Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOLJUBNI HIT

Evo kako je nastala kultna pjesma 'Dan Hrvata', koju pjevamo na današnji dan

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
30.05.2020.
u 12:05

Kvesić je te 1990. izdao i svoj prvi album "Dan Hrvata", a zahvaljujući domoljubnim hitovima postao je popularan i u zemlji i u inozemstvu. U vihoru rata 1991. godine snimio je i pjesmu "Mi smo garda Hrvatska" koja je bila često izvođena i smatrana kao izuzetan moralni oslonac Hrvatskoj vojsci

Hrvatska na današnji dan ponovno slavi Dan državnosti, blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Taj povijesni događaj bio je povod nastanka pjesme "Dan Hrvata", jedne od najpoznatijih domoljubnih pjesama, koja je u ratnim godinama dizal moral. Njen autor je Mladen Kvesić, pjevač rodom iz Pleternice. 

 

 – Na ideju sam došao koji dan ranije. Znao sam da će se održati sjednica, sjeo sam kod kuće i napisao i tekst i glazbu. Pjesmu sam premijerno izveo na velikom slavlju koje se tog dana, nakon konstituiranja Sabora, održalo na Jarunu - kazao je Kvesić lani za Požeški vodič. 

1/13

Kvesić je te 1990. izdao i svoj prvi album "Dan Hrvata", a zahvaljujući domoljubnim hitovima postao je popularan i u zemlji i u inozemstvu. U vihoru rata 1991. godine snimio je i pjesmu "Mi smo garda Hrvatska" koja je bila često izvođena i smatrana kao izuzetan moralni oslonac Hrvatskoj vojsci.

 

Za svoj doprinos u Domovinskom ratu i promicanju hrvatskih domoljubnih pjesama 1995. nagrađen je ordenom Red Danice hrvatske sa likom Marka Marulića. U razdoblju od 1991. do 1996. godine nastupio je na oko 200 humanitarnih nastupa i koncerata. 

Nakon dva albuma posvećena domoljublju, Kvesić je 1996. snimio album “Tuđa žena” s ljubavnim pjesmama, na kojem je bila hit pjesma “Crne kose, crne puti”.

Do 2008. snimio je još osam albuma, a 2009. dobio je još jedno priznanje kada je nagrađen "Domagojem", nagradom Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) Podravke i Udruge branitelja i Kluba veterana i dragovoljaca "INE-Naftaplin koja se dodjeljuje za godišnji angažman na području glazbe, s naglaskom na domoljubne pjesme i humanitarne nastupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije