Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT Podaci za četvrto tromjesečje

Rekordan pad europskog BDP-a

13.02.2009.
u 17:00

Europska je unija doživjela najveći pad BDP-a u posljednjih 13 godina u posljednjem tromjesečju 2008. godine, uzrokujući dodatan pritisak na Europsku središnju banku da smanji kamate na najniže razine u sljedećemu mjesecu.

Režu se radna mjesta

Naime, bruto domaći proizvod u eurozoni i Europskoj uniji u četvrtom tromjesečju 2008. manji je 1,5 posto u usporedbi s tromjesečjem prije, pokazuju prve procjene europskoga statističkog ureda Eurostata.

U trećem tromjesečju 2008. gospodarske aktivnosti 15-člane eurozone i 27-članog EU smanjene su 0,2 posto prema prethodnu tromjesečju. Za cijelu 2008., objavio je Eurostat, BDP je porastao 0,7 posto u eurozoni i 0,9 posto u EU. U prvoj recesiji u destogodišnjoj povijesti eura, kompanije poput Renaulta SA i softverske tvrtke SAP AG-a režu radna mjesta ne bi li sačuvale proizvodnju.

– Vijesti su strašne – izjavio je Kenneth Wattret, viši ekonomist u BNP Paribasu u Londonu čije su se prognoze obistinile. U usporedbi s ranim 90-ima i tadašnjom recesijom koja je bila bolna, ova je bar dvostruko veća.

Svi u padu
Ekonomije Njemačke i Francuske, dvije najveće u euroregiji, “stisnule” su se više nego u dva desetljeća. Španjolska, Italija, Nizozemska i Austrija također su u posljednja tri mjeseca imale pad BDP-a, a Velika Britanija, najveći trgovinski partner eurozone, također je prijavila 1,5 postotni pad BDP-a. Američki BDP u četvrtom je tromjesečju lani smanjen jedan posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, kada je opao 0,1 posto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?