Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUBILARNO IZDANJE

Hrvatska još nije potvrdila nastup na Eurosongu

Duncan Laurence
Foto: REUTERS
1/4
30.08.2019.
u 07:00

– Hrvatska radiotelevizija u ovom trenutku priprema Plan godišnje proizvodnje, u sklopu koje će se odlučiti i o projektu sudjelovanja u Izboru za pjesmu Eurovizije 2020. u Nizozemskoj te će o konačnoj odluci javnost biti obaviještena pravodobno – piše u odgovoru Službe za komunikacije HRT-a.

Nizozemac Duncan Laurence u svibnju je svojoj zemlji u Tel Avivu donio petu pobjedu na Eurosongu, najstarijem i najgledanijem pjevačkom natjecanju Starog kontinenta. Nizozemci su već počeli s pripremama za organizaciju jubilarnog 60. Eurosonga, a danas u podne bit će poznato i u kojem će se gradu 2020. održati finalno natjecanje. Kandidati za domaćina su Rotterdam i Maastricht, a organizaciju su preuzele televizije NPO, NOS i AVROTROS.

Stižu mladi klasičari

Ono što Hrvate najviše zanima jest tko će i hoće li uopće itko naslijediti Roka Blaževića, koji je ove godine zapeo u polufinalu s pjesmom “The Dream”. Službeni odgovor s HRT-a je da se još ne zna jer nije zatvorena financijska konstrukcija.

– Hrvatska radiotelevizija u ovom trenutku priprema Plan godišnje proizvodnje, u sklopu koje će se odlučiti i o projektu sudjelovanja u Izboru za pjesmu Eurovizije 2020. u Nizozemskoj te će o konačnoj odluci javnost biti obaviještena pravodobno – piše u odgovoru Službe za komunikacije HRT-a.

Ono što je sigurno jest da će HRT iduće godine prvi put organizirati Euroviziju mladih glazbenika. Ovo prestižno natjecanje ugostit će 21. lipnja na Trgu kralja Tomislava najveće europske talente klasične glazbe. Hrvatska na ovom natjecanju nastupa od 1994., a najbolji rezultat ostvarili smo 1998., kada je danas slavna čelistica Monika Leskovar osvojila drugo mjesto.

Što se tiče drugih zemalja, gotovo je izvjesno da će na Eurosongu nastupiti i Talijani, koji tradicionalno svog predstavnika biraju na festivalu u San Remu u veljači, ali i Slovenci. Premda se u nekim medijima pojavila informacija da će Zalu Kralj i Gašpera Šantla iduće godine naslijediti najveća regionalna trap-zvijezda Senidah, još nema službene potvrde. Izvjesnije je da će Slovenci ponovno imati izbor i dati publici da odluči, a priliku za nastup dobit će i mladi pjevači. Naime, Slovenska televizija početkom mjeseca objavila je poziv za novo natjecanje EMA FREŠ, na kojem će nastupiti mladi i neafirmirani glazbenici koji imaju od 16 do 26 godina. Pobjednik ovog natjecanja dobio bi priliku na finalu njihova izbora, na kojem bi nastupali i etablirani izvođači.

Snima se film o Eurosongu

Inače, o popularnosti Eurosonga govore još dva podatka. Amerikanci će iduće godine moći gledati Eurosong na Netflixu, a 2021. vjerojatno će organizirati i svoje natjecanje, no još nije poznato u kojem formatu.

A Netflix je u Engleskoj i Irskoj počeo snimati film ”Eurovision Song Contest”, komični uradak prema scenariju i u produkciji Willa Ferrela te u režiji Davida Dobkina. Uz Ferrela glumit će i Pierce Brosnan, Rachel McAdams i Dan Stevens. Ferrell i McAdams glume islandski kantautorski par, Brosnan tumači Ferrellova oca, koji je ujedno i “najzgodniji čovjek na Islandu”, a Stevens je ruski natjecatelj na Eurosongu. Premijera bi trebala biti u svibnju 2020.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar antimaterija
antimaterija
07:25 30.08.2019.

Eurosong već odavno nema nikakvu drugu funkciju osim cirkusa, sprdačine i promocije novih ideologija pa propuštanjem ništa ne gubimo.

Avatar fidelio
fidelio
07:18 30.08.2019.

Šou je iz godine u godinu sve degutantniji, a selekcija sve dosadnija i isprana. Dvije tri dobre stvari u sve tri večeri. A ne pobijedi niti jedna od njih, nego bradonja u haljini za princeze ili politička poruka iz Ukrajine. Glazba... moš mislit.

TA
tarzan
07:18 30.08.2019.

Bolje nemojte iz više razloga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije