Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANET POLITIKE

Putinova 'osveta' za Kosovo

24.04.2008.
u 16:30

Zapadne su zemlje redom priznavale neovisnost Kosova, a kada su Rusi prigovarali da je riječ o presedanu koji bi se mogao posvuda ponoviti, iz Washingtona i Bruxellesa im je odgovarano da je neovisnost Kosova "jedinstveni slučaj". Sada Moskva odgovara potporom separatističkim pokretima u Abhaziji i Južnoj Osetiji, dvjema kavkaskim pokrajinama koje se žele odvojiti od međunarodno priznate Gruzije.

Gruzija je Putinu dakako trn u oku prije svega zbog namjere njena predsjednika Saakašvilija, inače dugogodišnjeg američkog studenta, koji tu državu u ruskom predvorju želi uključiti u zapadni obrambeni savez NATO. Međutim, Saakašvili je za summita u Bukureštu morao neočekivano i protiv svoje volje stati pod ledeni tuš jer je kandidaturu njegove zemlje za NATO spriječio strah Europljana, već poslovično ovisnih o ruskim energentima, od Putinove srdžbe.

S druge strane, ruska potpora abhazijskom separatizmu Putinova je "osveta" za Kosovo, što Europljane opet dovodi pred novu dvojbu postavljajući im i novo pitanje: Ako smo priznali neovisno Kosovo, kako možemo podupirati zahtjev gruzijske vlade za poštovanjem njenih granica? Naravno, Abhazija i Južna Osetija pripadaju međunarodno priznatoj državi Gruziji.

Moskva naoružava Abhazijce, izdaje im ruske putovnice, a u posljednje vrijeme je čak došlo i do zračnih i kopnenih incidenata na rusko-gruzijskoj granici. Predsjednik Saakašvili predbacuje Europljanima njihovo odbijanje potpore Gruziji za NATO i tvrdi da upravo ta europska nevoljkost ohrabruje Ruse i potiče ih na nove pritiske na njegovu zemlju.

Nameće se pitanje, do koje je mjere Putinovo najnovije krizno uprizorenje na Kavkazu opasno za stabilnost u svijetu ? Kavkaz je za Ruse važan, prije svega, njihova su civilizacija i svijest još od vremena Ljermontova iznimno senzibilizirani za taj prostor i tu Vladimir Putin sigurno nije nikakva iznimka. Moskva se, nadalje, oslanja na faktor vremena.

U Gruziji će se za mjesec dana održati parlamentarni izbori te je očekivati  da na vlast dođe oporba koja možda neće biti tako snažno zainteresirana za pristup NATO-u.

Godine 2014. u Sočiju će se sodržati Olimpijske igre, a Abhazija graniči sa Sočijem, i Rusi svakako žele da se pitanje Abhazija i Južne Osetije riješi. Ovako ili onako. Ali teško je povjerovati da će Rusija priznati državnu neovisnost Abhazije i Južne Osetije, kako to primjerice traži Duma. U ruskom parlamentu sjede komunisti i nacionalisti i to je, naravno, odraz njihova mentalnog sklopa. Ali u Rusiji žive mnogi narodi koji bi ovakav potez Moskve jedva dočekali za svoje separatističke ciljeve.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?