Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ida Prester:

'Djeca u domu ili na ulici nemaju nikog da ih poljubi za laku noć, utješi ih, pročita im priču'

Zagreb: Festival zdravlja, panel "Zdravo srce = dug život"
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
23.02.2023.
u 09:30

Sada se o djeci u domovima i roditeljima koji žele posvojiti, a ne mogu, oglasila i pjevačica i voditeljica Ida Prester. Ida je napisala posebno emotivan status koji je mnoge dirnuo u srce, a da se osvrnula baš na situaciju u Zambiji, vidi se po hashtagovima koje je stavila uz tekst. Prester je dodala hashtag #kongo, #zambia, #croatia, #serbia i #world.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. Situacija se još nije iskristalizirala, a parovi su navodno pušteni da se brane sa slobode. 

Sada se o djeci u domovima ili onima koji su ostali na ulici i roditeljima koji žele posvojiti, a ne mogu, oglasila i pjevačica i voditeljica Ida Prester. Ida je napisala posebno emotivan status koji je mnoge dirnuo u srce, a da se osvrnula baš na situaciju u Zambiji, vidi se po hashtagovima koje je stavila uz tekst. Prester je dodala hashtag #kongo, #zambia, #croatia, #serbia i #world.  

"Stotine tisuća djece večeras će zaspati samo i tužno u nekom domu ili na ulici. Ta djeca nemaju nikoga da ih poljubi za laku noć, utješi ih, pročita im priču. S druge strane stotine tisuća ljudi bi dalo sve da nekom pruže ljubav i dom. Imaju spremne priče za laku noć, recepte za najfinije kolače, rođendanske pjesmice i tajna skrovišta za igračkice. Prošli su sto testiranja, promatranja, ocjenjivanja, ali sistem je nesmiljen. To što mi ne damo tim dušama da se nađu, već im otežavamo na sve moguće načine – zakonima, birokracijom, tradicijom, glupostima... E to je po meni jedan od najgorih zločina čovječanstva. Napuštena djeca nemaju svoj glas. Nemaju svog zastupnika u parlamentu, ni lobiste koji će gurati zakone. Nitko o njima ne razmišlja niti brine. Nitko njih ne pita ŠTO BI ONI HTJELI. Svako takvo dijete koje bi moglo noćas zaspati zagrljeno sa svojom mamom ili tatom, a umjesto toga će zaspati samo i tužno, svako takvo dijete nek nam je na duši",  napisala je ova majka dvoje djece. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

 

Podsjetimo, Hrvati su još sredinom prosinca uhićeni u Zambiji. Nakon mjesec i pol dana provedenih u zatvoru pušteni su da se brane sa slobode nakon što su ispunili tražene uvjete. 

Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja. 

VIDEO Podatak koji će zaprepastiti fanove Leta 3: "Mama ŠČ" nije na Billboardovoj listi najslušanijih u Hrvatskoj

 

Ključne riječi

Komentara 8

GR
grodar
10:00 23.02.2023.

jel droge još djeluju

MA
Makbe
14:31 23.02.2023.

Sve bi to bilo u redu, ali ta djeca su satima plakala u hotelskoj sobi dok su "roditelji" bili u restoranu. Možda su plakala za svojim pravim roditeljima? Nema dokaza da nisu ukradeni i kupljeni tim više što su "posvojiteljii " kršili i zaobilazili sve zakone ovje države.

ME
Melkiorr
10:59 23.02.2023.

Pitajte njegovateljice iz Lekenika koje s ljubavlju i pažnjom brinu o djeci - je li ovo istina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije