Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezične transformacije glumaca

Hrvati i Srbi u izmijenjenim ulogama: Tko bolje glumi, mi njih ili oni nas?

kolaž
Foto: Pixsell kolaž
1/13
09.04.2015.
u 18:00

U novije doba u filmovima i serijama često se događa da Hrvati tumače srpske likove, ali i da Srbi tumače hrvatske likove. Kome jezična transformacija bolje leži, prosudite sami!

Glumačka profesija nerijetko zahtjeva i rad na ulogama koje nisu isključivo na materinjem jeziku. U novije doba u filmovima i serijama često se događa da Hrvati tumače srpske likove, ali i da Srbi tumače hrvatske likove.

U ulogama naših susjeda tako su se našli Rene Bitorajac, Mila Elegović, Vanesa Radman i Tamara Garbajs, dok su Hrvatske likove u domaćim sapunicama tumačili Jana Milić, Maja Noveljić i Miodrag Krivokapić kojeg trenutačno gledamo u seriji ''Kud puklo da puklo''. Srpski Blic podsjetio je na nekoliko scena kako bi čitateljima lakše bilo zaključiti kome bolje leži jezična transformacija.

Mila Elegović kao srpska folk zvijezda, "Bitange i princeze"

Mila Elegović glumila je u humorističnoj seriji ''Bitange i princeze'' Irenu Grobnik, ali i Ireninu dvojnicu folk pjevačicu Miladojku Potleušu iz Beograda. Zagrebačka glumica nedavno je izjavila i kako priželjkuje ulogu u nekom srpskom filmu.

Tamara Garbajs kao Lela u filmu "Čitulja za Eskobara"

Hrvatska glumica Tamara Garbajs u filmu Milorada Milinkovića ''Čitulja za Eskobara'' igra zagonetnu djevojku Lelu u koju se zaljubljuje zločesti dečko Gandi. Domaćoj javnosti poznata je iz serija ''Ljubav u zaleđu'' i ''Obični ljudi''.

Rene Bitorajac u ulozi Mileta u filmu  "Čitulja za Eskobara"

Nagrađivani glumac Rene Bitorajac također se pojavio u filmu ''Čitulja za Eskobara'' u ulozi policajca. Domaćoj publici najpoznatiji je iz serija ''Naša mala klinika'' i ''Bitange i princeze'' te iz filmova ''Ljudožder vegetarijanac'', ''Metastaze'' i ''Ničija zemlja''.

Vanesa Radman kao Dobrila u "Sinđelićima"

Glumica Vanesa Radman pojavila se u pilot epizodi serije ''Sinđelići'' – srpskom pandanu popularne španjolske serije ''Serranos'', i to u jednoj od glavnih uloga. Vanesa je uz Voju Brajovića u jednoj epizodi glumila njegovu suprugu Dobrilu. Našoj publici poznata je po ulogama u serijama ''Ponos Ratkajevih'' i ''Obični ljudi''.

Miodrag Krivokapić kao Stipe u seriji "Kud puklo da puklo"

Srpski glumac Miodrag Krivokapić  proslavio se mnogim ulogama kako u filmovima i serijama, tako i u kazalištu. Najnovije ostvarenje mu je uloga u našoj seriji ''Kud puklo da puklo'' u kojoj glumi Stipu.

Maja Noveljić kao Goga u domaćoj sapunici "Ljubav u zaleđu"

Srpska glumica Maja Noveljić u seriji 'Ljubav u zaleđu' glumila je Gogu, suprugu propalog nogometaša Vlade, koja ga vara s glavnim gradskim sumnjivcem Frenkijem Fisherom. Srpska publika zna je iz serije ''Žene s Dedinja''.

Jana Milić kao Lejla u seriji "Larin izbor"

Srpska glumica Jana Milić simpatije hrvatske publike osvojila je ulogom Lejle u seriji ''Larin izbor''.

>>Tarik Filipović i Rene Bitorajac progovorili o djetinjstvu i odgoju

>>Jana Milić: Nikad se ne bih mogla zaljubiti u oženjenog muškarca

Komentara 20

Avatar Idler 3
Idler 3
18:25 09.04.2015.

Super članak....a dajte sad usporedite naše glumce s recimo mađarskim il taljanskim....il bilo kaj drugo usporedite sa susjednim i prijateljskim zemljama iz EU ?!

Avatar zong
zong
19:20 09.04.2015.

Pa kako možemo s Mađarima ili drugim EU zemljama kada oni o nama ne znaju baš ništa i niti ih mi i malo zanimamo... Od kuda mislite da jedan Njemac, Francuz ili Britanac pa čak i Mađar, koji nam je susjed, zna o nama toliko da nas može glumiti.

DW
dr_who
11:27 10.04.2015.

Ne planiram gledat nikakve video uratke iz članka, no o čemu se tu uopće ima raspravljati? Svi malo obrazovaniji znaju tko je "stvorio" njihov jezik koji oni danas poznaju kao srpski, a posebno kojim ga je metodama "stvarao". Debata, tko tu koga glumi odmah pada u vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije