Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CAPRAŠKE POLJANE Starosjedioci tvrde da nisu ravnopravni s Romima koji su u većini

Različite kulture i navike uzrokuju nesporazume

15.12.2008.
u 18:23

– Nakon što je prihvaćen prijedlog detaljnog plana uređenja Capraške Poljane, taj će se prostorni dokument sredinom siječnja uputiti na javnu raspravu. To će biti temelj komunalnog uređenja romskog naselja, ali i legalizacije oko 120 ilegalno izgrađenih kuća.

Nas svi zaobilaze
Istodobno je potpisan sporazum o priključenju naselja na niskonaponsku mrežu, ostvaren je dogovor o nastavku asfaltiranja glavne ulice, te uređenju pružnog prijelaza. Činjenica je da je ostvarenjem Nacionalnog programa za Rome u kratkom vremenu za sisačke Rome učinjeno više nego desetljećima prije. Iako takvi pomaci ohrabruju, u njihovoj su sjeni uvjeti života i sudbine drugih stanovnika Capraških Poljana, uglavnom starosjedilaca.

Nezadovoljni svojim položajem, smatrajući da su postali građani drugog reda, već su u nekoliko navrata prosvjedovali i pisali peticije sisačkoj gradskoj upravi.

– Tu su nedavno bili gradski čelnici, saborski zastupnici i ministrica Kosor, ali svi kraj nas prolaze i ne pitaju nas za naše potrebe. Da se ne bi krivo shvatilo, nemamo ništa protiv Roma, jer ovdje bez problema žive Hrvati, Srbi i Muslimani, pa bi trebalo i nas čuti – kaže Mirko Bekavac.

– Zbog drukčijih navika Roma često dolazi do nesporazuma, pa su se mnogi starosjedioci već odselili. Nažalost, kuće ne možemo prodati, jer ih nitko osim Roma ne želi kupiti, a oni nam nude smiješno niske cijene i strpljivo čekaju. Ovo nam sve više liči na život u getu – kaže Dubavka Šunjić.

Ogorčeni su i hrvatski branitelji Momčilo Stojčević, Ivan Muhar, Šahim Arapović, Slobodan Kovačević, Sadik Alić, Emir Suljić i drugi, koji kažu kako u sadašnjim uvjetima ne mogu živjeti dostojanstveno kao drugi. Žale se na stalne noćne pucnjave iz oružja, narušavanje javnog reda i mira, opasne pse koji izlijeću iz dvorišta, blato po kojem su prisiljeni hodati...

Kuće na prodaju
– Za razliku od Roma, mi legalno gradimo kuće, uredno plaćamo režije, poreze, pretplate, ali u pravima zaostajemo, jer će oni sada imati osjetno bolje životne uvjete - misli Ivan Muhar.

U posljednje je vrijeme, kažu starosjedioci, u Capraškim Poljanama prodano ili napušteno 25 kuća.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?