Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvati izgubili

Oslobađajuća presuda u tužbi zbog izjava Boba Dylana

bob dylan
Foto: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
1/4
17.06.2015.
u 14:55

- Sud je presudio da statut društva ne omogućava pokretanje postupka. Ostat ćemo bez odgovora je li izdavač Rolling Stonea počinio kazneno djelo jer sud - kaže Ivan Jurašinović, francuski odvjetnik hrvatskog porijekla koji zastupa CRICCF

Izdavač francuskog izdanja magazina Rolling Stone, kojemu se sudilo zbog izjave Boba Dylana koju su francuski Hrvati smatrali uvredljivim govorom mržnje, prošao je nekažnjeno. Sud u Parizu jučer je odbacio tužbu, ali prema riječima odvjetnika Ivana Jurašinovića učinio je to zbog pravnih formalnosti, ne ulazeći u bit spora.

Naime, sud je zaključio da Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF), udruga koja je podnijela tužbu, nije uskladilo svoj statut sa zakonom na koji se poziva u tužbi.

- Sud je presudio da statut društva ne omogućava pokretanje postupka. Ostat ćemo bez odgovora je li izdavač Rolling Stonea počinio kazneno djelo jer sud - kaže Ivan Jurašinović, francuski odvjetnik hrvatskog porijekla koji zastupa CRICCF. Francuski zakon o kojemu je riječ potječe još iz 1881. i u članku 48., stavku 2., kaže da društvo koje podnosi tužbu zbog kaznenog djela poticanja mržnje mora u svome statutu imati izrijekom navedeno da se bori protiv diskriminacije, govora mržnje i sličnog.

Michel Birnbaum, izdavač francuskog izdanja magazina Rolling Stone, tako je oslobođen optužbi. Ranije, u istražnom postupku, odgovornosti je oslobođen i Bob Dylan koji se branio argumentom da on nije autorizirao intervju za objavu u Francuskoj, već je dao intervju za američko izdanje Rolling Stonea, čime formalno ne podliježe strogim francuskim zakonima o sprečavanju govora mržnje.

Podsjetimo, CRICCF je pokrenuo tužbu zbog Dylanove izjave u kojoj je rekao: "Ako u svojoj krvi imate (naslijeđe, op.a.) robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv, ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv". U izjavi za Večernji list nakon sudskog ročišta početkom svibnja, izdavač Michel Birnbaum rekao je kako ga tuži "skupina Hrvata koji ne predstavljaju nikoga osim samih sebe". - Tuže me zbog toga što nisam cenzurirao najvećeg živućeg pjesnika, praveći se pritom da ne razumiju da on govori o 1940-im godinama i vjerojatno o logoru Jasenovac - rekao je Birnbaum.

>>'Hrvati koji su me tužili prave se da ne razumiju da Dylan govori o Jasenovcu'

>>Uvredljiva izjava Boba Dylana o Hrvatima odvela sud u raspravu o Oluji

Komentara 65

LI
liskovaca
15:05 17.06.2015.

da su kojim slučajem u pitanju židovi, vjerujte da bi rezultat bio sasvim drugačiji!

GA
Gambit
15:15 17.06.2015.

Mogu li i ja nesto slicno kazati i proci neokrznut? Eee ... to sam i mislio.

ST
Stillill
15:19 17.06.2015.

U francuskoj se kao Hrvat izborit za pravdu...? Haha, bas nas oni obozavaju, cede da al nas NE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije