Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2018. u 08:19

Martina Dalić na promociji svoje besplatne (a rasprodane!?) knjige proglasila je propast ortačkog kapitalizma, a s tim su se složili svi njezini ortaci. Kakva se poruka šalje hrvatskom društvu? Borgovska poruka nade - "Bit ćete asimilirani! Svaki otpor je uzaludan!" Ovo je "naša" država i možemo raditi što nas volja

Sjećamo se praznih polica u Konzumu koje su najavile krizu u Agrokoru. Dugogodišnji miljenik političkih i poslovnih elita svojim je neodgovornim poslovanjem ugrozio opstanak najvećeg hrvatskog koncerna, pa je traženo rješenje.

Kao "mozak" operacije spašavanja Agrokora pojavila se neformalna skupina ljudi, koja nigdje nije zavedena, a koju je okupila bivša potpredsjednica Vlade, Martina Dalić. Oni su prionuli na pisanje zakona. Nakon što je usvojen Lex Agrokor, izvanredni povjerenik Ante Ramljak im je dao ime: "Grupa Borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!" napisao je Ramljak. Iako je dugo skrivano tko je stvarni autor zakona, problem je nastao kada je procurilo u medije da su autori zakona isti oni koji su kasnije preuzeli upravljanje koncernom. Iz nekog razloga, ipak, sada se svatko onaj tko bi propitivao ovakvo postupanje optužuje da je branitelj Todorića. U tom kontekstu jedino ostaje nejasno zašto je, ako je sve bilo tako čisto, uopće smijenjena Martina Dalić? Otišla je jer je politički pritisak bio prevelik na onoga koji joj je moć položio u ruke. Zbog toga ovom knjigom ona opravdavajući sebe opravdava i Plenkovića. Naime, ako je ona odradila sav posao, a on joj nije držao leđa, ispada kako ju je Plenković izdao. Onda je lakše razumjeti zbog čega se premijer pojavljuje na promociji, vodeći sa sobom pola Vlade.

Koliko je ta rehabilitacija bila uspješna dovoljno govori podatak da se gospodin Jandroković, kao detektor smjera u HDZ-u, nije pojavio na promociji. Jasno je da u ovom trenutku ne postoji politička alternativa Plenkoviću, jer nam je oporba u rasulu, nabacuje se dosjetkama i poštapalicama. Nitko ne nudi rješenja i ne postavlja prava pitanja. Kad već nema zdrave oporbe, bilo bi dobro da postoje mediji koji bi propitivali postupke vladajućih, ali i oni se sve više asimiliraju. Situacija u kojoj ne postoji korektor vlasti predstavlja ugrozu demokracije. Zato se stvari prebijaju preko koljena. Ako je ugrožena vladajuća većina ono što nije u zakonu ruši se procedurom, pri čemu mediji postaju glavni ortaci takvih operacija. Uzrok ovako loše atmosfere bilo je izmišljanje Povjerenstva za sukob interesa. Na normalnom Zapadu ostavke se daju i na najmanju sumnju u sukob interesa, ali su političari kod nas, od kada postoji to povjerenstvo, dobili savršen izgovor i zaštitu. Oni se sada pozivaju na institucije, pri čemu plate neku sitnu kaznu i nastavljaju raditi što ih je volja. Izdaja birača, promjena dresova, politička trgovina, na taj su način postali skroz "transparentnima". Institucije su korupciji dale legalno pokriće. Što onda reći za knjigu koja u vrijeme najvećeg ortakluka najavljuje propast ortačkog kapitalizma?

Po medijskoj pompi koja je stvorena oko knjige, očito je da je to skup projekt, pa se postavlja pitanje tko je to sve platio? Knjigu je tiskala državna tvrtka, vjerojatno zato što je bila "najpovoljnija", a onda je u duhu kapitalizma dijeljena kao poklon uz novine. Medijski promotor je istoga dana ponosno objavio da je cijela naklada rasprodana. Ispada kako je rasprodana besplatna knjiga. Kada je to vidio gospodin Vrdoljak, odmah naložio ministrici Divjak da uspješnicu gđe Dalić uvrsti u obaveznu školsku lektiru, kao pomoć djeci u razvoju imaginacije.

Gospodin Pupovac je pak izjavio kako je gđa Dalić "odlijepila". Svojom je kritikom podnio žrtvu na oltaru stabilnosti, jer je pridonio tome da se igrokaz bolje primi među desnom publikom. Reći kako je spašavanjem Agrokora pobijeđen ortački kapitalizam postaje stvar ironije, jer je upravo način kako je to učinjeno sušta suprotnost. Svi oni koji su do jučer povlađivali Todoriću, nagrađivali ga i hvalili kao najboljem među sobom, sada njegov pad proglašavaju padom ortačkog kapitalizma. Iako su oni, njegovi ortaci, preživjeli.

Ispada kako je za manipulatora šutnja zlato, jer ako mašeš crnom bilježnicom, mnogi će imati motiv da te osude, ali kada to ne činiš, ti isti imaju motiv da ti pomognu. Kakva se poruka šalje hrvatskom društvu? Drska poruka potpune kontrole, što frustrira svakoga onog koji ne može vjerovati što vidi. Odaslana je borgovska poruka nade - "Bit ćete asimilirani! Svaki otpor je uzaludan!" Ovo je "naša" država i možemo raditi što nas volja. Na javnom skupu Martina Dalić je proglasila propast ortačkog kapitalizma, a s tim su se složili svi njezini ortaci. Tako su propast ortačkog kapitalizma proglasili svi oni koji su od njega imali najviše koristi, njegovi tvorci i ideolozi. To je sasvim logično, jer kada želiš negirati postojanje Borga organiziraš javno okupljanje Borgovaca. Ili da parafraziramo gospođu Dalić, staljinizam je dobar kome ga je Borg dao.

Komentara 20

DU
Deleted user
09:31 03.11.2018.

Zbog osiguranja sebi plenkovicu i odvjetnickom drustvu 500 milijuna hrk....pisu mediji...a opravdanje da se radilo o velikoj vrijednosti trgovackog drustva ..plus floskula tako je na zapadu ....a nije..

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
11:55 03.11.2018.

Nijew pitanje zašto je smijenjena nego zašto NIJE U ZATVORU? Ona kao i Marić,Plenković i ostali BORG-ovcikad je i laiku jano da je LEX pisan za izvlačenje novca jer su dilovi bili sklopljeni prije nego je lex uopče izglasan i stupio na snagu a to se pak vidi iz mailova!

JK
ja-kan
10:19 03.11.2018.

Agrokor nije poraz nego pobjeda ortačkog kapitalizma a grupa Borg je hobotnica čija je glava Plenković, točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije