Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODABRANI NAJBOLJI

Evo koga sve naši susjedi ove godine šalju na Eurosong u Tel Aviv

07.03.2019.
u 07:00

Od svih zemalja u susjedstvu jedino je Sjeverna Makedonija birala predstavnika izravno

Susjedna Srbija prošli je vikend na Beoviziji izabrala svoju predstavnicu za ovogodišnji Eurosong u Tel Avivu te se tako pridružila brojnim zemljama koje su izabrale svoje predstavnike na najpoznatijem glazbenom natjecanju Starog kontinenta. Zanimljivo je da je od svih zemalja u regiji jedino Sjeverna Makedonija birala svog predstavnika izravno, bez prednatjecanja, a Bosna i Hercegovina još je prije odustala od natjecanja.

Probijanje granica

Predstavnica Srbije na Eurosongu je Nevena Božović, koja je sama napisala glazbu i tekst za svoju pjesmu “Kruna”. Premda ima samo 24 godine, Nevena je već nastupala na Eurosongu, i to dva puta. Prije 12 godina debitirala je na dječjem Eurosongu s pjesmom “Piši mi” i završila na trećem mjestu.

Nakon što je 2013. pobijedila na natjecanju Prvi glas Srbije, iduće je godine predstavljala svoju zemlju na Eurosongu kao članica grupe Moje 3, u kojoj su uz nju bile još dvije finalistice Prvog glasa Srbije.

Nevena je u suzama s prijateljima dočekala pobjedu, a s pozornice poručila je da je pjesmu posvetila svom izabraniku Nikoli Ivanoviću, pilotu iz Budve. Sjeverna Makedonija na internom izboru odabrala je poznatu makedonsku pjevačicu Tamaru Todevsku s pjesmom “Proud”. Tamara je tu vijest podijelila na Facebooku, gdje je i napisala koliko joj znači nastup na Eurosongu.

“Eurosong je zapravo priča o probijanju granica i normi... To je večer kada cijela Europa postaje ujedinjena i slavi hrabrost i individualnost. To je mjesto gdje biti drukčiji znači biti ponosan”, napisala je Tamara koja je pjesmu posvetila svojoj kćeri.

Crna Gora organizirala je Monteviziju, na kojoj je pobijedila šesteročlana grupa D-Moll. Riječ je o grupi koja je nastala tek nešto prije natjecanja, a sastoji se od djevojaka i mladića kojima je ovo bio prvi veliki nastup na pozornici, budući da imaju između 16 i 21 godinu. Zanimljivo je da su prvo najavili da će pjevati pjesmu na crnogorskom jeziku. No, pjesma “Ti” na kraju je postala “Heaven”, a D-Moll jedini koji su u finalu pjevali na engleskom. Zanimljivo je da je o pobjedniku odlučivao internacionalni žiri u kojem su, između ostalih, bili i eurovizijski pobjednici – Ukrajinka Ruslana i Azerbajdžanac Eldar Gasimov, te prošlogodišnja predstavnica Slovenije Lea Sirk. Pobjedu D-Mollu donio je tzv. televoting, nakon što je za njih glasovalo čak 62 posto gledatelja.

Prednatjecanje

– Presretni smo što smo dobili šansu da pokažemo na Eurosongu kakva smo zemlja. Mala, lijepa i veoma bogata, evo vidite koliko ima talentiranih ljudi. Ne mogu opisati osjećaje, presretni smo i prezadovoljni - kazao je Emel Franca, član grupe D-Moll.

Slovenci su na svom izboru odabrali Zalu Kralj i Gašpera Šantla, mladi duo koji postoji od kraja 2017., a izbor za Eurosong iskoristili su kako bi se promovirali široj javnosti. Gašper je autor glazbe koja uzore nalazi u aktualnim elektropop trendovima, a Zala je na početku bila gostujući vokal na njegovu projektu, a potom se odlučila osnovati grupu.

– Nismo očekivali pobjedu. Planovi su se malo promijenili i pred nama je veliki izazov, ali s druge strane, uglavnom mislimo da se ljudi povezuju s našom glazbom. Mi ćemo to slijediti i ostati vjerni sebi – kazao je Šantl.

Kao i prijašnjih godina, redoslijed nastupa u polufinalu određen je ždrijebom. Tako će od zemalja u regiji u prvom polufinalu 14. svibnja nastupiti Srbija, Crna Gora i Slovenija, dok će uz našeg Roka Blaževića u drugom polufinalu biti Makedonija. 

Ključne riječi

Komentara 5

DI
Direkt
08:01 07.03.2019.

Nevena,prekrsna.

NE
Nenadnbgd
08:06 07.03.2019.

Nevena ima andjeoski glas ali to se više ne gleda na Euro songu već ko bolje kokodače i bolje opa cupa.

DU
Deleted user
08:00 07.03.2019.

Eurosong u Tel Avivu? U srcu Europe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije