Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rohatinskom petica, a Sanaderu dvojka za reakcije na financijsku krizu

04.11.2008.
u 12:24

Guverner HNB-a Željko Rohatinski dobio je čistu peticu od glavnih ekonomista pet vodećih hrvatskih banaka za monetarnu politiku i način na koji je centralna banka reagirala u odnosu prema financijskoj krizi.

Istovremeno, izvršna je vlast ocijenjena dvojkom, ali Hrvatska udruga banaka naglašava da će se konačna ocjena fiskalne politike Sanaderove vlade moći donijeti tek kad se objavi proračun za 2009. Prema informacijama koje su iz Vlade upućene bankarima, Vlada će proračun i fiskalnu politiku prilagoditi promijenjenim uvjetima. Vodeći ekonomisti banaka ističu da se Hrvatska nalazi u povoljnijoj situaciji od drugih zemalja regije dobrim dijelom i zahvaljujući dosadašnjoj monetarnoj politici.

Oni više ne vide inflaciju kao glavni problem, nego naglasak prebacuju na usporavanje rasta i neprilagođenu fiskalnu politiku. Sva petorica anketiranih temeljne uzroke krize vide ponajprije u globalnim trendovima, zbog čega postoji mogućnost da tijekom sljedećih 12 mjeseci dođe do smanjenja rejtinga države.

HUB u analizi učinaka krize na male države navodi kako nova pravila supervizije smanjuju monetarni suverenitet malih zemalja jer banke majke dobivaju veće ovlasti u nadzoru poslovanja banaka kćeri. Tome se posebno protive Poljska i Češkakoje žele da nacionalni supervizor ima zadnju riječ. (ljg)

Želite prijaviti greške?