Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vjerodostojan popis marginalaca

Zna li se koliko je od 400 tisuća potpisanih, koji traže referendumsku promjenu izbornog zakona, među onih 600 tisuća koji su na izborima svoj glas dali HDZ-u?
04. kolovoza 2018. u 15:51 7 komentara 1894 prikaza
Zagreb: Građani daju potpise za referendum o izbornom sustavu i otkazivanju Istanbulske konvencije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U tjednu na izmaku nacija se s tugom oprostila od velikog umjetnika koji je ostavio dubokog traga u srcima mnogih. Bio je poznat kao ponizan čovjek koji je živio za svoju umjetnost, koji je držao do principa i do svoje riječi. Zato ne čudi što u ovom odlasku postoji osjećaj gubitka koji u svakome pobuđuje duboko poštovanje i iskrenu tugu. Tuga proizlazi iz prolaznosti tijela, ali duša je vječna. A tko li je za života bliže vječnosti od onoga koji je pjesmom o ljubavi otključao ljudska srca i kojemu je životno poslanje uveseljavati ljude?

 Marko Milić i Andrej Plenković Nova pozicija Novi glasnogovornik Vlade Marko Milić, sin poznatog novinara Gorana

No, pored ove vječne mudrosti, postoji i prolazna mudrost svijeta. Mudrost u kojoj želite da drugi o vama misle bolje nego što jeste. To je ono kada niste vjere dostojni, pa vas podsvijest, taj stari đavolji odvjetnik, nagna da spot o vlastitoj vjerodostojnosti, valjda iz predostrožnosti, snimite u odvjetničkom uredu. Ili kada svoju vjerodostojnost okrunite promoviranjem čovjeka s dvije potvrđene optužnice na visoku stranačku funkciju, imenujući ga pomoćnikom političkog tajnika. To je ono kada “ćaća se vraća” više ne zvuči kao vic. Toliko se toga nakupilo da nam više ništa nije smiješno.


Nakon propusta oko komuniciranja neuspjelog državnog udara, Vlada nastavlja s “macanizacijom” i kao novog glasnogovornika odlučila je zaposliti pitomca Plenkovićeve europske akademije. Radi se o sinu poznatog oca, koji je svoju karijeru gradio od Yutela, preko HRT-a, do Al-Jazeere, za koga čak i jedan Krešo Beljak kaže da bi smatrao svojim najvećim životnim porazom kada bi nekomu s takvim životopisom rođeni sin “s 18 učlanio u HDZ i izjavio da mu je Franjo Tuđman životni uzor”. 
Sada bi mnogi nakon ovih riječi rekli kako o životnim porazima govori netko tko je obijao aute i krao kazetofone. Ali sramotno je što se radi Kreši, jer implicira da je istim načinom osvojio i stranku – kao da je njegova krivnja što je tek s 28 ušao u pubertet? Čini se kako su mu upravo ti mladenački nestašluci u kasnim dvadesetima pomogli da nakon propasti liberalnog HSS-a imena HSLS, zajaše dobru priliku i čitavoj zemlji pokaže što je to “liberalna seljačka stranka” kada je na njezinom čelu “liberalni seljak”– skraćeno “beljak”. 
Zato nikoga ne treba otpisivati, jer ljudska je glupost nenadmašna.

Krešo Beljak Krešo Beljak: 'Zakon o povratu trebao se prvo primijeniti na Tuđmana koji je živio u oduzetoj kući'

Pogledajte samo što se događa u SDP-u. Kod njih traje televizijski show “Pripravnik”, gdje se svakoga vikenda očekuje da nesmjenjivi Bero izbaci po jednog uglednika. Jedan od tih nevoljnika je, tako, u strahu od izbacivanja, izjavio da mu SDP liči na autobus koji 100 na sat juri prema zidu. Samo da taj zid nije živi? Rekli bi stari, krenuo sposoban na sposobnog. Ali kod njih je izgleda nastupila ljetna programska shema i drugovi su otišli na odmor, pa nastavak slijedi tek na jesen.


Za to vrijeme staloženi mediji bez imalo senzacionalizma upozoravaju na paklene vrućine, jer nakon babljeg ljeta stigla su nam tri dana sunca. Dok jedni najavljuju paklene vrućine, drugi na obljetnici Oluje u Kninu najavljuju zvižduke. To što je vladin protokol i predvidio kako će se obraćanje državnih dužnosnika okupljenima obaviti već u prvim jutarnjim satima, vide kao izbjegavanje susreta s nezadovoljnicima. A radi se samo o jednostavnom izbjegavanju vrućine, ako je netko ponio jaja da mu ne užegnu na suncu. 


Andrej Plenković premijer oštro Plenković: Markić, Živi Zid i Petrov su šampioni protiv cijepljenja i sjajna ekipa

Samo, koji bi luđak gađao vlast koja mu najavljuje povišice? Povišice u iznosu kutije cigareta. Valjda zato ministar zdravstva obećava stopostotno povećanje cijena cigareta. I ne samo cigareta, već i alkohola. Međutim, neslužbeno, taj drugi prijedlog će malo teže proći, jer se kolega Šeks tome oštro protivi. A ne protivi se samo tome, nego i referendumskoj promjeni izbornog zakona. Dok imamo više birača nego punoljetnih građana, više osiguranika u zdravstvenom sustavu nego stanovnika, vlast se bavi provjerom potpisa građana koji žele referendum.


I ne samo to. Nego šalje poruku kako je 400 tisuća “navodnih” potpisa ništa u usporedbi s 3 i pol milijuna njih koji nisu potpisali. To je onaj ministar koji nema mail i koji nije vičan tehnici, pa mu je i matematika digitronska. A taj digitron ne daje odgovor na pitanje koliko je od tih 400 tisuća potpisanih među onih 600 tisuća koji su na izborima svoj glas dali HDZ-u?


Narod odlučuje Problem potpisa Narod odlučuje: Kako će građani imati povjerenja u ovako sumnjičavu Vladu?

Dali su glas desnom HDZ-u, a on odlutao ulijevo. Poslali poruku referendumskim potpisom, a dobili odgovor kako su marginalci. Stoga su se dosjetili potrošiti par milijuna kuna kako bi popisali sve marginalce. A svi vi koji ste svoj potpis stavili na referendumski obrazac, znajte, premijer vam najavljuje provjeru svakog potpisa, pa se nemojte iznenaditi ako vam ovih dana policija zakuca na vrata.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
  • vera90:

    Svaka čast, Ristiću, duhovit i britak kao uvijek. Kolumna se ne sviđa samo zna se kakvim uhljebima jer se prepoznaju u njoj.

  • tek:

    Dobar

  • klasika:

    U našoj maloj političkoj močvarici najvažniji su nam oni iskreni i lojalni. Teško je znati unaprijed nečije postupke. Za g. RIstića znamo da je lojalan i dostojan poštovanja.