Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA SVAĐA Zahladnjenje odnosa zbog dugog jezika

Sarkozy: Brownov plan čisti je promašaj

07.02.2009.
u 17:12

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy svojim je izjavama o britanskom premijeru i njegovoj politici za izlazak iz krize izazvao ozbiljno zahladnjenje odnosa između Londona i Pariza.

Hvaleći svoj plan za izlazak iz krize koji je usmjeren na poticanje javnih radova, Sarkozy je u televizijskom intervjuu kazao da je ono što je smislio Gordon Brown čisti promašaj, a da je osobito opasno smanjivanje PDV-a.

Iritirani izjavama
“To je pogreška. Pokazalo se da taj potez nije donio baš ništa. Neće im ni donijeti ništa zato što to neće potaknuti potrošnju koja je u Britaniji u drastičnom padu”, kazao je Sarkozy.

Downing Street nije reagirao osobito burno iako je iz svega bilo jasno da je francuski predsjednik pretjerao. Brownov glasnogovornik kazao je da je odmah kontaktirao s Elizejskom palačom kako bi upitao jesu li predsjednikovi komentari bili otvorena kritika ekonomske politike britanskoga premijera te je pritom otvoreno rekao da su i premijer i vlada krajnje iritirani takvim izjavama.

No, čini se da je Sarkozy intervju za francusku televiziju koji je trajao čak 90 minuta iskoristio samo kako bi vlastitoj javnosti pokazao da je ono što je on smislio za izlazak iz krize dobro i da će funkcionirati.

Česi uzvratili udarac
No, čini se da Sarkozyju ovo nije prvi put da se koristi takvom taktikom. Nedavno je sličnim izjavama razbjesnio Češku, predsjedateljicu Europske unije. Sarkozy je, naime, kazao kako je potpuno neopravdano da francuski proizvođač automobila otvori tvornicu u Češkoj i onda prodaje te automobile Francuzima. Na to ga je češki premijer Mirek Topolanek otvoreno optužio za protekcionizam, potkopavanje jedinstvenog tržišta i razbijanje EU.


Ni drugima se ne sviđa manji PDV

Sarkozy nije jedini kritičar Brownova poteza za snižavanje PDV-a. O tome ništa dobro ne misli ni nizozemski ministar financija Wouter Bos koji je (pristojno) kazao da “to baš i nije najmudriji potez” te dodao kako ne vjeruje da će ta mjera pridonijeti oporavku gospodarstva. Naglasio je da su zbog Brownova poteza druge europske zemlje pod pritiskom javnosti koja želi da i oni učine isto. Nizozemskom kolegi priključio se i njemački ministar financija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?