Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'epic fail'

Andrija Jarak: 'Odluka da dvije ukrajinske glumice izgovaraju riječi Himne slobode je greška, lažna solidarnost'

andrija jarak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.07.2022.
u 17:10

Ovogodišnja ceremonija, koju je režirala Aida Bukvić prema scenariju koji je potpisala s Marijanom Fumić, bila je u znaku 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta, ali i pojma slobode, a stihove Himne slobodi izrekle su dvije ukrajinske glumice.

Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u nedjelju navečer svečano su otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će do 25. kolovoza u 47 dana na šesnaest scenskih i ambijentalnih lokacija biti izvedeno četrdeset raznovrsnih programa.

Ovogodišnja ceremonija, koju je režirala Aida Bukvić prema scenariju koji je potpisala s Marijanom Fumić, bila je u znaku 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta, ali i pojma slobode, a stihove Himne slobodi izrekle su dvije ukrajinske glumice.

To otvaranje je komentirao i reporter Andrija Jarak.

"Hrvatska je na puno načina u zadnjih pet mjeseci pokazala solidarnost s ukrajinskim narodom. I neka je. Ali odluka da dvije ukrajinske glumice izgovaraju riječi Himne slobode na otvorenju Igara je greška. Epic fail. Postoji puno boljih PR trikova da se Igre promoviraju. Lažna solidarnost, rezultat koje je izmasakrirana veličanstvena pjesma/simbol Grada - to sigurno nije", napisao je na svom Facebook profilu.

Foto: Screenshot

Inače, na otvorenju su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta, sopranistica Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor i Zbor Blasius te Folklorni ansambl Linđo uz Festivalski dramski ansambl i studente glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru, između ostalog, istaknuo kako i danas odzvanjaju snažne i prosvjetiteljske riječi Dubrovačkog statuta.

"Sa svakim jednako. Kneževi, vijećnici, suci, trgovci, obrtnici, pomorci, graditelji, obiteljski i poslovni odnosi, komunalno uređenje i urbanistička pravila. Nitko i ništa nije bilo veće ili važnije", poručio je Franković.

Dodao je kako se, od svog proglašenja prije 750 godina, Statut s vremenom i prilikama neprestano mijenjao, ali ostajao jamac napretka i sigurnosti kroz društvenu uređenost, do koje su stari Dubrovčani posebno držali.

"Puno toga čovjek može. Kapač je stvoriti monumentalna umjetnička djela, osvijetlili tminu, liječiti bolesne i podariti milosrđe. Nažalost u stanju je predati se i svirepim nagonima  - razarati, paliti, pljačkati i ubijati. Prije trideset godina, uz velike žrtve i herojstvo naših vitezova, obranili smo svoje domove i potjerali bešćutne agresore s našeg praga", poručio je Franković. Danas, dodao je izdaleka gledamo rat, tu pogubu ljudske naravi. Suosjećamo s patnjom i duboko razumijemo odlučnost očuvanja neovisnosti i identiteta jednog naroda ma koliki gubici bili jer Mir i Sloboda apsolutne su vrijednosti i vječite težnje s kojima se ne trguje, što mi dobro znamo.

Otvaranju su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika  Zdravko Zima, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministri Nina Obuljen Koržinek i Gordan Grlić Radman, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, sudionici Dubrovnik Foruma, predstavnici diplomatskog zbora te mnogi drugi.

Jesu li ukrajinske glumice trebale na otvaranju Igara izgovoriti riječi Himne slobode?

VIDEO>>Pukla ljubav poznatog para: Nika Turković i Matija Cvek prekinuli dugogodišnju vezu

Komentara 27

ME
MehutoGonzales
17:23 11.07.2022.

Gospon Andrija u pravu.

NE
neberemed
17:37 11.07.2022.

i ko slučajno,jedan od onih na galeriji amar bukvić.nikad dosadnijeg i bezveznijeg otvaranja,pogotovo ona operna pjevačica.jedina svjetla točka linđo.gradonačelnik s nelošim mislima,ali dug i bolno dosadan.za takav događaj ozbiljnog redatelja treba.

PK
Posljednji Komšikanac
17:23 11.07.2022.

Gospon Jarak, sami znate da je to novi pomodni trend, a hrvatska kulturna scena je puna pomodara, snobova i malograđana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije