Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz TV

Bojim se da Potjera s Lokasom nema iste šanse kao s Tarikom

Što bi bilo s ‘Potjerom’ da su se na HRT-u odlučili za Danijelu Trbović, nažalost nikada nećemo saznati
22. lipnja 2019. u 20:48 19 komentara 2616 prikaza
Joško LOkas
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U opuštenom okruženju svoje omiljene pečenjarnice, TV voditelj Tarik Filipović oprostio se nedavno s “lovcima” iz kviza “Potjera”. Čak 826 emisija i šest sezona popularnoga kviza snimio je do sada taj duhoviti, elokventni i pred kamerama iznimno snalažljivi voditelj koji je u veoma kratkom roku postao jedan od najjačih brendova HRT-a, a od jeseni se, eto, ponovno vraća u voditeljski stolac emisije koja ga je, zapravo, i proslavila:”‘Tko želi biti milijunaš?”.

Dean Kotiga oproštaj od tarika Posljednja epizoda 'Potjere' - Kotiga se ovako oprostio od najdražeg voditelja

Za uspjeh oba ta kviza, uzgred kazano, a koji su bez ikakve sumnje jedni od najuspješnijih TV formata koje smo na nacionalnim programima imali priliku gledati, najveće zasluge snosi upravo on. A, isto tako, emisije poput “1 protiv 100” te “Sve u sedam”, koje je također vodio, bile su gledljive isključivo zahvaljujući njegovu angažmanu... Što će se dogoditi s “Potjerom” sada kada umjesto njega na voditeljsku poziciju dolazi Joško Lokas, koji je uz mnogo negodovanja i neodobravanja izabran za njegova nasljednika na internoj audiciji unutar kuće, doista ne znam, ali bojim se da će se riječi s natpisa koji je postavila gazdarica Dubravka na ulaz Tariku drage pečenjarice u koju je izveo cjelokupno “lovačko” društvo, u vrlo kratkom roku obistiniti.

“Potjera ovdje prestaje!”, pisalo je na tom natpisu, a nisam siguran da su baš svi uzvanici bili svjesni istinitosti tih riječi dok su uživali u delicijama s roštilja i veselo nazdravljali sa svom ostalom logistikom koja uz to ide. Elem, posljednja sezona koju trenutačno pratimo na HRT-u 1, ali i to sve manje, postala je već poprilično dosadna. Uza sve dužno poštovanje spram svih “lovaca”, jednostavno nisu uspjeli u ovoj, ali ni protekloj sezoni, napraviti neki skok u kvalitativnom i zabavnom smislu. Dean od kojega sam zapravo najviše očekivao, te kojega sam još davno označio kao idealnog kandidata da poput neke intelektualne rock-zvijezde – ponekad voljene, a ponekad omražene – postane idol mladih, nije u tome baš uspio. Svoj krug djelovanja, nažalost, nije uspio proširiti izvan te emisije i određenih kvizaških krugova... Morana Zibar je korektna, poput neke profesorice čije ime ćete zaboraviti čim maturirate, ali nažalost ništa više od toga.

Ženski nogomet/Ilustracija miro par Šteta što na Prisavlju nema ravnopravnosti u prenošenju muškog i ženskog sporta

A, ovaj novi dobar je samo ako imate probleme s nesanicom pa vam treba nešto jače od uobičajenih tableta za spavanje. U svakom drugom slučaju, najbolje da odmah prebacite program! Jedino, eto, Krešo, kao neka vrsta nepredvidivog, ponekad pretjerano opuštenog, blago iritantnog, ali ipak nekako zabavnog i dobroćudnog “lovca”, o čijem je kvizaškom znanju bespredmetno raspravljati, nudio je nešto u televizijskom smislu novo i zanimljivo za gledanje. I to je, međutim, s vremenom postalo naporno, a pogotovo uzevši u obzir da ga gotovo nitko ne može pobijediti pa se tako gubi i onaj natjecateljski naboj bez kojega ovakve kvizaške emisije jednostavno nemaju smisla. Kandidati su, da spomenem i njih, jer po meni upravo oni snose najveću odgovornost za opadanje razine uzbudljivosti kviza, nevjerojatno prosječni. Ambiciju ne bi pokazali ni da se kao točan odgovor nalazi na onoj ploči potjere koja je pred njima... Da u emisiji, dakle, nije bilo Tarika, koji je sve to održavao donekle zabavnim, ne bi se – sasvim sam uvjeren – ni približili ovoj zbilja impresivnoj brojki od više od osamsto epizoda koliko su s njim dobacili, a koliko s Joškom Lokasom ne mogu snimiti ni u najluđim maštarijama onih odgovornih za njegov izbor.

Bit ću, evo, iskreno iznenađen ako s ovim tvorcem i voditeljem jednog od najdosadnijih game showova ikada osmišljenih; “Šifra”, koja napokon prestaje s emitiranjem, a koji, nota bene, i inače rijetko kada s nekim voditeljskim projektom koji traje dulje od pet minuta po epizodi uspije potrajati više od dvije sezone, približe ukupnoj brojki od tisuću emisija. Tijekom na početku teksta spomenute proslave u Tarikovoj omiljenoj pečenjarnici, da se vratim na to, vjerojatno najbolji hrvatski kvizaš Krešo, između dva zalogaja u sočni ćevap, izrazio je nadu da će “Potjera” možda ipak opstati. “I ‘Najslabija karika’ je preživjela promjenu voditelja...”, pozvao se na taj presedan, te podsjetio da je nakon toga postala dosad najdugovječniji kviz na HRT-u. “Pušemo im za vrat!”, poentirao je optimistično, valjda pod utjecajem prekomjerne konzumacije crvenog mesa.

miro par Složit ćete se: Rijetkost je da netko s navršenih 89 godina i dalje režira i glumi!

Ono što je, međutim, Krešo pri tome zaboravio primijetiti, a HRT u svom odabiru Tarikove zamjene učiniti, to je da su u “Karici” prvobitnu voditeljicu zamijenili Danijelom Trbović koja je zbilja idealna osoba za te brze kvizove u kojima se u relativno kratkom vremenskom periodu mnogo toga dogodi. Da su Ninu Violić kojim slučajem zamijenili Joškom Lokasom, sasvim sam siguran da ni “Karika” – poput, evo, “Potjere” – ne bi preživjela tu promjenu, niti postigla ikakav drugi rekord osim onoga o brzom ukidanju koji, čini mi se, za sada drži ona Lokasova “late night” emisija kojoj se više ne mogu ni naziva sjetiti. Što bi bilo s “Potjerom” da su se na HRT-u odlučili za Danijelu Trbović, nažalost nikada nećemo saznati, ali sasvim sigurno bismo dobili nešto što ovaj njihov odabir neće nikada – ovu moju TV ružu!

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • prajdali100:

  Hvala dragom Bogu da Trbovich nije upala.Samo nam je ona trebala.

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Danijela Trbović je iritantna i neduhovita. Lokas je dosadan. Grmoja bi bio dobar 😁

 • YuBastards:

  Kaj znači elem? Koji je to jezik?