Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANSKA SLASTICA

Alina iz 'Života na vagi' podijelila je recept za kolač koji se tradicionalno priprema u Ukrajini za Uskrs

Alina Pantseyeva
Foto: RTL
1/11
VL
Autor
Vecernji.hr
18.04.2025.
u 15:45

Obavezno jelo za Uskrs prema tradiciji naše zemlje jest uskrsni kolač koji se kod nas i Ukrajinaca zove "paska" - rekla je Alina

Alina Pantseyeva prva je žena pobjednica u showu "Život na vagi". U osmu sezonu showa ušla je sa 145,3 kilograma, a u finale sa 73,6 kilograma – izgubila je 71,7 kilograma! Njezina transformacija vrijedna je divljenja, a Alina je i nakon showa nastavila trenirati i paziti na prehranu. Njezin jelovnik sada je znatno drugačiji i obroci su joj balansirani. Jutro tako započinje zdravim doručkom i obično pojede ili granolu sa skyr jogurtom ili kuhana jaja sa salatom i avokadom. Za ručak na njezinom jelovniku je riba ili meso te kao prilog posluži si rižu. Večera je uvijek lagana ili je to salata s jajima, tuna salata ili juha. Za blagdane Alina nije tako stroga u pridržavanju režima prehrane, a za RTL je ispričala i kakav tradicionalni kolač se priprema u njezinoj Ukrajini. - Obavezno jelo za Uskrs prema tradiciji naše zemlje jest uskrsni kolač koji se kod nas i Ukrajinaca zove "paska" - rekla je Alina za RTL i podijelila je recept za ovu slasticu. Od sastojaka vam je potrebno 300 grama pšeničnog brašna, pola čaše mlijeka, 3 jaja, 100 grama maslaca, 100 grama šećera ili zaslađivača, 15 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca, 50-100 grama grožđica, suhog voća na kocke ili orašastih plodova, vanilija ili cimet po ukusu, i važno je da su svi sastojci na sobnoj temperaturi.

Postupak pripreme je sljedeći. Najprije je potrebno žumanjke odvojiti od bjelanjaka i miješati sa šećerom, u toplom mlijeku razmutiti kvasac, dodati pola brašna, promiješati da ne bude grudica, poklopiti i stavimo na toplo mjesto. Kad se volumen udvostruči potrebno je dodati sol, žumanjke sa šećerom i vanilijom, omekšali maslac, tučene bjelanjke i ostatak brašna te zamijesiti tijesto tako da ne bude jako gusto, ali se dobro odmiče od stijenki posude. Nakon toga tijesto ostaviti na toplom da se diže i udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči dodajte grožđice i potrebno je paziti da grožđice ne strše iz tijesta jer će zagorjeti tijekom pečenja. 

Tijesto je potom potrebno staviti u kalupe, a dno kalupa obložiti nauljenim krugovima od papira te stijenke premazati maslacem. Kada se tijesto digne do 2/3 visine, stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijevih na 35-40 minuta. Za glazuru je potreban 1 bjelanjak, 100 g šećera u prahu, čajne žličice soka od limuna. Pet minuta mikserom treba mutiti bjelanjak, šećer u prahu i limunov sok tako da se dobije bijela kremasta masa kojom se prelije ohlađeni kolač.  Alina kaže kako je ovaj recept predviđen je za 3-4 uskrsna kolača dimenzija 10x14 cm, a kalupe možete napraviti od pergament papira (tako da ga omotate oko staklenke i izrežete krug od kartona za dno kalupa), a možete koristiti i prazne limenke od velikih konzervi.

GALERIJA Ovo su dobitnici Večernjakove ruže, pogledajte veličanstvene prizore s pozornice HNK-a

Alina Pantseyeva
1/42

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja