Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO PRIZNANJE

Hrvatska komičarka proglašena za europskog heroja humora

Marina Orsag
Foto: Promo
1/2
06.06.2018.
u 18:29

Stand up show „Kaj Bre“ kojeg je Marina osmislila i izvodi zajedno sa kolegom Aleksandrom Perišićem iz Srbije jedan je od razloga jer humor u tom showu radi na dobrosusjedskim odnosima između Hrvatske i Srbije i bori se protiv mržnje i predrasuda.

Marina Orsag najpoznatija je žena komičar(ka) u Hrvatskoj i regiji a njen talent i prirodnu duhovitost polako prepoznaju i  van granica Lijepe naše. Nakon što je prije tri godine proglašena jednom od najboljih komičarka Europe, u sklopu Montreux Comedy Festivala, ove godine došlo je još jedno priznanje.

Marina je tako pozvana na International comedy festival „The Joke“, koji će se u lipnju održati u dva grada, Amsterdamu i Leeuwardenu. U sklopu tog festivala, nizozemski komičar Jan Jaap Van der Wal razvio je projekt „Helden met humor“ odnosno, Heroji humora, gdje je odlučio okupiti šest ponajboljih komičara Europe koji svojim humorom i radom, osim što nasmijavaju, mijenjaju svijest i brišu predrasude. Sudionici ovog hvalevrijednog projekta su: Marina Orsag (Hrvatska), Yacine Belhousse (Francuska), Katerina Vrana (Grčka/Engleska), Ari Matti Mustonen (Estonija) i, po Marininoj preporuci, Martina Ipša (Slovenjia).

Ako se pitate zašto baš Marina, odgovor možemo naći u samom pozivu na festival u kojem su organizatori naveli razloge. Stand up show „Kaj Bre“ kojeg je Marina osmislila i izvodi zajedno sa kolegom Aleksandrom Perišićem iz Srbije jedan je od razloga jer humor u tom showu radi na dobrosusjedskim odnosima između Hrvatske i Srbije i bori se protiv mržnje i predrasuda. Drugi razlog su projekti poput „Laugh out proud“ i „Šarena ovca obitelji“ u kojima Marina humorom ukazuje na probleme i predrasude prema LGBT populaciji, te također kroz smijeh briše predrasude. Treći, ali ne manje bitan razlog jer Marinin naporni rad zadnjih trinaest godina oko stvaranje stand up scene u Hrvatskoj. Naime možda većina ne zna, ali Marina je do sada pokrenula večeri otvorenog mikrofona i radionice koje vodi već dvanaest godina, otvorila prvi Comedy Club u Hrvatskoj „Studio Smijeha“ čija je i direktorica, „iznjedrila“ je preko 20 komičara/ki i organizirala i producirala preko 10000 nastupa. Ima još razloga poput Regional stand up showova, raznih festivala, preko 500 odrađenih humanitarnih showova i još puno toga. Sudeći po svemu ovome, poziv na festival stigao je i više nego na pravu adresu.

Osim nastupa na International Comedy Festivalu u Amsterdamu i Leeuwardenu, Marina će odraditi i mini turneju po Europi, pa će tako hrvatski humor odjekivati i u Munchenu, Frankfurtu, Rotterdamu i Berlinu.

Marinin humor okarakteriziran je kao bez dlake na jeziku, no ono što prepoznaju svi je činjenica da Marina iskreno uživa u onom što radi. Nakon 13 godina građenja stand up scene u Hrvatskoj, bavljenja humorom, copywritingom, organizacijom raznih događanja, humanitarnim radom; nakon preko 2500 nastupa, te preko 500.000 nasmijanih ljudi koji su gledali i slušali Marinu kroz sve ove godine, vrijeme je da Marina 'herojski' osvoji i Europu.

Marina Orsag
1/11
Ključne riječi

Komentara 5

US
USA
20:05 06.06.2018.

Ako je ona duhovita vracam jednu od dvije putovnice ha ,ha. Zena je vizualno iritantna, ozbiljno neduhovita sa losim programom.

IR
irilovic
18:45 06.06.2018.

Svaki pokušaj gledanja njezinih nastupa rezultira neugodom. Žena je daleko ispod prosjeka duhovitosti za jednog stand up komičara. Nagrada je valjda za političku korektnost, povezivanje plemena (iz nobl perspektive EU birokrata) ili neki sličan ideološki cilj, ali s humorom ne može imati veze.

Avatar MEFISTO
MEFISTO
18:54 06.06.2018.

Ja jednostavno ne mogu vjerovati koliko budala živi u Lijepoj Našoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije