Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talentirani nasljednici

Gluma im je u krvi: Oni su krenuli stopama svojih roditelja

Foto: Pixsell
1/7
13.10.2018.
u 08:34

Anja i Filip Šovagović strast prema glumi naslijedili su od od oca Fabijana, a Filipu Vidoviću gluma je u krvi zahvaljujući mami Gordani Gadžić.

Ne pada jabuka daleko od stabla. Dokazuju to i naše brojne glumačke dinastije. Šovagovići, Šerbedžije, Juričići, Kerekeši... Stopama svojih očeva, ali i majki, krenula su i djeca. Već na samom početku svojega glumačkog uspona mnogi od njih pokazali su zavidan talent.

FILIP I IVICA VIDOVIĆ

Filip Vidović, sin neprežaljenog glumca Ivice Vidovića i glumice Gordane Gadžić, imao je samo 12 godina kada je dobio prvu ozbiljniju ulogu. Riječ je o ulozi Ničijeg djeteta u predstavi “Play Beckett” Kazališta Ulysses. Da glumačkim vodama nastoji ozbiljno ploviti, pokazao je i nakon što je upisao Akademiju dramske umjetnosti koju je uspješno i završio. Danas mu je 27 godina, a iza sebe već ima vodeću ulogu u predstavi HNK “Ciganin, ali najljepši”.

– Zauvijek ću biti “mali od Ivice”. Ja jesam njegov sin. Bilo je trenutaka u kojima je prezime bilo teret i onih u kojima je bilo prednost. To ne ovisi o meni nego o tuđim projekcijama. Nekada zbog toga dobijete priliku, a nekada su očekivanja prevelika ili pogrešna, ali na koncu se sve svodi na to da sam ja na toj sceni. Scena vas ogoli. Nema tu laži. Nema tu ni mame ni tate. Odmah se pokaže je li vam na njoj mjesto ili nije – izjavio je mladi glumac nedavno u intervjuu za Večernji list.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

JAN I LJUBOMIR KEREKEŠ

S istim se problemima na početku karijere suočio i glumac Jan Kerekeš iza kojeg su brojne kazališne, televizijske i filmske uloge. Nekoliko puta dijelio je pozornicu i s ocem Ljubomirom, koji je u njemu oduvijek vidio golemi potencijal. – Sretan sam što je krenuo mojim stopama jer sam oduvijek vidio talent koji se u njemu skriva. No, kao roditelj si nikada nisam dopustio da odlučujem o važnim odlukama koje se tiču moje djece. Jednaku podršku dobio bi i da se odlučio za bilo koju drugu profesiju – govori Ljubomir Kerekeš.

Njegove riječi potvrđuje i sam Jan. – Kad je pala finalna odluka da idem na Akademiju, tek tad je došla i velika podrška s tatine strane. Dotad je uvijek bio negdje po strani puštajući me da sam odaberem svoj put – govori mladi Varaždinac kojeg trenutačno možete vidjeti na daskama kazališta “Luda kuća” koje dijeli s Reneom Bitorajcem.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

ANJA I FILIP ŠOVAGOVIĆ

Ljubav prema glumi s koljena na koljeno prenosila se i u obitelji Šovagović. Fabijan Šovagović svoju strast prema glumi prenio je na kćer Anju, a potom i na sina Filipa koje je dobio u braku s profesoricom hrvatskog jezika Majom Blaškov. Danas su oboje cijenjeni kazališni i filmski glumci, no unatoč tome glumačka tradicija u obitelji Šovagović nije nastavljena. Za razliku od Filipa i Anje, njihova djeca nisu krenula stopama svojih roditelja. Filipova kći Klara studira francuski i antropologiju, a u slobodno vrijeme bavi se i videoprodukcijom. Talent za jezike ima i njezina sestrična Ana, koju je Anja dobila u braku s glumcem Draganom Despotom. Ana je magistra engleskog i francuskog jezika, dok njezin brat Josip pohađa Privatnu klasičnu gimnaziju.

Foto: Andrej Kreutz/PIXSELL


RADE ŠERBEDŽIJA i nasljednici

Obitelj Šerbedžija vjerojatno je najplodonosnija umjetnička obitelj na ovim prostorima. Rade Šerbedžija iz dva braka ima ukupno petero djece, a njih četvero pokazalo je naslijeđenu umjetničku crtu. Stopama svojeg oca Rade Šerbedžije krenule su kći Lucija iz prvog te kći Nina iz drugog braka, dok se sin Danilo pronašao u redateljskim vodama. Milica, koju je Šerbedžija dobio u braku s Lenkom Udovički, mlada je kantautorica koja često nastupa sa svojim ocem, dok je Vanja jedina Šerbedžijina kći koja nije zaronila u umjetničke vode, već se pronašla u humanističkim znanostima.

Najstarija kći Lucija dobro je poznata hrvatskoj javnosti zbog brojnih angažmana u filmovima domaće i strane produkcije, ali i kazališnim predstavama. Posebnu pozornost izazvala je njezina uloga u predstavi “Žuta crta” u kojoj se pojavila potpuno gola. Dvadesetšestogodišnja Nina već je sa 16 godina glumila u predstavi “Romeo i Julija” Teatra Ulysses, a iza sebe ima i uloge u filmovima “Welcome”, “Cry of the Butterfly” te u filmu “Blossom” koji je snimila sa svojim ocem.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

ANOČIĆI

Gluma je u krvi i Anočićima. Mia Anočić Valentić kći je istaknutog glumca Saše Anočića i nećakinja Živka Anočića. Glumu je zavoljela još kao devetogodišnja djevojčica gledajući tatine predstave. – Roditelji su me uvijek podržavali u mojim idejama i željama, nisu me sputavali. Mislim da je tata samo bio svjestan težine našeg posla, pogotovo jer sam žena, a i htio se uvjeriti da ja to stvarno želim zbog sebe – kaže Mia, koja je nedavno postala i majka. Poželi li njezin sinčić Marli biti glumac, Mia se neće buniti. – Neću mu braniti niti ga forsirati da odabere put – kaže glumica.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PERO, FILIP I JAN JURIČIĆ

Strast prema istoj profesiji dijele i Pero i Filip Juričić. Dok je Pero prepoznatljiv zahvaljujući svojim kazališnim ulogama, Filip je poznato lice zbog svojih brojnih uloga u serijama. Posebno zapažena bila mu je uloga nogometaša Marka Marušića u seriji “Ljubav u zaleđu”, a nakon toga zaredale su se i uloge u serijama komercijalnih televizija kao što su “Zakon ljubavi”, “Larin izbor”, “Tajne”, “Vatre ivanjske” i “Prava žena”. Trenutačno ga gledamo na Novoj TV u seriji “Na granici”. Glumačka tradicija nastavila se i u trećoj generaciji. Filipov sin Jan svoju prvu ulogu dobio je sa samo osam godina u predstavi “Bljesak zlatnog zuba”, a kazališnu pozornicu dijelio je tada s ocem. Baš kao što je i njegov otac Filip pozornicu dijelio sa svojim ocem Perom u predstavi “Život u kazalištu”.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

ECIJA OJDANIĆ I CVITA VILJAC

Glumačku uzdanicu ima i Ecija Ojdanić. Njezina kći Cvita Viljac na filmu se prvi put pojavila sa samo šest godina.I to u filmu “Hitac” čiji je autor majčin drugi suprug, Robert Orhel. Pet godina kasnije Cvita je dobila i glavnu ulogu u filmu “Anka” koju je režirao Dejan Aćimović. Djevojčica se na setu snašla odlično, a s obzirom na talent koji je pokazala, mnoge raduje činjenica što Cvita ne krije da u budućnosti želi nastaviti majčinim stopama.

Sudeći prema trenutačnoj situaciji i motivaciji izdanaka glumačkih velikana, za hrvatsko glumište u budućnosti nema straha.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Komentara 7

DU
Deleted user
09:42 13.10.2018.

Ne znam...možda neki i jesu talentirani.....ali meni je ovo tipičan primjer nepotizma i "po babi i stričevima".....hrvatski glumci danas su očajni.

PR
prohujalo
09:26 13.10.2018.

U tekstu se govori o kćerki Anje Šovagović iz braka sa Draganom Despotom! To je napisano tako da se dobije dojam da Šovagović i Despot nisu više u braku. Možda nisam u tijeku ali mislim da su oni još uvijekk zajedno.Ili griješim?

OX
oxymoron
09:25 13.10.2018.

Zato nam i jesu gluma i kultura u ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije