Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratio se publici

Duško Kuliš nakon odluke suda o koncertu narodne glazbe u Puli: 'To je vrsta cenzure, pale su maske'

Foto: Youtube screenshot
1/7
20.03.2023.
u 13:54

O cijeloj situaciji sada se oglasio i splitski glazbenik Duško Kuliš koji se svojoj publici obratio na Instagramu. Kuliš tvrdi da je kompletnom jednom žanru osmišljena etiketa te je i kvaliteta i nekvaliteta strpana u isti, ironični naziv - cajke. Ipak, kaže kako sve jednog dana prođe te da nitko ne može zabraniti ljudima da vole ono što vole i slušaju ono što žele.

Koncert  Duška Kuliša i prijatelja na kojem su trebali nastupiti i Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović u pulskom Domu Sportova Mate Parlov, kojeg je gradonačelnik Pule Filip Zoričić nedavno zabranio, ipak se neće održati, odlučio je tako Trgovački sud u Pazinu, odnosno sudac Damir Rabar kako su ranije pisali mediji. 

O cijeloj situaciji sada se oglasio i splitski glazbenik Duško Kuliš koji se svojoj publici obratio na Instagramu. 

- Trideset i nešto godina u Lijepoj našoj stvari su postavljene tako da se, kad je u pitanju muzika, ne sluša glas naroda. Negirana je podjela na onu dobru i onu lošu muziku. Umjesto toga uvedena je jedna vrsta cenzure koja je kod mnogih uzrokovala nezadovoljstvo ponuđenim. U tome svemu, na našu radost, uspjeli smo u „ilegali“ ostati na nogama, dostojanstveni i ponosni na naše zajedničke muzičke vrijednosti - započeo je objavu splitski glazbenik na društvenim mrežama.  
Kuliš dodaje da je kompletnom jednom žanru osmišljena etiketa te je i kvaliteta i nekvaliteta strpana u isti, ironični naziv - cajke.

- U ovakvom je scenariju, kao šećer na kraju, po dobrom starom receptu „drž‘te lopova“ kompletnom jednom žanru osmišljena etiketa te je i kvaliteta i nekvaliteta strpana u isti, ironični naziv - cajke. E, pa ne ide to tako. Ima u našoj muzičkoj „banci podataka“ mnogo toga što zaslužuje respekt i poštovanje. Dok našim pjesmama nema mjesta u eteru HR radio i TV postaja, sistematično složene playliste vrte li se vrte, a tantijemi za pojedince dolaze li dolaze. Naravno, takva monotonija u eteru rezultirala je time da nas, koji nismo pristali na takvu vrstu mentalne muzičke higijene, ima dovoljno i da možemo napuniti dvorane. Eto tu nastade naš, nazovimo ga - problem. Da jesmo, da postojimo, dokaz je odaziv na naš nesuđeni koncert .
Ipak, kaže kako sve jednog dana prođe te da nitko ne može zabraniti ljudima da vole ono što vole i slušaju ono što žele. 

 

- Bez obzira na sve, spustimo loptu. Sve prođe jednoga dana, pa će proći i ovo. Nitko nama ne može zabraniti da volimo ono što volimo i da slušamo ono što želimo. Znam da se pitate kako je moguće da u članici EU, koja se kune u ljudska prava i slobode, u srcu demokracije, postoji i takvo nešto. Nažalost, postoji. Ima ipak i nešto dobro u svemu ovome. Dželat je napokon skinuo lažnu masku humanosti, tolerancije i demokratičnosti. Otvorio je za javnost tamnu stranu svog karaktera. I nemojte mu suditi, osudio je on sam sebe. Vrijeme će pokazati, a nadam se i izbori, na čijoj strani je istina i pravda - zaključio je. 
Sve je započelo kada je gradonačelnik Zoričić zabranio održavanje koncerta, koji je bio već gotovo rasprodan, jer mu se ne sviđa ta vrsta glazbe. U međuvremenu, organizator i Pula Sport već su bili sklopili ugovor i počeli se dogovarati o tehničkim detaljima.

Agencija Hiljadarka podnijela je tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane, u kojoj su trebali nastupiti Duško Kuliš i prijatelji.Organizatori su kao nadoknadu za financijsku štetu tražili privremenu mjeru kojom bi se omogućilo održavanje koncerta 25. ožujka te kazali da bi u tom slučaju odustali od daljnjih postupaka, točnije od novčanih potraživanja.
Međutim, sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta, pa je za pretpostaviti da će organizator nesuđenog koncerta ići dalje s tužbom, ali ovaj put za naknadu štete.

1/20

Za kraj treba reći da sud nije, naravno, u svom odlučivanju uzimao u obzir glazbeni žanr, već se radi o primjeni prava gdje, u ovom konkretnom slučaju, nisu postignute pretpostavke za prihvaćanje privremene koju je tražio organizator koncerta.
Podsjetimo, iz agencije Hiljadarka optužili su gradonačelnika Zoričića da je zabranio koncerti i izvrijeđao organizatore. 
Zabavni projekt ''Hiljadarka'' u listopadu prošle godine potpisao je ugovor i zakupio sportsku dvoranu u Puli za koncert splitskog, hrvatskog pjevača Duška Kuliša i njegove prijatelje pod nazivom "Duško Kuliš & gosti". – Napravili smo sve potrebne pripreme, platili dvoranu po ugovoru, potpisali ugovore s izvođačima, zatražili radne dozvole za goste strance i krenuli u reklamiranje; sve na isti način kako to već godinama radimo po cijeloj Hrvatskoj. Na dan kad smo Pulu oblijepili plakatima, oko 21 sat navečer, zvao nas je uplašeni direktor pulske sportske dvorane, gospodin Mario Peruško i rekao da je upravo dobio poziv od bijesnog gradonačelnika Filipa Zoričića koji mu je doslovno naredio da bez obzira na ugovor odmah otkaže taj koncert jer gradonačelnik ne želi, citiram, "srpska smeća" u svom gradu. Mene je poziv zatekao na putu, potpuno šokirao, rekao sam direktoru da ne mogu vjerovati što slušam i da molim da me odmah spoji s gradonačelnikom kako bismo riješili eventualne nesporazume. Nakon što sam dobio direktan broj telefona, kontaktirao sam osobno gradonačelnika na mobitel. Javio mi se potpuno pijan i kad je čuo s kime razgovora, sasuo je svu salvu uvreda na moj račun. Pokušao sam mirno razgovarati s gospodinom Zoričićem, no on je urlao na mene na telefon, vikao i meni "da ne želi srpska smeća u svom gradu".

Pokušao sam mu objasniti da je gospodin Duško Kuliš kultni hrvatski pjevač, Dalmatinac, Splićanin, no kad mi je u jednom trenutku počeo "je*ati srpsku mater" prekinuo sam ja telefonski razgovor ne želeći uopće na taj način komunicirati jer takav prostački način razgovora doista je ispod svakog nivoa – kazao je direktor Hiljadarke Mario Cindori. 

Gradonačelnik Zoričić kazao je kako nije bio pijan niti je vrijeđao, te je iznio svoje viđenje.

  – Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za ovaj događaj na vrijeme nismo znali ni resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade ni ja, inače bih odluku donio ranije. Vijest je do mene došla u trenutku kada se u Istarskom narodnom kazalištu obilježava 75 godina KUD-a Lino Mariani i sjećanje na Nella Milottija, događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada te europsku i mediteransku Pulu – rekao je Zoričić. 

VIDEO Ništa od cajki: Sud u Istri zabranio koncert Duška Kuliša i prijatelja

 

Komentara 15

ST
starsandstripes
14:41 20.03.2023.

a kad su thomsonu zabranili onda to nije bila cenzura nego volja naroda...e moj narode

MK
marcel.kocan
14:26 20.03.2023.

ajde zalijepi si hiljadarku na čelo i tutanj u beograd

ZA
zagabria5
14:13 20.03.2023.

Lik je frustriran što nam ovdje ne mogu prodavatri razne Cece i njihove kriminalne vrijednosti. Tko voli BG nije daleko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije