Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reportaža

Evo kako izgleda kad se ostvari 'kletva' da ti Andrija Jarak dođe izvještavati ispred kuće

Andrija Jarak
Foto: Nova TV
1/6
24.10.2015.
u 17:45

Reporter Nove TV u deset je dana prešao 4000 km kroz Hrvatsku kako bi doznao što muči građane. Bili smo s njim, a reportaže gledajte u sklopu Dnevnika Nove TV

"Dabogda ti Andrija Jarak izvještavao ispred kuće", rečenica je koja godinama prati omiljenog osvajača Večernjakove ruže, reportera Nove TV Andriju Jarka.

Zaradio ga je zahvaljujući svojoj vještini da se među prvima materijalizira na poprištu zločina, nesreća, pobuna, uhićenja... U reporterskom je poslu više od 20 godina, a u sklopu izbornog bloka Nove TV u od ovog tjedna gledamo ga i u rubrici "Jarak u vašem dvorištu'' u sklopu Dnevnika Nove TV u kojoj kroz reportaže s terena upozorava na uspjehe i probleme i naglašava nadanja i želje stanovništva Hrvatske.

– Umjesto političara, kod mene su u naslovnoj ulozi gledatelji, odnosno lokalni stanovnici iz 20 hrvatskih mjesta koje sam posjetio. Dali smo im priliku da iznesu svoje probleme te postave izravno pitanja svim političarima kao i da traže odgovore na to kako probleme njihova kraja misle riješiti.

Naravno, dobit će i odgovore političara na svoja pitanja. U deset dana prešli smo cijelu Hrvatsku, odnosno 4000 kilometara. Išli smo od Prevlake, Jadranskom obalom, prošli Dalmatinskom zagorom, otocima, Istrom, Gorskim kotarom, Likom i Zagorjem sve do Iloka. Sretan sam što će tako naši gledatelji vidjeti izbore iz potpuno drukčije perspektive. Moram priznati da je reakcija ljudi na terenu odlična, otvorili su se do kraja i rekli što ih muči. Ima tu poljoprivrednika, studenata, nezaposlenih, blokiranih, ribara, obrtnika, čuvara starih zanata... – kazuje Jarak dok vozi na novo snimanje.

Njegov je da prava ludnica, maraton koji se trči tempom sprinta. Telefon, poziv, informacija i kreni. Događaji diktiraju sve, a on je tu da ih prenese najbolje kako zna – vjerodostojno i kvalitetno.

Kod nas svi imaju glavnu riječ

– Neki smo dan krenuli iz Zagreba u Zagorje. Nastavili put preko Međimurja do Pitomače i Virovitice, a dan poslije nastavili snimati u Đakovu, potom u Pleternici i na kraju dana završili u Vukovaru. Nekima se možda čini nemogućim, no za nas je to, osim paklenog tempa, s otprilike 400 kilometara po danu uz dva ili tri snimanja, ujedno je adrenalin i strast prema ovom poslu – kaže dok istodobno odgovara na sljedeći poziv. Nije od onih koji, domeće, kada se probude, znaju gdje će završiti.

– Moja je obitelj već navikla na moj tempo, a ujedno su mi i najveća podrška. Tempo ovog posla sam prihvatio i ja i snimatelji i nekako je svima to postala svakodnevica. Stres je moj stalni pratitelj i najbolji prijatelj i kad uhvati ne pušta. Istina je da kasno liježem što je ujedno i plod loše navike, ali siguran sam da i to treba mijenjati jer godine ne praštaju. Stoga, treba naći vremena i za odmarati – govori Jarak. Za njegov posao, kaže, osim što ga voliš, moraš imati i uigranu ekipu u kojoj svatko zna što mu je činiti u određenom trenutku. A on svoju ima i hvali kada god stigne.

– U našoj ekipi glavnu riječ imaju svi jer svi aktivno i ravnopravno sudjeluju u poslu. Možeš imati zlata vrijednu ideju, ali ako je snimatelj dobro ne snimi i montažer ne montira, možeš samo sjediti i plakati. Zato su svi jednako bitni i drugačije jednostavno ne ide. Konkretno govoreći za ovaj projekt za koji smo snimali po cijeloj Hrvatskoj, imao sam vrhunsku ekipu koja je ideje pretakala u živopisne snimke. Za to su zaslužni snimatelji Dalibor Ćaleta, Željko Krivačić i Hrvoje Banović.

Promatranje je najbolja priprema

Na terenu svakom pojedincu pristupa s apsolutnom pažnjom. Posvećen mu je, u govoru se vidi dugogodišnja praksa za koju ne treba posebne pripreme. Ipak, o pripremama za svaki idući radni dan s veseljem kaže:

– Postoji nekoliko caka, ali ih ne bih otkrivao. Šalim se. Nema posebne pripreme kao što ste mogli boraveći sa mnom na terenu i primijetiti. Najbolja priprema jest da uvijek pratiš što se događa oko tebe, i to je to.

Komentara 2

Avatar Hunter86
Hunter86
10:36 25.10.2015.

Svaka cast!

BL
blukac3
09:33 26.10.2015.

Dabogda vas politićari farizeji vodili kroz zivot u smrt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije