Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riješite se viška

Proljetno čišćenje - omogućite svojem domu da diše

spavaća soba
Arhiva
09.03.2010.
u 15:19

Ormari su vam puni garderobe koju ćete "možda jednom odjenuti", na stolu su vam hrpe papira koje ćete "možda zatrebati"... Nemojte se zavaravati.

Proljeće samo što nije zakucalo na vrata, a veliko čišćenje ne naziva se uzalud "proljetnim čišćenjem". Nekako baš s prvim zrakama sunca otkrit ćete sve nepotrebne predmete koji su se nagomilali u vašem stanu ili kući za zimskih dana. S ljepšim vremenom poželjet ćete udahnuti punim plućima, a to će biti mnogo lakše ako vaš dom nije zakrčen nepotrebnim stvarima. Pretrpani ormari, mnoštvo papira na radnom stolu, knjige na noćnom ormariću... Zvuči vam poznato?
Nudimo vam nekoliko savjeta kako dotjerati svoj životni prostor.

Riješite se papira

Razvrstavajte račune čim ih dobijete u za to predviđene fascikle ili kuverte, a sve skupa držite u posebnom ormariću. Promidžbene materijale i letke koje ne trebate odmah bacite. Ne ostavljajte ih na ormariću pored vrata ili na stoliću u dnevnoj sobi. Možda vam se čini kao da ćete nešto zatrebati ili da ćete tako skratiti vrijeme uz jutarnju kavu, ali velika je vjerojatnost da, ako odmah niste provjerili ima li tu nešto što vas zanima - niti nećete. A papiri će se gomilati... Ako baš želite sačuvati neke letke, odredite prostor za to i uredno ih slažite. No ne predugo jer promidžbeni materijali često sadrže akcije koje traju tek kratko vrijeme.

Izbacite sve iz ormara i vratite samo nužno

Gotovo da sa sigurnošću možemo tvrditi da u ormarima imate mnoštvo odjeće koju više ne nosite, a vrlo vjerojatno je nećete više ni nositi. Bez obzira je li vam dosadila, je li vam premalena ili prevelika, nekom će možda dobro doći. Sve ono što niste odjenuli prošle sezone, vrlo vjerojatno nećete niti ove. Sve što pomislite da biste "možda mogli" jednom odjenuti, vrlo će vjerojatno i iduću sezonu dočekati u vašem ormaru. Stoga ne odugovlačite, izbacite sve iz ormara i vratite u nj samo ono što ćete uistinu nositi.

Ostatak garderobe, cipela i ostalog iz ormara možete razdijeliti. Neke od komada iz vašeg ormara možda će s veseljem prihvatiti vaše prijateljice ili rođakinje. Ako poznajete nekoga lošijeg imovinskog statusa, možete mu predložiti da pogleda odgovara li mu štogod. A na kraju su tu uvijek humanitarne ustanove koje će sa zadovoljstvom prihvatiti vaš doprinos. Možete uvijek pokušati i s oglasom na nekoj internetskoj stranici, jer kako kaže izreka: "Nečije smeće je nekome drugom blago".

Višak plastike
Problem vrećica koje uglavnom nakupljate i ne znate što s njima možete riješiti korištenjem platnenih torbi za kupovinu. Umjesto da kuhinjske ladice ili prostor ispod kuhinjskog sudopera bude pretrpan vrećicama, imat ćete ih tek jednu ili dvije koje možete lakše složiti u ladicu.
Ako znate da plastične boce nećete odnijeti i zamijeniti za novac, pomirite se s time pa ih radije ostavite pored kontejnera, nekom će dobro doći. Ili ih, pak, uistinu odnesite i "unovčite".

Učlanite se u knjižnicu

Ako volite knjige i redovito ih kupujete, mogli biste razmisliti o tome da smanjite broj kupljenih knjiga, a počnete ih češće posuđivati. Ako nemate uređene police i mnogo mjesta za njih, s vremenom vam mogu početi predstavljati problem. Razmislite dobro koju ćete knjigu kupiti, a usput se učlanite u knjižnicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?