Naslovnica Showbiz Zvijezde

Hadžihafizbegoviću i Edi Maajci dali putovnicu, Bešlića odbili

MUP: Od 1. siječnja 2004. do 17. svibnja 2013. godine hrvatsku je putovnicu uz preporuku ministarstava dobilo 625 osoba
22. kolovoza 2013. u 21:05 0 komentara 343 prikaza
'25.04.2013., Zagreb -  Emir Hadzihafisbegovic, glumac i ministar sporta i kulture kantona Sarajevo. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović ovih je dana na Sarajevo film festivalu dao intervju televiziji Al-Jazeera, u kojem se s posebnim ponosom osvrnuo na hrvatsko državljanstvo koje je proljetos dobio na preporuku Ministarstva kulture RH.

Hadžihafizbegovića je naše ministarstvo ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje o dodjeli državljanstva potpisao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Takva procedura uobičajena je za vrhunske sportaše angažirane u RH, kojima se državljanstvo dodjeljuje uz preporuku Ministarstva sporta, ali mnogo se rjeđe piše o dobivanju državljanstava na preporuku Ministarstva kulture.

– Upravni postupak za dodjelu državljanstva predviđa konzultacije MUP-a s resornim ministarstvima. U slučajevima osoba koje su se posebno istaknule na području umjetnosti ili znanosti, često se traži mišljenje našeg Ministarstva – objasnila je Nataša Petrinjak iz Ministarstva kulture.

Jedan od najpoznatijih tražitelja domovnice godinama je bio Edo Maajka, koji je državljanstvo napokon dobio 2010., i to upravo zahvaljujući kulturnom doprinosu. Hrvatske dokumente svojedobno je tražio i Halid Bešlić, ali bezuspješno.

– Temeljem odredbe članka 12. stavka 1. Zakona o državljanstvu, koje predviđa primanje stranaca u državljanstvo RH uz preporuku resornog ministarstva, od 1. siječnja 2004. do 17. svibnja 2013. godine hrvatsku je putovnicu dobilo 625 osoba – rekao nam je Dušan Miljuš iz MUP-a.

>>Želite li državljanstvo? Ovo je 100 pitanja koja morate znati

 

 

 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.