Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi festival fuzije u Zagrebu

Dođite vidjeti kako se trbušni ples spaja s rumbom i funkom

26.10.2016., Poljicka 27, Zagreb - Victoria Kozubova, Irena Sertic i Filip Debelec, plesaci orijentalnog plesa u Centru za kulturu zivljenja A Mariyah.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
01.11.2016.
u 15:00

Dva sata programa i 90 izvođača dobra su pozivnica za manifestaciju koja će se održati 5. studenog u Kulturnom centru Travno

Odlična je kardiovaskularna vježba, kažu, i poboljšava gipkost svih dijelova tijela, čak i prstiju. Nekada je bio izraz ritualne proslave plodnosti, a u Egiptu su ga, primjerice, zabranjivali zbog senzualnosti. Riječ je o trbušnom plesu, koji ima sve više poklonika, a među njima su sve češće i muškarci.

– Zapravo su se muškarci i prije žena bavili trbušnim, odnosno orijentalnim plesom iako ga danas povezujemo najčešće sa ženama. Pokreti žena su senzualniji, dok muškarci više naginju folkloru – kaže Irena Sertić, voditeljica tečaja orijentalnog plesa Shireen, dodajući kako je iznimno ponosna što u grupi u zadnje vrijeme ima sve više muškaraca.

Ima ga još samo Francuska

A trenutačno je posebno angažirana na organizaciji festivala Oriental Fusion Stars, koji će se održati 5. studenog u Kulturnom centru Travno.

– Bit će to prvi festival fuzije u ovom dijelu Europe. U svojim ćemo točkama spojiti više vrsta orijentalnih plesova s funkom, baletom, rumbom, sambom... Festival fuzije postoji još jedino u Francuskoj, a idealna je prilika za sve plesače da iziđu iz okvira i poigraju se različitim stilovima – ističe Irena.

Zajedno s Filipom Debelcom, ona će otvoriti festival točkom koja je kombinacija latinskoameričkog i orijentalnog plesa. Debelec je, pak, instruktor plesova već 13 godina. Rođeni je Zagrepčanin, ali sada živi u Sisku, gdje s partnericom vodi plesni klub Top Step. Po potrebi drži tečajeve i u Kutini, Popovači i Zagrebu, a kroz smijeh govori kako su to najčešće instrukcije za prvi ples na svadbi ili za maturalni ples.

Podučio i nogometaše

– No, najveći izazov u zadnje vrijeme bio mi je naučiti plesati nogometaše. To sam uspješno odradio s nogometnom momčadi iz Siska – ističe Filip, koji se za Oriental Fusion Stars počeo pripremati prije dva mjeseca.

Na festivalu će nastupiti i Victoria Kozubova, koja se u Zagreb iz rodne Rusije doselila prije pet godina kako bi promovirala zdrav život kroz jogu i ples. – Hrvatska je za to plodno tlo jer je većina ljudi svjesna važnosti zdravog življenja – kaže Victoria, kineziologica koja se bavi fuzijom ritualnih plesova iz Azije, Polinezije, Afrike i Latinske Amerike.

Publiku će u Travno zasigurno privući i nastup Poline Mytko, poznate iz Supertalenta, a među 90 izvođača bit će i onih iz Slovenije, BiH, Ukrajine, Bjelorusije... Više od 30 točaka uklopit će se u dva sata programa, a organizirat će i razne radionice u kojima mogu sudjelovati i posjetitelji. 

>> Besplatan ples u prostorima Cleopatre do 13. rujna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije