Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBANIZAM BESPARICE

Princ Charles pohvalio arhitekturu indijskih slamova

09.02.2009.
u 13:59

Govoreći na konferenciji za novinare koju je organizirala njegova Zaklada za izgradnju okoliša, britanski prijestolonasljednik princ od Walesa pohvalio je "organski" izgled indijskih siromaških naselja. Prema njegovim riječima, natrpani mumbajski slamovi predstavljaju bolji model jeftine stanogradnje od onog koji se koristi na Zapadu.

Princ Charles izjavio je da mumbajski slam Dharavi, u kojem se na 100 hektara naguralo 600.000 duša, ima "temeljnu intuitivnu gramatiku gradnje koja je potpuno odsutna u bezličnim stambenim blokovima koji se po svijetu grade za 'skladištenje' siromašnih."

Dodao je:
- Iskreno vjerujem da zapad ima što naučiti od društava i mjesta koja su, makar ponekad siromašnija u materijalnom smislu, beskrajno bogatija u načinima na koje žive i na koje se organiziraju.

Ne znamo koliko će te njegove riječi biti "melem na ranu" stanovnicima slamova koji se bune zbog uvredljivog naslova ovogodišnjeg hit-filma "Slumdog millionaire – milijunaš s ulice", a koliko će potaći dodatne proteste; vrijeme će pokazati.

Želite prijaviti greške?