Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saborski odbor upozorava: Još tisuću otkaza u drvnoj industriji do kraja godine

12.12.2008.
u 14:18

Mjere kojima država potiče drvnu industriju nedovoljne su i ako taj sektor ne dobije konkretnu podršku, do kraja godine otkaze će dobiti još tisuću ljudi, upozorili su sudionici današnje tematske sjednice saborskog Odbora za regionalni razvoj.

Predsjednik tog odbora Zlatko Koračević (HNS) je, na konferenciji za novinare nakon sjednice, podsjetio da je bez posla u drvnoj industriji u posljednje vrijeme ostalo tri tisuće radnika.

- Strani vlasnici određenih proizvodnih djelatnosti već su otpustili radnike, no naši se grčevito bore protiv toga - upozorio je Koračević, koji od Vlade, među ostalim, traži odgovornost u javnoj nabavi, odnosno da vrtiće, škole i druge ustanove oprema domaćim proizvodima.

I Petar Mlinarić (HDZ) smatra da bi javna nabava trebala uključivati domaći proizvod, navodeći kao primjer parkete u sportskim dvoranama.

Članovi Odbora založili su se i za veću ulogu šumske biomase u proizvodnji energije, a komercijalne banke pozvali su na društvenu odgovornost.

- HBOR je u industriju plasirao 5,5, a sve komercijalne banke zajedno šest milijardi kuna - upozorio je Koračević, koji je na današnju sjednicu pozvao i predsjednika Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka, ali on se nije odazvao.

Predsjednik grupacije drvne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Zdravko Jelčić podsjetio da je riječ o osjetljivoj radnointenzivnoj izvoznoj grani, koja zapošljava 50 tisuća radnika.

- Već u prvih pet do šest mjeseci zabilježeno je smanjenje narudžbi inozemnih kupaca za 40 posto, a u stečaju je završilo šest finalnih proizvođača - upozorio je Jelčić, koji očekuje da će dio preostalih finalnih proizvođača uskoro pripremiti izlazne strategije.

Naglasio je i da finalni proizvod daje sedam puta veću dodanu vrijednost, a vlasti pozvao da se u krizi ugledaju u zemlje poput Slovenije. - Slovenci idu od tvrtke do tvrtke i razmatraju sve koji imaju budućnost, kako bi spasili radna mjesta - rekao je Jelčić.

Kazao je kako Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva aktivno pomaže sektoru u rješavanju kratkoročnih problema, ali i upozorio da podršku u krizi treba osigurati kroz interventne fondove, subvenciju gubitaka i druge mjere kroz HBOR.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?