Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLINSKI MONOPOL Vladimir Putin okupio vodeće izvoznike plina i poručio potrošačima

Putin: Kraj ere jeftinog plina i tržišne cijene energije

Autori: Zorana Bajt, Hina
23.12.2008.
u 13:34

Ruski premijer Vladimir Putin poručio je danas da je “prošlo vrijeme jeftinog plina” na sastanku ministara više od deset zemalja, vodećih izvoznica zemnog plina u svijetu.

Recesija
– Globalna recesija nanijet će više štete proizvođačima plina nego nafte. Cijena izvlačenja plina raste te zbog toga i era jeftinih izvora energije ili jeftinog plina, prirodno, dolazi kraju – izjavio je Vladimir Putin, a prenosi BBC. Ministri za energiju 12 zemalja izvoznica plina okupili su se u Moskvi radi službenog formiranja grupe, za koju tvrde da neće kontrolirati proizvodnju i cijenu kao što strahuju potrošači tog energenta na Zapadu.

Takozvani “plinski OPEC” bit će osnovan kao neformalni klub pod nazivom Forum zemalja izvoznica plina (GECF) i uključivat će 16 zemalja, među kojima će biti Alžir, Iran, Katar, Venezuela, Indonezija.

Nigerija i ostale. Zapadne zemlje potrošači, posebno EU, koji uvozi 42 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, zabrinute da će grupa određivati cijene plina, pozorno prate sastanak kojim će predsjedati ruski premijer Vladimir Putin i kojeg je podržao ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Članice foruma odbacuju tvrdnje da će kontrolirati cijene, ističući da je glavni cilj nove grupe monitoring tržišta plina i provođenje zajedničkih istraživanja. “Formalnija suradnja bila nam je u planu od samog početka”, kazao je nigerijski ministar za naftu Odein Ajumogobia.

Velika trojka
– Situacija s razvojem plina znatno se razlikuje od one vezane za naftu, za koju postoji međunarodna cijena. Kod plina postoje domaće, međunarodne izvozne cijene, itd. – dodao je.

Ruski dužnosnici kazali su da će se ministri dogovoriti oko dokumenta kojim će GECF postati formalnija organizacija sa sjedištem u ruskom gardu St. Peterburgu.

Ruski Gazprom, najveći svjetski proizvođač plina koji podmiruje četvrtinu europskih potreba za tim energentom, potpisao je ove godine sporazum s Iranom i Katarom o uspostavi “velike plinske trojke” radi koordiniranja tržišnih politika, no odbacio je tvrdnje da namjerava utjecati na cijene.

Rusija, ujedno drugi svjetski izvoznik nafte, kazala je da razmatra sve opcije, uključujući pridruživanje OPEC-u, kako bi obranila svoje nacionalne interese.


Švedska: Krematorij kao izvor grijanja za cijeli grad

Nakon što je inspekcija nedavno utvrdila da krematorij u Halmstadu, na zapadu Švedske, ispušta previše dima i da će morati svoje stare peći zamijeniti novima, koje će biti u skladu s ekološkim standardima, uprava je shvatila da energija koja se troši u procesu kremacije može istovremeno iskoristiti kao alternativni način grijanja. Pri kremiranju tijelo ispušta toksične tvari koje se u procesu filtriranja moraju hladiti sa 1000 na 150 stupnjeva Celzijevih. Ako se ta toplina preusmjeri u gradski sistem grijanja, dim bi sam po sebi pao na temperaturu od 150 stupnjeva, što bi krematoriju omogućilo da uštedi na rashlađivanju. Novi način grijanja u Halmstadu primjenjivat će se od 2010. (zb)

Želite prijaviti greške?