Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILO JE MNOGO STIGME

Domaća glumica o zlostavljanju: Učili su me da je moja sramota ako netko nešto pokuša

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
12.01.2022.
u 13:28

– U moje vrijeme anksioznost je bila zabranjena, o tome se nije otvoreno govorilo kao sada, sve je bila sramota. Teško se to rješavalo i kad bi izašlo, bilo je puno stigme oko toga – kazala je Ksenija Marinković

Zagrebačka glumica Ksenija Marinković (55) jedna je od naših najzaposlenijih glumica, a trenutačno je možemo gledati u filmu Srđana Dragojevića “Nebesa”, gdje glumi tradicionalnu ženu Nadu koja 'brine što će selo reći'. Marinković je gostovala u Pressingu N1 televizije gdje je, između ostaloga, govorila i o #MeToo pokretu u Americi, kao i o domaćem pokretu Nisam tražila

– Kao studentica imala sam takvih iskustva, ali imala sam toliko poštovanje i strah prema profesorima da sam od toga bježala da ni njega ni sebe ne uvrijedim. Sve je to bilo decentno, nisam bila u situaciji da sam morala ozbiljnije odbijati. Nikad nisam pala ispit zbog toga – kazala je Marinković i odgovorila na pitanja je li i sama imala takvih ponuda. 

– Ne, ali mislim da sam nekako jasno davala do znanja da nisam materijal za to. Mislim da je jako važno i dobro da taj pokret postoji. Postoji i #nisamprijavila. Ima puno okrutnijih sredina nego što je ova. Mislim da mi živimo pod finom kapom, staklenim zvonom, jer ovo što se događa okolo – puno je okrutnih stvari, ozbiljnih problema i žene to nikad ne prijavljuju. To je donedavno bila tvoja sramota, i mene su učili kao malu da je moja sramota ako netko nešto pokuša. U moje vrijeme anksioznost je bila zabranjena, o tome se nije otvoreno govorilo kao sada, sve je bila sramota. Teško se to rješavalo i kad bi izašlo, bilo je mnogo stigme oko toga. Seksizam nije odvojen od gluposti, sve to ide zajedno, odgajaju se generacije da imaju jednostrano mišljenje, nema razgovora, ne njeguje se komunikacija bez onih “u pravu” i pobjednika – rekla je Marinković i dodirnula se plaća u glumačkom svijetu.

– Glumice su manje plaćene na filmu, u kazalištu nisu. Zašto? Jer se može. Racionalnog objašnjenja nema. Mi smo malo tržište, kinodvorane nikad nisu bile primarne, a zbog korone ne znam hoće li uopće biti kina. Žene su počele pisati svoje scenarije, počele su raditi tzv. ženske filmove – to nema veze s feminizmom. Kako je već dosta žena u poslu, sve su češće žene producenti i scenaristi i imaju glavne uloge… – rekla je Ksenija Marinković. 

VIDEO: I Plenković je gledao ''Don't Look Up!'' Donosimo pregled filmske godine

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije