Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

CD pape Benedikta XVI. stigao i u hrvatske prodavaonice

papa
AFP
14.12.2009.
u 07:56

Zanimljivo je da su na albumu svoje mjesto našli i oni koji nisu katolici. Naime, samo je jedan od trojice skladatelja katolik, drugi je ateist, a treći musliman.

CD na kojem pjeva papa Benedikt XVI. stigao je u predbožićne dane i u hrvatske CD prodavaonice, objavio je vjerski portal Križ života. Radi se o CD-u "Alma Mater", o čijem se snimanju već pisalo ovoga ljeta.

Glas pape Ratzingera poslan je u svijet, a na osam posebno aranžiranih klasičnih skladbi upakiranih u nosač zvuka koji nosi naslov “Alma Mater“ u Vatikanu gledaju kao na novi vid evangelizacije svijeta koji je započeo papa Ivan Pavao II. zapjevavši Oče naš na CD-u "Abba Pater". Zanimljivo je da su na albumu svoje mjesto našli i oni koji nisu katolici. Naime, samo je jedan od trojice skladatelja Talijan Stefano Mainetti katolik,  Britanac Simon Boswell je ateist, a Marokanac Nour Eddine musliman, javlja Križ života.

- Skladbe, koje nas povremeno mogu podsjetiti na filmsku glazbu koja je pratila neke poznate filmove poput Pasije ili Gladijatora, rezultat su iznimnog truda već spomenutih skladatelja ali i britanskog Kraljevskog filharmonijskog orkestra te zbora rimske Filharmonijske akademije pod ravnanjem mons. Pabla Coline. Nosač zvuka zapravo je spoj izvrsnosti, klasične glazbe i gregorijanskih napjeva koji uz poruke pape Benedikta XVI. na latinskom, talijanskom, portugalskom, francuskom i njemačkom jeziku omogućuju poseban doživljaj za slušatelja, bio on vjernik ili ne - objašnjava glavni urednik toga portala Hrvoje Cirkvenec.

U sedmoj skladbi koja nosi naslov “Regina Coeli“ slušatelj može čuti pjevanje molitve “Kraljice neba“, molitve koja se u Katoličkoj crkvi moli i pjeva u uskrsnom vremenu liturgijske godine.

- Premda glas pape Benedikta XVI. kvalitetom nije na razini zbora koji ga prati u pjevanju molitve, upravo nadopunjavanje nesavršenog i izvrsnog potajno šalje poruku – svaka molitva je izvrsna, bila ona recitirana glasnije ili tiše, bila ona otpjevana s istančanim ili slabijim glasom - kaže Cirkvenec i dodaje kako je nosač zvuka iz Vatikana izvrstan način odašiljanja poruke da je Crkvi i danas stalo do kulture, umjetnosti, glazbe, odnosno da je papino sudjelovanje u ovom projektu dodatni poticaj i drugima u Crkvi da glazbu prihvate ne samo kao molitveni i evangelizacijski podvig, nego i kao mogućnost da budu pokretači novih poruka kroz glazbu, poruka koje uglazbljene i otpjevane kroz mnogobrojne talente mogu naići na plodno tlo u suvremenom svijetu.

Ključne riječi

Komentara 5

DO
dobravila
10:07 14.12.2009.

Nakon što je onaj sa Pantovčaka cinkario naše biskupe kod Svetog oca , Sveti otac je zapjevao od radosti . Jer zna da naši biskupi vole svoj narod hrvatski ! Mesiću , kupi si jedan Papin CD ! I slušaj Papine poruke !

OB
-obrisani-
10:14 14.12.2009.

imali koja pisma od TUMPSON, na CD-u..???

KA
karambita
10:00 14.12.2009.

Ako se taj Papa §Co. busaju u prsa o vjeri u \"Boga\", zasto narodu ne podjele besplatno taj CD. Ma hoce qurac moj, samo gledaju kako sirotinju ocerupati. Izgleda da nas BOG nije i njihov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije