Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.11.2012. u 12:00

Hrvatska će ući u povijest jer je sud jedne države osudio potpredsjednika njezine vlade odgovornog za prometnu nesreću 
u drugoj državi

Nije osuđen zbog svoga bahatog ponašanja i stava “znate li tko sam ja?” i “meni nitko ništa ne može”, već zbog krivnje za prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe poginule. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić morat će pokucati na vrata zatvorske zgrade u Puli jer će tamo provesti najmanje 11 mjeseci.

Drugostupanjski sud u Mađarskoj osudio je Čačića na 22 mjeseca zatvora – polovicu mora odležati u zatvoru, a ostalih manje od godinu dana mogao bi provesti u kućnom pritvoru. Premda ga je osudio mađarski sud za nesreću koju je skrivio u toj zemlji, Čačić će biti u zatvoru u Hrvatskoj. To je, više-manje, uobičajeno, odnosno postoje konvencije i međudržavni ugovori na osnovi kojih se građaninu jedne države zbog kaznenog djela počinjenoga u drugoj državi može u njoj suditi, ali kaznu može izdržavati u vlastitoj državi.

To se odnosi na sve građane pa, prema tome, i na Čačića. Nisu čelniku HNS-a mađarski suci izrekli zatvorsku kaznu zbog njegova prepotentnog držanja – jednostavno su postupili po zakonu.

Snažni (potente), kako ga zovu u talijanskim glasilima, potpredsjednik Vlade postao je slučaj bez premca. Hrvatska će, tako, ući u povijest i po tome što je sud jedne države osudio potpredsjednika njezine vlade odgovornog za prometnu nesreću koju je počinio u drugoj državi. Taj je pak primat hrvatska politika mogla – i morala – izbjeći te nije smjela Čačića imenovati u Vladu.

Moćan, snažan ili kako ga se već naziva, Čačić nije htio odustati od svojeg ulaska u Vladu i time je pokazao bahatost. Jer nesreću je skrivio u siječnju 2010., a Vlada je formirana u prosincu 2011. pa je, iz pristojnosti prema hrvatskim građanima, a posebno prema stradalima u nesreći, trebao odustati od pokazivanja svoje političke sile.

Premijer Zoran Milanović očito nije mogao spriječiti Čačićev ulazak u Vladu, ali tu neprikladnu sliku koja je nanesena Hrvatskoj mogao je prije svega spriječiti sam čelnik HNS-a. E tu, a ne na mađarskom sudu, Čačić je pokazao ne samo svoju bahatost već i manjak političkih i ljudskih osjećaja.

Mogao je svojim izlaskom iz aktivne politike i vladu lijevog centra i hrvatske građane poštedjeti sramote koju im je nanio. Čačića se može usporediti i s nekim talijanskim političarima, na čelu s bivšim premijerom Silvijom Berlusconijem, koji smatraju da time što su počinili nešto nelegalno ne trebaju odustati od političkog djelovanja prije konačne presude.

Tako u talijanskom parlamentu sjedi čak 26 osuđenih zastupnika i senatora. Zato se nastoji izglasati zakon prema kojem političari ne mogu postati parlamentarci ako su osuđeni, pa i nepravomoćno. Političari bi trebali biti primjerom, biti moralno bezgrešni, a ne vaditi se na činjenicu da do pravomoćne presude imaju sva prava kao i obični smrtnici. Političari bi trebali biti običniji od običnih smrtnika, odnosno imati manje povlastica i olakšica od običnih građana, a ne ponašati se prema Orwellovoj “Životinjskoj farmi” – da su “jednakiji među jednakima”.

Čačić, nakon što je skrivio nesreću sa smrtnim ishodom, nije smio ostati u politici, a još manje pretendirati na položaj potpredsjednika Vlade. Morao se povući, a ne pokušavati provesti ono što su ostvarile Orwellove životinje.

Možemo se jedino nadati da neće još više pogoršati situaciju u koju je uveo Milanovićevu vladu, odnosno da će se u miru povući u zatvorsku ćeliju kako mu je to odredio mađarski sud. Svaka druga Čačićeva reakcija bila bi stavljanje soli na otvorenu ranu.

Komentara 10

KO
korisnik3
13:03 15.11.2012.

'Hrvatska će ući u povijest jer je sud jedne države osudio potpredsjednika njezine vlade odgovornog za prometnu nesreću u drugoj državi" da, da, tomasevicu, zbog cacica ce hrvatska uci u povijest. to sto ce nase generale osuditi za oslobadanje teritorijaja od terorista, e to nikome nista. kaj ne, tomasevicu?

GB
gojko boric
13:46 15.11.2012.

Nije Pavelić prodao Zadar Italiji nego ga je Italija skupa s Istrom i tri jadranska otoka dobila poslije Prvog svjetskoga rata temeljem Rappalskog ugovora koji je potpisao kao jugoslavenski ministar vanjskih poslova Hrvat Ante Trumbić. Drugo je pitanje zašto Hrvatska biskupska konferencija ne traži od Vatikana da Zadarska ndbiskupija, jedna od najmanjih u svijet, konačno ne pripadne Katoličkoj Crkvi u Republici Hrvatskoj . To je tipuično hrvatsko "ulaženje u stražnicu" moćnima, bili oni svjetovni ili crkveni .

NP
no_pasaran
12:12 15.11.2012.

Papa poglavar jedne države upravlja teritorijem druge države, tebi je to normano?! Čačić sam daje ostavku a Papa smjenjuje na 60 sekundi hrvatskog biskupa i dovodi iz Španjolske španjolca da predaje hrvatski teritorij Italiji. Protiv ovoga čina agresije na hrvatski teritorij ti se na buniš. Najnovije je i to što je zadarska biskupija pod direktnom upravom Vatikana a ne HBK, za Vatikan je Zadar u Italiji onako kako im ga je Pavelić prodao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?