Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2017. u 19:16

Današnja Hrvatska nije nikakav nastavak NDH. Nju su stvorili hrvatski branitelji pobjedom nad srpskim agresorom

Razne nebuloze, zločesti stereotipi glede Hrvatske obično dolaze iz Srbije. No ovih je dana nešto slično došlo iz Amerike. Skupina američkih Židova, Srba, Roma traže, u ime svojih predaka, da im Hrvatska za njihove jasenovačke logorske traume i oduzetu imovinu, isplati 3,5 milijardi dolara. Jer da je Hrvatska pravni nasljednik NDH! Ali, današnja Hrvatska nema nikakve veze s NDH. Ona se s NDH ne poklapa ni teritorijalno ni ideološki. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman očito je znao da će neprijatelji Hrvatske uvijek povezivati Hrvatsku s NDH.

Zato je uz temeljne sastavnice hrvatske državnosti – nauk dr. Ante Starčevića i Stjepana Radića uvrstio i zasade ZAVNOH-a. Ali čak i unatoč tome se javljaju stari stereotipi o Hrvatskoj kao ustaškoj nasljednici. Nema nikakve dvojbe da je Jasenovac najveća mrlja u hrvatskoj povijesti. No, Srbi su od Jasenovca napravili negativni mit.

Tako su svojedobno broj poginulih Srba u Jasenovcu uvećali čak na milijun stradalih Srba, a srpski je ratni huškač Vuk Drašković prije nedavnoga rata govorio da je Jasenovac najveći srpski grad pod zemljom. Nekadašnji šef kabineta predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije, Mike Špiljaka, potom je objavio i dvije programatske knjige “Nož” i “Sudija”, u kojima zagovara srpsku osvetu za srpska stradanja u Drugom svjetskom ratu i ujedno navješćuje genocid nad bosanskim Muslimanima.

Danas je taj ratni huškač postao pokajnik. To njegovo pokajanje je dvojbeno. Srbi stalno koriste Jasenovac da bi Hrvatima nabijali stalni osjećaj krivnje. Ipak, u Jasenovcu je najviše stradalo Židova. To je još tragičnije, jer su Židovi bili izuzetno dobro integrirani u hrvatsko društvo i činili su hrvatski građanski sloj. Bili su ugledni bankari, trgovci, tvorničari, advokati, liječnici, umjetnici... Često su bili i među predvodnicima borbe za hrvatski nacionalni identitet. Tako je Josip Frank bio osnivač suverenističke Hrvatske stranke prava. Zanimljivo je da je njegov zet Eugen Dido Kvaternik kasnije postao “vojskovođa” NDH. Priča se da je i Pavelićeva žena Mara imala židovske krvi. Usprkos svemu tome, ustaše su Židove protjerali u Jasenovac i uselili se u njihove vile i stanove. Ipak, kad je završio Drugi svjetski rat iz tih su vila i stanova morali su pobjeći, a u njih su se pak uselili  artizani. Došavši iz šume, partizanski su primitivci u tim vilama i stanovima često ložili i ognjišta. I danas u tim kućama žive partizanski potomci Zapravo su židovske nekretnine prisvojili partizani.

Kada je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović bio u Izraelu, govorio je o “ustaškoj guji u hrvatskim njedrima”. On je tako zapravo dao poticaj politički ortodoksnim Židovima da Hrvatsku i dalje smatraju nasljednicom NDH. Možda je to ujedno bio i poticaj i za nedavnu sudsku tužbu protiv Hrvatske. Nema nikakve sumnje da su Židovi najviše stradali u Drugom svjetskom ratu i da je holokaust bio jedan od najvećih zločina u ljudskoj povijesti. Ipak, Židovi su najviše unovčili tu svoju nesreću. No, kad je posrijedi njihov zahtjev, koju bi im odštetu trebala isplatiti Hrvatska? Moglo reći da kucaju na pogrešna vrata jer današnja Hrvatska nije nikakav nastavak NDH. Nju su stvorili hrvatski branitelji pobjedom nad srpskim agresorom. Zbog toga i stalna podmetanja srpske čaršije o hrvatskom ustašluku. Oni ne mogu podnijeti svoj ratni poraz, niti stvaranje Hrvatske. Stoga i nije čudno da se i američka tužba temelji na takvim krivotvorinama. Protivnicima Hrvatske u političkom je interesu stalno održavati negativan mit o Hrvatskoj. Jer tako mogu stalno ucjenjivati. I ova američka tužba je vjerojatno na tome tragu. No, demokratska Hrvatska nema nikakvog ozbiljnog razloga da prihvati tu njihovu optužnicu. 

>>Biskup Košić blagoslovio spomen ploču ubijenim bivšim pripadnicima vojske NDH

>>Branitelj proziva: Veliča se ustaštvo i NDH, nije ih briga za siromaštvo i iseljavanje mladih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije