Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKI VODIČ

Boris Veličan nakon serije u kojoj je trljao Zagorkine grudi: 'Ispričavam se ako sam nekog uvrijedio'

Boris Veličan
Foto: HRT/Screenshot
1/4
03.03.2023.
u 11:00

Brojne organizacije koje se bave ženskim pravima, udruženja turističkih vodiča, ali i poznate novinarke smatraju da je autor, skupa s javnom televizijom koja je njegovu priču objavila, ponizio i degradirao slavnu hrvatsku novinarku i književnicu. On smatra kako je jasno bilo da se radi o zabavnom šou, te da je jasno kako on nije pravi turistički vodič

- Ispričavam se svima koje sam povrijedio, to mi nije bila namjera. Jako cijenim Zagorkin lik i djelo, kazao je za Večernji list putopisac i producent Boris Veličan, nakon što se na društvenim mrežama podigla rasprava oko prve epizode njegovog novog serijala "Turistički vodič". 

Naime, brojne organizacije koje se bave ženskim pravima, udruženja turističkih vodiča, ali i poznate novinarke smatraju da je autor, skupa s javnom televizijom koja je njegovu priču objavila, ponizio i degradirao slavnu hrvatsku novinarku i književnicu jer u dokumentarcu, predstavljajući se kao turistički vodič, stranim turistima objašnjava kako će im se ispuniti želje ako trljaju grudi na spomeniku Marije Jurić Zagorke.

 

- To je zabavni šou. Vrlo je evidentno da ja glumim turističkog vodiča, nisam licencirani vodič. Nimalo nije bilo omalovažavanja lika i djela Marije Jurić Zagorke. Pročitao sam četiri njezine knjige, znam joj cijelu biografiju. Međutim, ovo je 21. stoljeće i što god napravili netko će ti to uzeti na zub. Tako su na zub uzeli ovu ideju koja mi je došla od kipa Julije u Veroni. Tamo je isto neki Boris prije 100 godina izmislio istu priču. Tako je i ovo trebala biti šaljiva ideja, međutim poklopilo se da je 150. obljetnica Zagorkinog rođenja i sve je otišlo na krivu stranu. Žao mi je zaista ako sam nekog uvrijedio, to mi nije bila ideja  - rekao nam je Veličan koji je očekivao da će biti rasprave oko formata emisije.

- Žao mi je što većina tih ljudi nije ni pogledala epizodu, nego raspravljaju samo oko informacije koju su dobili. Napali su me da ja nisam turistički vodič, iako je serija najavljena kao zabavni šou, a ne dokumentarna emisija o turizmu u Hrvatskoj. Pa jasno je odmah bilo na početku kad sam ih odveo u Jadran Film da se ironično šalim.  Koji bi pravi turistički vodič vodio turiste u Jadran Film ? - priča Veličan. 

Druga stvar koja je sporna u prvoj epizodi je upravo ta šetnja Jadran filmom. Boris je turiste obukao u partizanske i nacističke uniforme, a turistica iz Dominikanske Republike kazala je kako joj se sviđa kapa sa svastikom. 

- Treba shvatiti da je ona Dominikanka, i njoj je cijela ideja nacizma daleka i strana. Ona je je čula za to, ali uopće ne zna detalje. Na terenu je samo stajala kako joj stoji kapa. Jedino što sam nampravio namjerno je da sam obukao Nijemca u partizana. Srećom, dalje u serijalu nema diskutabilnih stvari. Dogodilo se što se dogodilo - rekao nam je Veličan i dodao kako i dalje ima podršku HRT-a.

- Čuo sam se s urednikom serije Mladenom Ćapinom koji mi je potvrdio da zasad HRT stoji kompletno iza mog autorskog djela. Shvaćaju da je to autorski projekt, tako su ga prihvatili od početka. S obzirom da je jasno prezentirano da se radi o zabavnom šou, ne bi bilo u redu da se sad otkaže. Ja se još jednom ispričavam, zaista mi nije bila namjera nekog uvrijediti - zaključio je Boris Veličan. 

Inače, "Turistički vodič" je zabavno-edukativni serijal koji pokazuje s jedne strane mentalitet našeg naroda, s druge strane sve ono što u praksi skrivamo pred strancima. prije prve epizode najavljeno je da nakon što je proputovao pola svijeta, Boris Veličan odlučio je postati turističkim vodičem u svojoj zemlji. Sve što je na internetu i što turisti vole, Borisa ne zanima. U avanturu života, otkrivanje nepoznate Hrvatske, vodi petero turista - Kolumbijca Sergia, Amerikanca Garretta, Nigerijku Shannon, Dominikanku Isabellu i Nijemca Benjamina. Gdje pojesti najbolje lignje u Zagorju, kako upoznati istospolnog partnera u Imotskom, gdje se nalazi skroviti kamp visoko u ličkim vrletima te kako napraviti istarsku supu samo su neke od teme serijala koji je nakon prve epizode podigao veliku prašinu u hrvatskom javnom prostoru. 

VIDEO: Vlado Kalember: 'Kad smo se rastajali, Ana je u sudnici sjedila pored mene i držala me za ruku'

 

Ključne riječi

Komentara 6

LA
laptopxp1
20:09 03.03.2023.

U Lepoglavskom restoranu je domaću konobaricu proglasio zatvorenicom. Ne vidim što je tu zabavno, laže ljudima.

SI
Sinatra
12:12 03.03.2023.

ma dajte, molim vas!! Otiđite molim vas u Veronu, ispod balkona koji je, navodno, pripadao Juliji i ispod kojega se nalazi Julijina skupltura. Grudi su joj ispolirane od dodira turista koji se snimaju sa rukom obavezno na Julijinim sisama. Što da kažemo na ispolirani palac Gurgura u Splitu? Feet fetišizam ili benigno vjerovanje u dobru sreću? Na neke stvari se jednostavno treba smijati...postoji puno drugih prilika u kojima treba biti ozbiljan i principjelan. Ovo definitivno nije ta prilika.

BU
burza
12:15 03.03.2023.

Gledala emisija jebila super zabavna i edukativna a to sa Zagorkom je dobr stos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije