Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top lista hdu-a

Što slušaju Hrvati? Radijskim eterom vladaju poznata imena, YouTube pokorila kontroverzna skupina

Foto: PIXSELL
1/5
13.07.2019.
u 09:00

Među domaćim singlovima na listi emitiranja broj 1 zauzeo je Petar Grašo s pjesmom “Voli me” koju izdaje diskografska kuća Tonika. Autorica teksta je Vjekoslava Huljić, dok iza glazbe i aranžmana stoji Tonči Huljić.

Hrvatska diskografska udruga i ove je godine objavila top-listu najemitiranijih singlova u prvoj polovici 2019. godine, kao i najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju. Svakog tjedna HDU donosi aktualne podatke o radijskom emitiranju najnovije domaće i strane glazbe te prodaji albuma. Liste emitiranja kreiraju se uz podršku monitoring sustava 1played koji uživo prati radijska emitiranja na više od 140 postaja diljem Hrvatske, dok se liste prodaje temelje na podacima pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji.

Među domaćim singlovima na listi emitiranja broj 1 zauzeo je Petar Grašo s pjesmom “Voli me” koju izdaje diskografska kuća Tonika. Autorica teksta je Vjekoslava Huljić, dok iza glazbe i aranžmana stoji Tonči Huljić.

– Nakon hita “Ako te pitaju” koji je zapravo ostvario uspjeh u čitavoj regiji teško je bilo odlučiti u kojem smjeru pisati novu pjesmu i nastaviti niz od nekoliko iznimno uspješnih singlova. Petar Grašo izvođač je koji ne snimi puno pjesama, ali svaku od njih interpretira i drži kao biser – to su životne pjesme koje ujedno odražavaju jedan prirodni nastavak Grašine osobnosti. Jako mi je drago da je pjesma “Voli me” postigla takav rezultat jer to je bio veliki izazov nakon pjesme “Ako te pitaju”. Ipak, Petar Grašo još je jednom pokazao svoje umijeće pred publikom koja njegov talent prepoznaje sa svakom novom pjesmom – rekao je Tonči Huljić.

Na drugom mjestu domaće liste emitiranja smjestila se Mia Dimšić s pjesmom “Ovaj grad” u izdanju Croatia Recordsa, a na trećem Nina Badrić s pjesmom “Rekao si”, koja je objavljena prošle godine, a i u ovoj bilježi veliku slušanost. Četvrto mjesto pripalo je mladom Zadraninu Juri Brkljači s pjesmom “Ne postojim kad nisi tu”, a peta je Vanna i “U tebi”.

Zanimljivo je, međutim, usporediti, kakva je situacija na YouTubeu. Sudeći po broju klikova, daleko najslušanija domaća pjesma ove godine je kontroverzna “Oće k****” zagrebačke grupe Kuku$ Klan. Ona je u samo 4 mjeseca pogledana čak 10,8 milijuna puta. Za usporedbu – Petar Grašo u istom vremenskom periodu ima 3,6 milijuna pregleda, a Nina Badrić sveukupno 12 milijuna, no u to su ubrojeni i klikovi iz prošle godine. Mia Dimšić je u ovoj konkurenciji prošla jako loše budući da je njen spot u šest mjeseci pogledan svega 275 tisuća puta. Ovi su rezultati svakako zanimljivi kada znamo da se Kuku$ zbog eksplicitnog teksta ne emitiraju na domaćim radijskim postajama. Valja spomenuti i kako veliku gledanost bilježe i Severinini spotovi s aktualnog albuma, koji su dosad svaki pogledani između 4 i 6 milijuna puta, a ni nju baš nemamo prilike čuti u domaćem eteru.

Na top-listi prodaje albuma vlada sasvim druga pjesma. Na prvom je mjestu album “Zoran pjeva Arsena”, na kojem je Zoran Predin s Damirom Kukurozovićem i Django Kvartetom obradio klasike Arsena Dedića. Drugu poziciju zauzela je Crvena jabuka s prošlogodišnjim izdanjem “Nocturno”, a treći je Parni valjak s albumom “Vrijeme”. Od stranih izdanja u Hrvatskoj je ove godine najprodavaniji Željko Joksimović, na drugom mjestu je glazba iz filma “Zvijezda je rođena”, koju potpisuju Lady Gaga i Bradley Cooper, a treći je novi album Brucea Springsteena “Western Stars”, koji je u samo dva mjeseca prodaje došao na treće mjesto ove top liste.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
11:17 13.07.2019.

Tko plati toga se i sluša !

BU
busbus59
09:38 13.07.2019.

Pregledi se mogu kupiti tako da je sve to upitno. A Grašo je truba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije