Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2020. u 08:56

Tavoreći u opozicijskoj hladovini, propustili su uočiti pa i odgovoriti na krizu socijaldemokracije u čitavoj Europi, detektirati i zastupati ideje moderne ljevice, dignuti glas za okoliš i zelenu ekonomiju... zapravo, sve ono što su odradili Tomašević i drugovi

Hrvatski će Sabor, posve je bjelodano, ponovno biti među gledanijim, a počesto i najzabavnijim televizijskim spektaklima. Upumpana svježa krv s krajnje – u suštini istinske – ljevice i desnice, novi zastupnici željni medijske pozornosti i pojavnosti, među njima i pojedinci britkoga jezika, učenoga uma i iskričavoga duha... sve miriše na senzacionalno dobru kulisu nikad mirnijoj i premoćnijoj HDZ-ovoj većini. Istina, saborska straža više neće iznositi Pernara, u povijest odlaze i Glasnovićevi jugozomboidi, često bezumni Marasovi performansi, Culejeve krvave gaće s Velebita, no u nadolazećoj parlamentarnoj sezoni već se i naslijepo dade naslutiti kvalitetna verbalna kanonada bračnoga para Raspudić ili pak Ante Prkačina u smjeru HDZ-ovih klupa ili mjesta gdje će sjediti ljute oponentice Katarina Peović i Rada Borić.

Hoće li s njima u kolo i Davor Bernardić, još je nepoznato. Na izlaznim je vratima ureda predsjednika stranke, a njegova vojska potučena je do nogu i zabavljena internim natjecanjem tko će na njega više i glasnije pljunuti, sa što više jada. Od izdaje bližnjih, zasigurno, više ga boli tek kada Jandroković u najgledanijoj informativnoj emisiji uživo veli da će povući tužbu u aferi “rektalni alpinist” jer mu je Bernardića ljudski žao, pa postaje jasno kako se negdašnji “dečko koji obećava” prometnuo u možda i najtragičniju sudbinu novije hrvatske političke povijesti. Iako takvo što nije zaslužio, niti je stranku u tako bolan poraz mogao odvući sam. Kako bilo, teško se oteti dojmu da se u SDP-u ne otvara šampanjac što je netko drugi, a ne oni, preuzeo vlast. Kako bi stanoviti Erik Fabijanić ili pak Nikša Vukas vodio zemlju u nadolazećoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi, na sreću, nikada nećemo znati, a takav scenarij svome narodu, pokazalo se, nisu željeli ni tradicionalni glasači ljevice. Radije su ostali doma.

Uistinu, bilo je to bolno buđenje za donedavno vjerne glasače SDP-a. Da nije bilo agilnog, vrijednog i upornog Tomislava Tomaševića i njegove lijevo-zelene koa- licije, mnogi od njih ne bi ni znali koliko SDP suštinski i programski, zapravo, već dugo i predugo nije ljevica. Tavoreći u opozicijskoj hladovini, propustili su posljednje četiri godine uočiti pa i odgovoriti na krizu socijaldemokracije u čitavoj Europi, okrenuti leđa klijentelizmu od kojeg nisu imuni ni u vlastitim redovima, detektirati i zastupati ideje moderne ljevice, istinski i sa srcem istupiti protiv svih oblika diskriminacije drugih i drugačijih, dignuti glas za okoliš i zelenu ekonomiju, udarati po kritičnim točkama Bandićeve gradske hobotnice, stati uz stradale u potresu... zapravo, sve ono što su odradili Tomašević i drugovi.

Premda se čini kako je HDZ svojim nezapamćenim pohodom na Sabor opoziciji podrezao krila, posla za njih – pa i za ovako ražalovanu SDP-ovu pseudoljevicu – itekako ima. Nužne i hitne reforme javne uprave, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi Plenkovića tek čekaju, a svoju priliku SDP može i mora tražiti u upiranju prstom u masovno uhljebljivanje HDZ-ova kadra i podržavatelja na različitim razinama vlasti i u svim mogućim institucijama koje, zasigurno, ni nakon ovih izbora neće izostati.

Bude li pameti, odabrat će Biljanu Borzan da ih vodi i potom je uvjeriti da unosnu sinekuru u Europskom parlamentu prepusti nekome i da se naglavce baci u borbu za povratak istinske socijaldemokracije u Hrvatsku. Puno je posla, rudarskog, pred ekipom s Iblerova trga, ali glavu gore, iduće četiri godine su ključne. Reset, povratak na tvorničke postavke pa restart i naposljetku juriš, u pobjedu ili političku smrt. Da ste ga pitali, narod bi vam rekao: vratite se sebi dok još imate kome.

GALERIJA Dolazak članova predsjedništva SDP-a na Iblerov trg

Zagreb: Dolazak članova na sjednicu Predsjedništva SDP-a
1/11
Ključne riječi

Komentara 11

ST
StariSokol
09:50 08.07.2020.

Neka se prvo transformiraju iz YU u Hrvatsku stranku.

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
09:20 08.07.2020.

SDP treba postati lijevi centar ako misli politički preživjeti. Veličanjem Tita to nikada neće postati. Stariji znaju da je to osoba koja je najviše naštetila hrvatima u povijesti a mlade to uopće ne zanima. Jednom riječju potpuno izgubljena ekipa. I ne nazire se nitko u SDP-u tko razumije trenutak u kojem se nalazimo. Čak i ovi mlađi SDP-ovi gradonačelnici su štovatelji Titova režima. Živiš u demokraciji a podržavaš diktaturu.

DU
Deleted user
09:12 08.07.2020.

SDP-u bi najviše pomoglo u ovom trenu da se opet dijele tzv. društveni stanovi odnosno tko se tada "osladio" s kvadratima, e taj doživotno njihov glasač. Problem, u međuvremenu, što ta generacija na zalazu i sve ih je manje živućih, a mladi ni ne znaju što bi to bilo. Pa da ih podsjete i kupe nekoliko stotina tisuća stanova na slobodnom tržištu i tako steknu novu generaciju "pretplatnika" SDP-a... E to bi bio neki spas za njih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije