Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

U Bayeru se rađa novi lider vatrenih - Tin Jedvaj

Tin Jedvaj
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.09.2014.
u 15:30

U Bayeru se rađa novi lider vatrenih, piše tjednik Max!

Jedan od predvodnika nove ere vatrenih bit će sjajni mladi stoper Bayera Tin Jedvaj (18), dečko koji je već prvim nastupima u novome klubu osvojio svoga trenera Rogera Schmidta, ali i izbornika Niku Kovača. Tako je Niko odmah priključio Jedvaja nacionalnoj momčadi i učinio ga najmlađim debitantom u svojemu mandatu, piše tjednik Max!

Nažalost, Tinu Jedvaju (dečku visokom 184 cm, teškom 80 kg), nakon odlaska iz Dinama, u ljeto 2013. godine, u Romi se izgubio svaki trag. Rimljani su za njega platili čak pet milijuna eura, a onda Jedvaja gurnuli na marginu, daleko od velike scene. Najgore što se igraču u usponu može dogoditi...

Posudba na dvije godine

Razgovarali smo s Tinovim ocem Zdenkom, bivšim plemenitim nogometašem Veleža, Zagreba, Segeste i Rijeke (ukupno 99 nastupa u 1. HNL). Kaže kako nimalo ne žali što mu je sin praktički izgubio godinu dana karijere u Italiji. - Bila je to za moga Tina velika škola. Da, odigrao je samo dvije utakmice u talijanskom prvenstvu i nekoliko u Primeri, ali svakodnevno je trenirao s prvom momčadi. A to je iskustvo neprocjenjivo. Znate li koliko je njemu pomoglo što je svaki dan vježbao s De Rossijem, Tottijem, Pjanićem i ostalim zvijezdama! Uz njih je sazrio, ojačao, očvrsnuo, i od njih toliko toga naučio – priča Zdenko Jedvaj.

Ipak, unatoč korisnim rimskim iskustvima, najbolja vijest za Tina bio je poziv iz Leverkusena. Priča se zakotrljala još prošloga proljeća, i čim je sezona bila završena, mladi Jedvaj mogao je spakirati kovčege i preseliti se u Njemačku. Dogovorena je posudba na dvije godine, plaća ga Bayer, u kojemu je dobio broj 16 koji je nosio i u Dinamu.

Odigrao 154 minute

Zdenko Jedvaj kaže kako je sinov preobražaj sve očitiji. Savršeno se uklopio u novu sredinu. - Promijenilo se to da trener u Bayeru mnogo više razgovara s njim, kako bi mu dao do znanja da u njega ima veliko povjerenje. Suigrači također pomažu, naš Krešić, Bosanac Spahić, Turčin Toprak, kao Nijemac Kiesling. Sve je za sada idilično, Tin se u Njemačkoj osjeća kao u Zagrebu i to se vidi na njegovim igrama - dodaje Tata Zdenko.

Tin Jedvaj nastupio je za Bayer Leverkusen u svih pet utakmica sezone, ukupno je odigrao 154 minute, uz prosjek ocjena u Bundesligi 2,75 (raspon od 1 do 5). Bayer s novim trenerom Schmidtom igra kao na raketni pogon. Ima svih pet pobjeda i jedini je bundesligaš s maksimalnim učinkom u prva dva kola. U prvom kolu razbio je Borussiju Dortmund u gostima 2:0, uz izvrsnu igru Tina Jedvaja. Nakon ove pobjede, Bayer figurira kao možda i jedina momčad koja je ove sezone u stanju pomrsiti račune Bayernu u utrci za bundesligaski naslov.

Usto, apotekare ove sezone čeka i Liga prvaka, srazovi s Monacom, Zenitom i Benficom. Kakvi ispiti za našega Tina! Tata Zdenko gledao je tu utakmicu i bio ponosan na sina. I Jedvaj senior jednom je bio na Westfalenu...

Tada, 1987. godine, bio je igrač Veleža i u prvoj utakmici 2. kola Kupa Uefe izgubio od Borussije Dortmund 0:2. U Mostaru je bilo 2:1 za Velež. - Mi smo tada ispali, a sin me, eto, sada osvetio. Bayer je u toj utakmici izgledao zastrašujuće. Toj moćnoj Borussiji opalili su takav presing da u prvom poluvremenu nije mogla prijeći centar - kaže Zdenko Jedvaj. Sin mu se, kaže, u igri oduvijek pokušava ugledati na slavnoga Brazilca Thiaga Silvu. Suparnici ga baš me impresioniraju, nikome ne priznaje da je bolji, brži, jači od njega. Superioran, samopouzdan, odlučan, karakteran, čvrst kao stijena. Igra na poziciji desnoga braniča i stopera... - Rekao mi je samo da je Aubameyang iz Borussije vjetar od igrača. Ali, i taj vjetar je zaustavljen - smije se tata Zdenko.

Posluša li oca?

Tin je na utakmici protiv berlinske Herthe postigao drugi pogodak u karijeri (prvi je zabio za Dinamo protiv Cibalije u travnju 2013. godine), ali i prvi autogol. Bio je utučen... - A nitko mu nije zamjerio, dapače. Suigrači su ga tješili u svlačionici: “Što ti je, pa još šestorici nas se to dogodilo...!” Mnogo mu znači ta njihova potpora, brzo je prebolio - kaže Zdenko Jedvaj.

Posluša li sin Tin savjet oca Zdenka? - Nastojim mu ne soliti pamet, vidim da je zreo, odgovoran, čvrsto stoji s obje noge na zemlji. Ponekad ga znam upozoriti na neki detalj u igri, a on mi odmah spusti: “Halo, tata, ja to vidim!”

Koji je vaš najčešći savjet? - Ne smiješ zaspati ni u jednom trenutku utakmice! Igraš li protiv Freiburga, Bayerna ili nekoga trećega. Kad misliš da suparnik više ne može potrčati, tek tada je najopasniji jer te to može uspavati - upozorava Zdenko.

I sada dolazimo do hrvatske reprezentacije, vrhunca Tinove karijere, nagrade koju je zaslužio sa samo pet nastupa za Bayer Leverkusen. - Nisam pitao sina je li ga Niko Kovač uopće ikada nazvao. To i nije važno. Sjajno je da je Tin u krugu reprezentativaca, za njega je to velika čast, vidim po njemu da je presretan, čak i ako je na klupi. Među najmlađima je i čeka svoj red, za njega je ovo ipak jedno sasvim novo iskustvo - naglašava tata Jedvaj.

Bio je to jedini ispravan put

U oskudici stopera, Tinov preporod u Bayeru najbolja je vijest za izbornika. Nakon Ćorluke i Lovrena, nakon što se Niko naprasno odrekao Schildenfelda, Tin Jedvaj postaje najozbiljnija opcija za udarnu momčad vatrenih. Uz Vrsaljka, Kovačića, Rebića i Halilovića, novi lider nacionalne momčadi. S najjačim argumentom - dolazi iz Niki Kovaču omiljene Bundeslige, iz izbornikova bivšega kluba.

Svojedobno se Mamiću osporavalo što je Jedvaja prodao prerano, no tata Jedvaj tvrdi da je to bio najbolji potez. - Je li mi žao što nije dulje igrao za Dinamo (samo 13 utakmica, nap. a.)? Ma znate što mi je žao? To što dijete nije više sa mnom, fali mi! Ali, što se njegova igračkog napretka tiče, odlazak u veliki klub sa 17 godina samo mu je koristio. Osamostalio se, sazrio kao čovjek i kao igrač, zbog čega ću uvijek biti zahvalan Dinamu i Mamiću. Bio je to jedini ispravan put - zaključio je Zdenko Jedvaj.

>>Pomlađena Hrvatska na Mandžukićev pogon svladala Cipar

>>Tin Jedvaj zabio gol i autogol u pobjedi Bayera, HSV izgubio

Komentara 3

Avatar unfeeling
unfeeling
17:29 09.09.2014.

Svaka čast, imamo zaista izvanredne mlade igrače ali Ante Čorić će biti apsolutno prvo ime hr nogometa u bliskoj budućnosti. Usudio bih se reći da još nisam vidio tako dobrog igrača njegove dobi.

BU
budagigo
16:12 09.09.2014.

U maksimiru se radja novi lider vatrenih,a ime mu je ante coric.on ,jedvaj,halilovic,pasalic,rebic....uz sadasnje mladje standardne reprezentativce garantiraju jaku buducnost hr nogometa.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
20:56 09.09.2014.

hmmm. Evo, gledam prezimena koja se spominju u clanku I komentarima. Jedvaj, Halilovic, Pasalic, itd. Sve muslimanska prezimena. Ima li Hrvata u buducnosti Hrvatskog nogometa? Ili je nogomet dovoljan razlog da opet idemo u regionalna udruzivanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije