Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski spor

Zvonko Zubak traži 200 milijuna dolara. Država: Ugovor za S300 je zelenaški

Zvonko Zubak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
07.03.2016.
u 20:00

Proturaketni sustav uvezen je dok je Hrvatska bila pod međunarodnim embargom

Ugovor o kupnji raketnog sustava S300, oko kojeg se već 14 godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vodi sudski spor “težak” 200 milijuna dolara, zelenaški je i ratnoprofiterski te zbog toga treba biti poništen.

 Najnovija je to teza kojom Republika Hrvatska želi osporiti višemilijunska potraživanja trgovca oružjem Zvonka Zubaka tvrdeći da je cijena raketnog sustava dogovorena između bivšeg ministra obrane Gojka Šuška i tvrtke Winsley Finance Limited u srpnju 1994. nerealna, odnosno da su prodavatelji koristili činjenicu da je Hrvatska bila pod međunarodnim embargom.

Odbijen zbog zastare

– U vrijeme sklapanja ugovora trećina hrvatskog teritorija bila je okupirana i Hrvatska je bila pod embargom pa je odluka o nabavi protuzračnog sustava donesena u okolnostima krajnje opasnosti i pogibelji. Riječje o ništetnom pravnom poslu usmjerenom na stjecanje nerazmjerne imovinske koristi iskorištavanjem ratne okolnosti – piše u podnescima Općinskog državnog odvjetništva koje u sporu zastupa državu.

Riječ je o ponovljenom postupku jer je sud 2008. odbio odštetni zahtjev biznismena iz Sesveta, koji je potraživanja tvrtke Winsley Finance Limited preuzeo na sebe, s obrazloženjem da je nastupila zastara, odnosno da je tužbu podnio godinu dana prekasno. Međutim, Županijski sud nije bio tog stajališta pa je presudu ukinuo u listopadu 2010. Država je, inače, tijekom dugogodišnjeg postupka u više navrata mijenjala svoja stajališta o kupoprodaji raketnog sustava. Tvrdilo se da Šuškov potpis na predugovoru kojim su dogovoreni cijena i uvjeti isporuke S300 nije originalan, a čak i da jest, država je osporavala njegovu valjanost navodeći da bivši ministar obrane nije imao nikakvih ovlaštenja za samostalno odlučivanje o tom poslu.

Osim ugovora, država je osporavala i koliko je uopće sustava isporučeno jer je prema ugovoru plaćanje trebalo uslijediti nakon što u Hrvatsku bude dopremljeno 25 posto sustava. O okolnostima posla s S300 na sudu su do sada ispitani brojni ministri obrane koji su naslijedili Šuška, i to Andrija Hebrang, Pavao Miljavac, Jozo Radoš i Željka Antunović, ali i Čeh Petr Pernička koji je zastupao tvrtku Winsley Finance Limited.

No najviše saznanja o svemu imao je bivši Šuškov pomoćnik Vladimir Zagorec koji je ujedno bio i na čelu državne tvrtke RH Alan zadužene za naoružanje države. On je priznao da je Šušak dogovorio posao i potpisao predugovor, a u jednom od iskaza danih Vojnoj policiji, koji je u ponovljenom postupku uložen u sudski spis, Zagorec je ispričao i da je državni vrh u jednom trenutku odlučio da se isporučitelju ništa ne plati, odnosno da se sustav S300 vrati jer nam više
nije bio potreban. 

Dostavili originalni cjenik

Prema njegovim tvrdnjama, u donošenju te odluke ulogu su imale i strane službe poput CIA-e i MOSAD-a. Međutim, o svemu tome ne postoji nikakav pisani trag, a Zagorec tvrdi da su sve odluke usmeno donosili bivši predsjednik Franjo Tuđman i ministar Šušak. Naveo je i kako je dogovoreno da se sustav proda Turskoj. Što se pak tiče navodno “prenapuhane” kupoprodajne cijene, Zagorec je zaključio: “Da su tražili i milijardu dolara, državni vrh pristao bi na to”. U prilog tezi da je riječo zelenaškom ugovoru koji treba poništiti, država navodi iskaz bivšeg ministra Miljavca koji je rekao da je sustav mogao koštati oko 25 milijuna dolara, a u sudski spis nedavno je priložena i dokumentacija o kaznenom postupku koji se u Češkoj vodio protiv Perničke zbog ilegalnog trgovanja oružjem.

U toj se dokumentaciji spominje da cijeli sustav košta 70 milijuna dolara. Na ove tvrdnje Zubakov odvjetnik Emil Havkić uzvraća da nema govora o zelenaškom ugovoru. – Postoji točan cjenik i mi smo sudu dostavili cijene originalnog proizvođača iz Rusije – kaže odvjetnik Havkić. U ponovljenom postupku nove je dokaze predložio i Zubak. Naime, u spis je dostavljena potvrda o priznanju duga koju je u travnju 1996. navodno potpisao Šušak i obećao platiti sustav najkasnije do kraja svibnja 1999. Država pak tvrdi da je potvrda lažna. Zubak u novom postupku predlaže i saslušanje bivšeg
predsjednika Stjepana Mesića jer je navodno pomagao u traženju države kojoj bi se prodao sustav, ali i saslušanje bivšeg premijera Ive Sanadera za čijeg je mandata sustav, navodno, isporučen novom kupcu. 

>>Hrvatsku naoružali Rusi: Jeljcin odobrio 150 letova transportera

>>Zvonko Zubak: Sin me probudio jer je netko pucao po kući

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije