Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji spektakla

Ekipa nizozemskog televizijskog realityja u Hrvatskoj snimila svoj spektakl: Naš otok zamijenio Filipine

Foto: Facebook Expeditie Robinson
1/9
18.07.2021.
u 10:00

Iz Turističke zajednice Zadarske županije potvrdili su nam da se projekt snimao na Dugom otoku te da je ugovorni partner i koordinator produkcije na području Zadra bio Filmski ured u Zadru, na čijem je čelu voditeljica Ivana Zrilić.

Dugi otok u Zadarskoj županiji ovog je ljeta postao pravi hit u Europi! Ekipa nizozemskog televizijskog reality spektakla “Expeditie Robinson”, inačice popularnog showa “Survivor”, umjesto na Filipine stigla je u Hrvatsku i u nekoliko mjeseci snimila cijelu novu sezonu showa. Zbog koronavirusa prošla sezona showa je otkazana, a ove godine sudionici nisu mogli otputovati u Aziju pa su odlučili ostati na svom kontinentu, a kao najbolja lokacija i zamjena za Filipine poslužio je naš otok u Zadarskoj županiji. Iako su razmišljali i o Tajlandu, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije pala je odluka da se snima u Hrvatskoj. Strani producenti bili su oduševljeni izvrsnim lokacijama za snimanje epizoda poput plaže Sakarun, tajnovitih špilja, Parka prirode Telašćica, Slanog jezera, pomorskih skrovišta u tunelima bivše Jugoslavenske ratne mornarice i brojnih drugih atrakcija kojima otok obiluje.

Foto: Facebook Expeditie Robinson

Iz Turističke zajednice Zadarske županije potvrdili su nam da se projekt snimao na Dugom otoku te da je ugovorni partner i koordinator produkcije na području Zadra bio Filmski ured u Zadru, na čijem je čelu voditeljica Ivana Zrilić. Ostali akteri, nažalost, nisu smjeli ništa otkriti o serijalu ni o snimanju zbog ugovorenih klauzula o tajnosti potpisanih s produkcijom koja je naš Dugi otok pretvorila u krajolik za preživljavanje.

Filmski ured u Zadru potom je potvrdio da je preko njih išao prvi upit za snimanje realityja te da su se sami angažirali za ostvarenje projekta. U njega su uključene sve zadarske kreativne snage, a djelatnici su se potom pobrinuli za logistiku kao što je smještaj mnogobrojne televizijske ekipe i sudionika, izradu scenografije, ali i pomoć u organizaciji snimanja.

Foto: Facebook Expeditie Robinson

RTL Boulevard najavio je prikazivanje prve epizode uzbudljivog projekta za nešto više od mjesec dana, točnije za 29. kolovoza, a uz najavu su objavili i da se serijal ove godine snimao u Hrvatskoj umjesto u Aziji. Snimanje nove sezone najavili su još u ožujku, no tada još uvijek nije bila poznata lokacija kao ni sudionici. Program koji se uobičajeno snimao na otoku na Filipinima još je jedna žrtva epidemiološke situacije u svijetu, a RTL Boulevard istaknuo je da će i ove godine voditelji Nicolette Kluijver i Kaj Gorgels biti odgovorni za predstavljanje programa.

– Bilo je strašno. Prošle godine nije bilo ‘Ekspedicije Robinson’ cijelu sezonu. Trebalo je vremena, ali ove smo se godine vratili – kazao je Gorgels za RTL Boulevard. Njegova suvoditeljica Nicolette također je jedva dočekala novo putovanje i nova uzbudljiva snimanja.

– Uskoro krećemo na putovanje. Napravit ćemo za vas novu sezonu na RTL4. Ostajemo u Europi i već vam mogu reći: bit će sjajno! – rekla je Kluijver.

Zadnje redovno izdanje emisije emitirano je 2019. godine, a pobjednik te sezone bio je televizijski kuhar Hugo Kennis. Brojni gledatelji reality showa s velikim nestrpljenjem očekuju novi serijal, a Hrvati su zasigurno nestrpljivi i jedva čekaju vidjeti kadrove koji su se snimali na Dugom otoku, kao i broje zanimljive detalje o tako velikoj produkciji koja se pomalo neočekivano preselila na jedan od naših najljepših otoka. Jedno je sigurno, projekt je osigurao velik broj noćenja u otočnim turističkim mjestima te će Hrvatska dobiti veliku turističku promociju kad počne emitiranje serijala s velikom gledanošću.

Foto: Facebook Expeditie Robinson

A upravo je taj otok zaslužio naslovnicu časopisa Condé Nast Traveller koji u travanjskom broju magazina poziva na plovidbu oko tog rajskog otoka. Najveći otok zadarskog arhipelaga bit će izazovan teren za TV reality snalaženja u prirodi za koji su drvene prepreke izrađene i u lokalnoj tvornici Mardešić.

Inače, Nizozemska je “kraljica reality programa”. Prvi Big Brother u svijetu napravljen je upravo u toj državi 1999. godine, a ta je sezona kasnije poslužila i kao debitantska sezona franšize Big Brother. Emisija se prikazivala između 16. rujna i 30. prosinca 1999. ukupno 106 dana, a emitirao je nizozemski televizijski kanal Veronica. Posebno sagrađena kuća nalazila se u tvornici u Almereu, a predstavili su je Rolf Wouters i poznati nizozemski model Daphne Deckers. Gledatelji su bili fascinirani dosadom i grupnom dinamikom devet ukućana koji su u četiri zida stvarali probleme tamo gdje ih nije bilo. Sve to urodilo je hit-programom s visokim ocjenama koji je i dandanas među najgledanijima na svijetu.

A koliko je Hrvatska trenutačno in u svijetu filmova, serija i ostalih programa, pokazuje i činjenica da je donedavno još jedna strana produkcija boravila na Jadranu. Naime, jedna od najvećih streaming platformi Netflix nedavno je u Splitu snimala novi dramski hit “The Weekend Away” redateljice Kim Farrant, u kojem glume Leighton Meester, Christina Wolfe, Ziad Bakri i Luke Norris. Film se snimao u splitskoj gradskoj četvrti Lovret, Tončićevoj ulici, a potom i na Zenti. Riječ je o psihološkom trileru koji se snima po bestseleru autorice Sarah Alderson, koja je i sama sudjelovala u adaptaciji scenarija. Iako se radnja knjige odvija u Lisabonu, najava filma ide ovako: “Vikend u Hrvatskoj postane čudan kad žena bude optužena za ubojstvo najbolje prijateljice, a njezin plan da otkrije istinu otkriva bolne tajne...”. Već je odavno postalo jasno da je Hrvatska, osim turističke destinacije, postala idealna lokacija za razna snimanja.

VIDEO Dvojnica Jennifer Lopez preko noći postala hit na društvenim mrežama 

 

Komentara 1

SC
Serious_Callers_Only
10:18 18.07.2021.

Ovo je toliko popularno da mi nitko iz NIzozemske nije to spomenuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije