Naslovnica

Riječka Crvenkapica na malo suvremeniji i pomaknutiji način

15. svibnja 2009. u 17:54 16 prikaza

Gradsko kazalište lutaka Rijeka okupilo je zavidnu ekipu koja je s glumcima-lutkarima pripremila premijeru Crvenkapice. Tekst je, prema djelu braće Grimm, napisala Tanja Kirhmajer, a ima podnaslov Istinita priča. Likovni oblikovatelj je Zlatko Kauzlarić Atač, skladatelj Mate Matišić, koreograf Žak Valenta, a glavni “meštar” je redatelj Zoran Mužić.

Sudeći po opasci – prema djelu braće Grimm – tekst je osuvremenjen, a na koji način ste Vi i Vaši suradnici Crvenkapicu ispričali današnjoj djeci?

- To je prije svega obiteljska priča koja poručuje da se svatko od nas može naći u šumi punoj opasnosti, bila to prava ili metaforička šuma. Dok se roditelji bore sa životnim problemima, djeca su često prepuštena sama sebi, pa je to i poučna predstava koja im poručuje gdje se sve kriju opasnosti – od ulice do interneta.

A gdje je u svemu tome Crvenkapica?

- To je glazbeno-dramsko-lutkarska predstava, a Crvenkapica, onakva kakva je zamišljena u bajci, ispričana je u lutkarskom dijelu.

Jesu li s njom na pozornici i drugi likovi poznati iz bajke?

- Da, baka, majka, lovac i, naravno, vuk. Ja sam već duže vrijeme na strani vuka, koji je, da kažem današnjim rječnikom, postao takav zbog otuđenosti, pa će i on u predstavi biti drugačiji.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan