Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2014. u 14:00

Sudeći po nastupu u Nedjeljom u dva, grupa Laibach i njezin ideolog nisu shvatili da je njihovo vrijeme nepovratno prošlo.

Dok sam gledao kako se Ivan Jani Novak, idejni vođa nekad kultne slovenske grupe Laibach, muči odgovarajući na pitanja Aleksandra Stankovića, sama po sebi nametnula se usporedba s našim Branimirom Johnnyjem Štulićem i njegovom Azrom.

I u toj usporedbi Johnny je, bez sumnje, apsolutni pobjednik. Znao se nositi s popularnošću, ali još bolje znao se postaviti kada je isparila popularnost i splasnuo njegov društveni utjecaj. Kada više nisi najbolji i nemaš reći nešto novo i originalno, onda se nemoj potucati po medijima samo zato da bi reklamirao koncert. To je najpametniji zaključak koji zvijezda na zalasku može donijeti.

Sudeći po nastupu u Nedjeljom u dva, grupa Laibach i njezin ideolog nisu shvatili da je njihovo vrijeme nepovratno prošlo. Njihov današnji rad više je komičan nego subverzivan. Nije Stanković bio nešto posebno provokativan ili, ne daj Bože, drzak, jer je takav pristup rezervirao za desničare HDZ-ove provenijencije, nego Laibachov ideolog jednostavno nije imao što za reći.

Čak i ono što je govorio zastupao je bez imalo strasti. Gotovo bih se mogao kladiti da ni on ne vjeruje u "svoj program". Podsjetio me na političara koji ni sam ne vjeruje u ono što govori. Iako Stanković to nije želio, potpuno je demistificirao Novaka i Laibach. Nekada je Laibach ozbiljno kritizirao kasni Titov socijalizam, no danas je neuvjerljiv kada kritizira neoliberalni kapitalizam. Od provokatora postali su dobri djedice koji nekadašnju slavu i društveni utjecaj koriste da zarade još poneku kunicu i euro. Nije ni čudno što su ostali popularni još jedino u Hong Kongu u kojemu je prva faca (a nije Aca) Maksim Mrvica.

Plus
Dnevnik HTV-a. Vojni analitičar Fran Višnar dao je odličnu analizu stanja u Ukrajini. Sada je jasno da se tamo odvija prikriveni rat između SAD-a i Rusije.

Minus
HTV je vrlo skromno "obilježio" 34. godinu smrti Josipa Broza Tita. Od javne televizije očekuje se da malo jače zagrize u ovu kiselu jabuku.

Komentara 6

NE
neboiznadzagreba
14:11 05.05.2014.

Nije lako šutjeti, pogotovo kad NEMAŠ što reći.

marko Šević
15:02 05.05.2014.

Gospodine Curicu, ovo ste odlično prikazali, emisija bez dinamike, kakva se očekuje od Stankovića. Možda ste zaboravili spomenuti da i Stanković posustaje?

GO
google385
14:46 05.05.2014.

ali mozda stankovic odfe stulicu sa kartom u jednom smjeru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije