Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zemlja gruva"

Analiza Hrvoja Horvata: Zašto je pjesma o slezeni, jetri i kosi Meghan Markle izvrsno pogođena

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell
1/5
06.03.2022.
u 20:30

Ana Đurić za Eurosong je odabrala ironiziranje, originalnost i ostala svoja, pa je i rekla da bi pjesmu u Torinu voljela otpjevati na srpskom.

Prvo pitanje koje sam ujutro dobio porukom na mobitelu bilo je "zašto su oni duhoviti, a mi nismo?". Nisam znao o čemu se radi dok nisam shvatio da je u pitanju pjesma "In Corpore Sano" koja će predstavljati Srbiju na Eurosongu. Slično kao i u filmovima i televizijskim serijama, Srbi doista jesu duhoviti, ali to nipošto ne umanjuje vrijednost pjesme koja su poslali u Torino.
Vidi se to i po tome što doslovno "zemlja gruva", a i regija, uz duhovitu camp pjesmu koja poput medicinske dijagnoze nabraja stanje kose Meghan Markle, slezene i jetre, dakle, nečega što po svim parametrima ne bi trebalo biti uspješno u pop pjesmi. Tko bi inače uglazbio stihove poput, "velika je sreća što postoji autonomni nervni sistem"?


No, nije niti potrebno navoditi sadržaj koji svi već vjerojatno znate, jer pjesma u dva dana ima 2.6 milijuna pregleda. Međutim, Ana Đurić, pod pseudonimom Konstrakta, s iskustvom koje ima u izvrsnoj grupi Zemlja gruva, uspjela je baš zbog toga što se nije vodila strategijom plagiranja i oponašanja, nego je smislila inovativnu pjesmu i izvela je kako spada u minimalističkoj, ali efektnoj scenskoj izvedbi u finalu "srpske Dore".
Da joj nije lako govore i ključni komentari gledatelja - kao i kod nas, jer Eurosong je "opasan" teritorij - od općeg odobravanja do osporavanja onih koji ne razumiju o čemu se tu radi. A radi se o pjesmi koja poput nekada Bebi Dol ili Lakih pingvina i Laboratorije zvuka, pop pjesmi daje zanimljiv obrat i smislenim tekstom navodi neuralgije današnjice koje su već svima opće mjesto pri pogledu na vijesti po portalima, dok melodijom efektno "ulazi u uho", a nastupom kao "medicinska sestra" masovnih medija ironizira kulturu zdravlja, poželjnog izgleda.    


I sad dolazimo do tog ključnog "kamikaza pitanja", čije je pjesma bolja, njihova ili naša?, s mogućnošću da me gnjevni domoljubi domaće estrade proglase "srbofilom" kao puno puta do sada. Ana Đurić za Eurosong je odabrala ironiziranje, originalnost i ostala svoja, pa je i rekla da bi pjesmu u Torinu voljela otpjevati na srpskom. Ništa lakše, jer nakon što je regija "progruvala" na domaći tekst uz engleske titlove na YouTubeu, za pretpostaviti je da će i međunarodna publika "između redova" osjetiti o čemu se radi u pjesmi koja pokazuje volju za pomacima koji, barem koji put, znaju fascinirati i međunarodne žirije. 

Ključne riječi

Komentara 6

SD
sdragan
21:08 06.03.2022.

Meni cijeli dan u glavi refren..." Biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava, bit,bit,bit, biti zdrava!"

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
21:15 06.03.2022.

Najiskrenije. Boli me k.

SL
slavenZadravec
07:52 07.03.2022.

Pjevanje na srpskom poništava originalnost i duhovitost - ne možeš biti duhovit onome tko te ne razumije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije