Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz TV

Frank Spotnitz: Živimo u zlatnom dobu televizije

Veterani industrije o svojoj strasti prema televiziji, visokobudžetnim dramskim serijama, novim modelima distribucije, pozornosti publike i visokokvalitetnim OTT servisima
12. rujna 2021. u 09:20 0 komentara 46 prikaza
Foto: NEM Dubrovnik

Treći dan TV marketa NEM Dubrovnik 2021 pokazao je koliko je televizijska industrija utjecajna, a lideri su sve prisutne podsjetili na važnost stvaranja dobrih priča koje mogu promijeniti svijet.

NEM Dubrovnik 2021 podržalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske dolaskom ministrice Nine Obuljen Koržinek koja je pritom izjavila: „Događanje kao što je NEM Dubrovnik od velike je važnosti za razvoj audiovizualne industrije, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Medijsko tržište se drastično mijenja i sve intenzivnije prepliće sa svijetom tehnologije. Istovremeno, uloga medija je svakim danom sve važnija, izravno utječe na društvo i upravo je zato važno biti ukorak s trendovima koji nam kroje svakodnevicu. Ponosna sam što se upravo u Hrvatskoj organizira događanje koje okuplja predvodnike novog medijskog doba.“

Dugoiščekivani panel Why We Love TV Industry? okupio je veterane televizije koji su posjetiteljima govorili o svojim dugogodišnjim karijerama, motivaciji za vrhunskim dostignućima i važnosti produkcije kvalitetnog sadržaja.

Frank Spotnitz, CEO i izvršni producent kompanije Big Light Productions podijelio je s publikom svoju ljubav prema stvaranju priča i serija te napravio zanimljivu usporedbu: „Baš kao što pazimo na kvalitetu hrane koju unosimo, trebamo paziti i na vrstu sadržaja kojeg konzumiramo.“

Prisjetio se dana kad je TV sadržaj ovisio o velikim koprodukcijama dok danas servisi samostalno ulažu u produkciju što dovodi do više sadržaja i prilika za raznovrsnije žanrove: „U zadnjih 11 godina, industrija se potpuno promijenila. Zahvaljujući streamerima, veliki budžeti su sve dostupniji producentima i piscima, a mogućnosti za realizacije projekata sve su veće. Brojne su prilike za kreativna izražavanja, našim pričama možemo napraviti promjenu na svijetu. Živimo u zlatnom dobu televizije.“

U nešto daljnjoj budućnosti TV industrije Spotnitz predviđa korištenje tehnologije kao što je virtualna stvarnost.

Louise Pedersen, CEO All3Media International istaknula je kako se u budućnosti veseli većoj raznolikosti i uključivosti te jednakim mogućnostima za sve koji se žele baviti TV industrijom. „Streameri otvaraju vrata, a lokalni sadržaji mogu postati svjetski hit!“, dodala je.

Vlad Riashyn, predsjednik produkcijske kuće Star Media, predstavio je novu TV seriju „Land of Legends“ koja se može pratiti na njihovom nedavno predstavljenom streaming servisu Lava, posvećenom publici s ruskog govornog područja. „U doba raznih infomacija, tehnoloških dostignuća i fake newsa, imamo veliku odgovornost ispričati priče na ispravan način“, istaknuo je.

 | Autor : NEM Dubrovnik Foto: NEM Dubrovnik

Sve snažnijim razvojem industrije, snažniji su i napori za zadržavanjem pozornosti gledatelja.

Kako telekomi mogu najbolje iskoristiti porast smart TV-a, mogu li se dodatno objediniti pay TV i streaming servisi te istodobno smanjiti troškovi akvizicije novih korisnika govorilo se na panelu The Battle For Eyeballs – How Today’s New Distribution Models Create Opportunities For New Service Providers. O pozornosti je bilo riječi i na prezentaciji Do We Have Their Attention Atlantic Grupe, jedne od vodećih kompanija jugoistočne Europe u sektoru hrane i pića, kao i na panelu FTA And Pay-Tv Perspective: Premieres Or Well-Known Content? gdje se diskutiralo je li publici zanimljiviji novi i skuplji sadržaj ili omiljen ali već viđen.

Pružaju li OOT giganti najbolji sadržaj te kakvim se alatima i tehnikama pritom služe, otkrila je prezentacija High-Quality Streams: How Do OTT Giants Create The Best Experiences? nakon koje je uslijedio dio programa posvećen sastancima i druženju, uz ugodan ljetni povjetarac i pogled na Jadran.

 | Autor : NEM Dubrovnik Foto: NEM Dubrovnik

Zadnja večer TV marketa NEM Dubrovnik 2021 pripala je vodećoj nezavisnoj filmskoj i televizijskoj produkcijskoj kući Beta Film. Tijekom večeri imena Beta Night prikazala se TV serija „Dead Mountain – The Dyatlov Pass Incident“ te svjetska premijera TV serije „Šutnja“ koja će široj publici biti prikazana u prvoj polovici 2022. godine, na Hrvatskoj Radioteleviziji. Na popratnim Q&A panelima posjetitelji su dobili dodatan uvid u obje serije te viziju redatelja.

Uslijedila je velika zabava prepuna druženjima i dodatnim umrežavanjima, a koja su se nastavila i iduće jutro na završnom druženju All Morning Coffee by Pickbox u Sunset Loungeu Hotela Dubrovnik Palace. Bila je to idealna prilika za zadnje pozdrave i razmjenu kontakata do ponovnog viđenja na NEM Dubrovnik 2022.

Većina programa NEM Dubrovnik 2021. održavala se na otvorenom, u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama. Više informacija pronađite na službenoj stranici gdje se nalazi raspored događanja i popis potvrđenih sponzora i posjetitelja.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.