Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokad ZAOŠTRENA RETORIKA?

Verbalni rat bez presedana: Karamarko totalitaran, Milanović huligan

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
16.02.2016.
u 14:00

Na sve oštriju retoriku koja je skrenula fokus s egzistencijalnih problema upozorio je i premijer Orešković

Tek što je završila ostrašćena kampanja za parlamentarne izbore pa nastupio period pregovora s Mostom oslobođen teške izborne artiljerije, ponovno smo u središtu političkih obračuna. Žestoka retorika šefova dviju najvećih političkih stranaka Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića postala je svakodnevica. Reforme su, izgleda, pale u drugi plan. Na sve oštriju retoriku koje je skrenula fokus s egzistencijalnih tema, nakon što je Večernji  list o tom problemu otvorio temu, sinoć je na svom Facebook profilu na to upozorio i premijer Tihomir Orešković.  

„Nažalost, dijalog u hrvatskom javnom prostoru postaje sve oštriji i u njemu je sve manje tolerancije. Ne smijemo zaboraviti našu prošlost, ali bolja budućnost mora biti naš cilj. Većina građana koji me zaustave na ulici žele razgovarati o egzistencijalnim pitanjima i o budućnosti. Nažalost, to raspoloženje javnosti ne odražava se u prostoru javne komunikacije i u medijima“, poručio je premijer, očito, i političkim istomišljenicima i neistomišljenicima.  

Najsnažniji i najopasniji

Budući da Milanovića u travnju, a Karamarka krajem svibnja ili početkom lipnja očekuju unutarstranački izbori, takva retorika ne čudi. Milanović vrh vlasti, predsjednicu i premijera, naziva šačicom probisvijeta. Karamarko pak poručuje da je onaj tko je protiv HDZ-a protiv vlastitog naroda. S političke govornice Karamarko najavljuje čistke na HRT-u, što Milanović kvalificira kao tipično HDZ-ovo divljanje premda je i SDP smjenjivao urednike. U atmosferi stranačkih obračuna mora funkcionirati i tek oformljena Vlada. Nestranački premijer Orešković, partner Most i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko tek se trebaju uglazbiti i uhvatiti pravog posla, a fokus je već skrenut na stranačke izbore. Atmosfera “rata” i napetosti odgovara Milanoviću jer s jedne strane mobilizira svoje simpatizere u stranci, a s druge pokušava destabilizirati HDZ-ovu većinu. Politički analitičar Dražen Lalić kaže da se Karamarko i Milanović nastoje prezentirati kao najsnažniji političari i za protivnike najopasniji političari.  

Sotoniziraju protivnike  

– Radi se o dvojici političara koja u svom javnom komuniciranju već dugo potenciraju ionako prisutne političke i kulturne tenzije i sotoniziraju protivnike. Njihovo je komuniciranje dominantno usmjereno na pristaše HDZ-a, odnosno SDP-a – drži Lalić. To očito nisu društveno integrirajući političari, nastavio je,  koji okupljaju širok krug građana dajući nadu da zemlja pod njihovim vodstvom može prevladati probleme.  

– Ako bismo sudili prema komuniciranju Karamarka i Milanovića, svima nam se sprema loše. Oni se zapravo brinu za svoju korist – kaže Lalić.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je najperverznije to što javnim prostorom dominiraju političke kampanje koje se tiču deset posto odraslog stanovništva Hrvatske, tj. članova HDZ-a i SDP-a.  

– U Hrvatskoj je atmosfera animoziteta započela na obljetnici pada Vukovara prije gotovo dvije godine i samo se intenzivira. Tragikomično je da je u središtu zbivanja stranačka kampanja koja se građana i ne tiče – rekao je Puhovski. On drži da je Karamarko u svojoj retorici prešao granicu i da je njegova retorika totalitarna pa izjednačava stranku i narod. Za Zorana Milanovića pak kaže da se služi huliganskom retorikom.

– Milanović neće govoriti da smo svi njegovi, ali će sve zato vrijeđati – rekao je Puhovski.

Koalicijski partneri HDZ-a i SDP-a nisu htjeli komentirati izražavanje šefova dviju najvećih stranaka, što najbolje govori da nemaju što pohvaliti, a ne žele otvoreno kritizirati.

>> HDZ o Milanovićevoj vlasti: Urednike su u staljinističkoj čistki maknuli s radnih mjesta

Komentara 25

Avatar abakus
abakus
14:26 16.02.2016.

Iva Puljić Šego i Petra Maretić Žonja javljaju se s "prijekornim" člankom na temu sve većih tenzija i "verbalnog rata" u društvu.... Dvije novinarke koje same iz broja u broj u Večernjaku najviše pridonose tim verbalnom ratu i podizanju tenzija, uz Ivanku Tomu koja se nedavno vratila u svoj "rodni" Jutarnji. Ovo je tipična situacija u kojoj lopov viče "drž'te lopova!". Drage moje "novinarke", vas dvije imate se na ovu temu najmanje prava javljati. Vaši tekstovi primjer su huškačkog i nepravednog, neobjektivnog novinarstva. I niste ovaj tekst napisale s namjerom da snizite tenzije, nego ste ga napisale s namjerom da IZJEDNAČITE nasilnike iz bivše vlasti koji su sve građane koji drugačije misle od njih četiri godine sustavno vrijeđali, ponižavali i maltretirali sa novom vlašću pred kojom tek stoji zadatak da pokuša popraviti ono što su ovi zakuhali - a u čemu ih bivša vlast uz pomoć vas, medija, iz petnih žila se trudi onemogućiti. Ne trebaju nama ovakvi članci u kojima se izjednačava bully s žrtvom. Tako se ne smiruju tenzije - tako ih samo još jače raspirujete.

VE
verica2
14:14 16.02.2016.

A novine žive od sukoba i skandala! Zato umjesto pozitivnih i konstruktivnih sadržaja na stranicama Večernjeg, možemo čitati o Severini o tome tko je koga jače uvrijedio i oklevetao. Mediji, pa i Večernji, snose ogroman dio odgovornosti za napetost u društvu.

Avatar abakus
abakus
14:30 16.02.2016.

I opet u članku koji bi, kao fol, trebao biti objektivan, dajete mišljenja dvojice analitičara za koje se zna da su na istoj - lijevoj strani političkog spektra. Zar je to objektivnost? Kako vas obje nije sram, "novinarke"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije