Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život Roberta Cavallija

Dobio je dijete s 45 godina mlađom, a zbog traume iz djetinjstva nije pričao do 18. godine

Missing Headline 2024-04-13
Foto: RACHID BELLAK / BESTIMAGE/BESTIM
1/4
13.04.2024.
u 21:30

Pokojni dizajner Robert Cavalli djetinjstvo je proveo u rodnoj Firenci, za koju ga vežu lijepe, ali i neke potresne uspomene. Osim bogate profesionalne ostavštine, život mu je obilježila ljubav bez granica s mladom Šveđankom, a prošle godine su zajedno dočekali i sina.

Talijanska novinska agencija ANSA jučer je izvjestila da je u 84. godini života preminuo legendarni talijanski modni dizajner Roberto Cavalli. Posljednje trenutke proveo je u svom domu u Firenci, gdje je vodio dugogodišnju borbu s teškom bolešću. Život Roberta Cavallija obilježile su brojne bitke, kako poslovne, tako i na privatnom planu. 

Modni revolucionar rodio se gdje je i skončao, 1940. u prekrasnoj renesansnoj Firenci, gradu koji je pružio utočište brojnim velikim genijalcima poput Dantea Alighierija ili Michaelangela Buonarrotija. Ipak, tadašnje vremenske prilike bile su daleko od idealnih. U svijetu se zahuktavao Drugi svjetski rat, a njegove posljedice ostavile su trag i na Cavalliju.

 

FOTO Posljednji ispraćaj tragično preminule Dolores Lambaše u Šibeniku

Missing Headline 2024-04-13
1/39

 

Naime, potresen očevim preranim napuštanjem mladi Roberto nije progovorio sve do svoje punoljetnosti. - Nisam imao lako djetinjstvo. Moj otac je bio s Nijemcima u srpnju 1944., u napadu na Castelnuovo dei Sabbioni. Bio je geodet, radio je u rudniku u Valdarnu. Nisam progovorio do svoje 18. godine. Ipak, život mi je kasnije bio naklonjen i nagrađen sam za sve - jednom prilikom se otvorio o teškom djetinjstvu.

Ipak, koliko god pokušavao napraviti odmak od traumatičnih mladih dana, oni ga kroz život uvijek prate. Tako je svome ocu odlučio odati počast kad je sinu nadjenuo ime upravo po njemu: - Beba, koja je rođena prije tjedan dana u Firenci je divna i bilo je stvarno emotivno vidjeti ga odmah nakon što se rodio. Zove se Giorgio, po svom djedu, mom ocu kojeg su nacisti strijeljali kad sam imao četiri godine - izjavio je prošle godine Cavalli za talijanski Novella 2000.

Sina je dobio u braku s 45 godina mlađom švedskom manekenkom Sandrom Nilssen. Bilo je to dizajnerovo šesto dijete, a Sandrino prvo. Njihova ljubav započela je prije deset godina i izazvala brojne osude zbog razlike u dobi, ali bez obzira na sve par je ostao zajedno i svoj odnos ovjekovječio prinovom.

 

VEZANI ČLANCI:

 

Prethodno je Cavalli ljubio austrijsku modnu dizajernicu Evu Düringer koja se natjecala na izboru za Miss Austrije, a na kojem je on bio član žirija. Zaljubili su se na prvi pogled i zajedno dobili troje djece. Talijan ima i dvoje djece iz prvog braka sa suprugom Silvanellom Giannon. Usprkos brojnim ljubavima, njegov će život zauvijek ostati obilježen odnosom s prelijepom Sandrom, čijom je ljepotom bio toliko očaran da joj je u rodnoj Švedskoj kupio privatni otok s luksuznom vilom vrijednom oko 3 milijuna eura.  

Podsjetimo, njegov modni opus obilježila je ljubav prema životinjskim uzorcima. Volio je voziti Ferrarije, obožavao je cigare i poznat je po tome što je volio nositi raskopčane košulje kako bi istaknuo svoja preplanula prsa. Robertov njegov djed, Giuseppe Rossi, bio je umjetnik i od njega je Roberto naslijedio umjetničku crtu. Cavalli je upisao lokalni umjetnički institut, koncentrirajući se na tekstilni tisak.

Dok je još bio student, napravio je niz otisaka cvijeća na pletivu koji su privukli pozornost velikih talijanskih tvornica čarapa. Početkom 1970-ih izumio je i patentirao postupak tiska na koži i s ovim je tehnikama debitirao na modnoj sceni u Parizu. Uskoro su njegov rad naručili Hermès i Pierre Cardin. U dobi od 32 godine predstavio je svoju prvu kolekciju, a svoj prvi butik otvorio je 1972. u Saint-Tropezu. Cavallijeva modna filozofija je bila: puno glamura i sjaja te i nikada se nije priklonio modnim trendovima, uvijek se ostao vjeran svojim uzorcima, a često je bio na meti kritike jer je u svojim kolekcijama imao modele od krzna i kože. 

 

VIDEO: U 77. godini preminuo američki glumac i sportaš O.J. Simpson

  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije