Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIOLOG O RODU

Šimleša o Istanbulskoj konvenciji: 'Maja bolje buši, a ja perem suđe'

Bruno i Maja Šimleša
Foto: Facebook
1/6
22.03.2018.
u 09:29

- Ravnopravno dijelimo odgovornosti odgoja jer to nije ženska uloga, a ako nam je stan u neredu, to je naša, a ne njezina odgovornost jer ona nije moja kućna pomoćnica - napisao je Šimleša

Bruno Šimleša, sociolog i autor brojnih knjiga o samopomoći još je jedna u nizu javnih osoba koja je dala potporu Istanbulskoj konvenciji. Premda je većina svoje razloge istakla u tome da staju u zaštitu protiv nasilja nad ženama, Šimleša je to pokušao objasniti na drugi način:

- Ovo je najjednostavnije moguće objašnjenje termina "rod" - radi se o tome da ne moramo nužno raditi ono što je uobičajeno za žene ili muškarce! Tako će Maja baratati bušilicom jer joj ide bolje, a ja ću se češće baviti suđem. Ravnopravno dijelimo odgovornosti odgoja jer to nije ženska uloga, a ako nam je stan u neredu, to je naša, a ne njezina odgovornost jer ona nije moja kućna pomoćnica.
Netko će misliti da sam zbog svega toga manji muškarac, ali iskreno - živo mi se ... za takve stavove :)
Dakle, o tome se radi!

U IK nema nikakve rodne ideologije koja će izbrisati čitavu hrvatsku tradiciju, nema nikakvog brisanja spolova, nećemo prestati biti mame i tate jer ćemo morati postati roditelj 1 i roditelj 2, neće se ljudi samo izjasniti da su suprotan spol i maltretirati druge... To su sve krajnje gluposti kreirane da bi u vama stvorile strah jer je tako lakše manipulirati vama.

Ne vjerujte u gluposti! Koristite mozak i idemo napraviti korak naprijed u zaštiti žena, umjesto da se vraćamo u pećine - napisao je Šimleša na Facebooku.

Premda je Šimleša za ovaj status dobio više od 2000 likeova, bilo je i onih koji su mu u komentarima napisali da je promašio smisao.

- Nije problem rod, nego potpisivanjem IK gubimo samostalnost u odlučivanju ( Ustav), dobivamo tutora i plaćamo silnu lovu za "tutorstvo". Osim toga, rod se ne treba poistovjećivati s radom - napisala mu je jedna pratiteljica.

Komentara 5

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
09:49 22.03.2018.

Hahaha ..to je ovaj šta se boji Lidije Bačić.... štiti li ga konvencija od nje?... što priroda učini ni 101 konvencija ne popravi...

LU
lupa
09:58 22.03.2018.

Tip je uzasan naporan muljator...sada je uvukao i zenu jer nije samo on savrseno opusten, spontan, otvorenog uma, sada je to duo urbanih ljudi. Cini sve da bi prodao koju self-hel-bullshit knjigu ocajnicama i nabija ima ekstra komplekse sto su se udale za prosjecnog balkanderosa. Spontan i "pravi" ko Maja Suput na instagramu. Nest ti nauke staviti prljavo sude u perilicu i stisnuti start, to je posao koji u obitelji odraduje 9g dijete.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
10:30 22.03.2018.

Nije problem da netko i idiotima pokuša objasniti svoje stavove, ali je problem kad to napravi na idiotski način. Ne radi se o tome tko radi koji kućanski posao, iako je biološka činjenica da muškarci i žene imaju različiti osjećaj za čistoću i urednost, i da prosječni muškarac nikad neće uspjeti nešto oprati i očistiti kao prosječna žena, a često u čišćenju uopće neće vidjeti ni svrhu, niti će misliti da nešto uopće treba očistiti. Ali to su već trivijalnosti, ova konvencija se ne bavi podjelom kućanskih poslova, nego nameće feministički pogled na svijet u kojem su muškarci nasilnici i neprijatelji žena, a žene su po definiciji žrtve o čijem dobru trebaju skrbiti nevladine udruge i kojekakve komisije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije