Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2019. u 22:09

Svaka vožnja zahtjeva poseban oprez i trenutak nepažnje može se dogoditi svakome. Ali onda se u medijima pojavila informacija kako je ministrica vozila bez valjane vozačke dozvole. Tek naknadno ćemo doznati kako je to činila gotovo tri godine

Još do prije nekoliko dana u našim smo medijima imali priliku gledati sliku jedne samopouzdane žene, koja samouvjereno korača u odjevnoj kombinaciji koju je za tu priliku odabrala. Dok su joj s naslovnica pristizale pohvale za hrabrost, žena u uskoj crvenoj haljini postala je meta salvi šovinističkih napada. Mnogi od njih su išli preko granice dobrog ukusa, opisujući sliku kao “ministricu balon prezimena Žalac”. Dok su rijetki komentirali kako se radi o ženi velikog samopouzdanja, ostali su tvrdili da takvo njeno ponašanje graniči s bahatošću.

Možda se odgovor na tu dvojbu nalazi u životnom putu ove nesumnjivo ambiciozne osobe. Naša ministrica još kao mlada srednjoškolka upoznaje gospodina Žalca, pa već u četvrtom razredu gimnazije postaje majka. Rana je udaja, međutim, nije bila smetnja pri uspinjanju na društvenoj ljestvici. Mnogi će reći kako su uzrok tome njezini roditelji, majka ekonomistica i otac zaposlenik Jugoslavenskih željeznica.

VIDEO Ministrica Žalac ponudila mandat na raspolaganje:

Naime, Vinkovci su sredina u kojoj je “oduvijek” na vlasti jedna partija. A njezini roditelji su dio tog političkog plemstva. Njena je majka, danas predsjednica Županijske gospodarske komore, bila stečajna upraviteljica Županjske banke punih 12 godina. Otuda nije čudno što je kći Gabrijela za temu svog diplomskog rada odabrala upravo stečaj Županjske banke.

Nakon diplome, postaje tajnica HDZ-ova župana Galića, što se pokazalo kao dobra početna pozicija za buduće političko napredovanje.
Ali se kao ključna odskočna daska prema mjestu ministrice spominje preporuka jednog od šefova slavonskog HDZ-a, Tomislava Čuljka. Neki će reći kako se tu presudnim pokazalo staro poznanstvo “konduktera” Čuljka i njezina oca “željezničara”. A kada je postala ministrica ubrzo se nametnula kao zvijezda Plenkovićeva “projekta Slavonija”.

Koliko dobro kotira u vrhu “resetiranog” HDZ-a možda najbolje govore spekulacije u medijima kako bi upravo ona trebala postati špic, ovaj “žalac”, kandidat na predstojećim europskim izborima. Govorilo se o mjestu europske povjerenice, valjda ne prometa?

Sve to svjedoči o jednoj strelovitoj karijeri, za koju se činilo da je samo nebo granica.

A onda se dogodilo nešto neplanirano. Ministrica je, vozeći svoj privatni automobil, naletjela na 10-godišnju djevojčicu koja se s vjeronauka vraćala svojoj kući, prouzročivši joj teški prijelom potkoljenice.
Policija je u prvom priopćenju istaknula kako je stradala djevojčica cestu prelazila izvan obilježenog pješačkog prijelaza, da bismo poslije doznali kako u toj ulici nema niti jednog pješačkog prijelaza. Znači vožnja zahtjeva poseban oprez i trenutak nepažnje može se dogoditi svakome. Ali onda se u medijima pojavila informacija kako je ministrica vozila bez valjane vozačke dozvole. Tek naknadno ćemo doznati kako je to činila gotovo tri godine. Reklo bi se, vozila je bez dozvole čitav svoj ministarski mandat, i tko zna koliko još ne bi produljivala vozačku da nije izazvala prometnu nesreću?

Obično kada se neki moćnik nađe u sličnoj situaciji, prva reakcija bude okrenuti broj načelnika policije, gradonačelnika ili župana. Ali pošto je ovdje riječ o ministrici, prema priznanju gospodina Plenkovića, još u vrijeme očevida ona je bila na liniji s ni manje ni više nego s premijerom. Poslije će tvrditi kako mu je još tada ponudila mandat na raspolaganje, dok je u tim trenutcima iz Vlade odaslano priopćenje kako “ministrica Žalac nije podnijela ostavku, niti se to od nje očekuje”.


Ova neusuglašenost u izjavama postaje naročito zanimljiva na dan sazivanja presica. Tada je kroz suze izjavila kako je svoj mandat premijeru stavila na raspolaganje, ponudila mu je nešto s čim on već raspolaže. Nije bila neopoziva ostavka, jer kako bi ju inače premijer na sljedećoj presici odbio?

Dok je ministrica u suzama pokazivala kako joj je same sebe žao, nigdje u medijima nije bilo udomitelja nesretnog djeteta. Svi su se bavili ministricom, nitko žrtvom. Plenković je stao iza ministrice, a tko je stao iza djeteta? Ovakva prometna nesreća može se svakom dogoditi, ali se šalje loša poruka kada premijer, dok brani svoju ministricu, izjavljuje kako nema nikakvih posljedica po dijete. Kost će zarasti, ali trauma ostaje za čitav život.

Ali, kako reče Gandhi, “politika je umijeće zavaravanja”. A koliko je zavaranih koji ne vide ništa problematično u tome što gospođa Žalac i dalje obnaša dužnost ministrice? Kakva se poruka šalje društvu? Možda, što će vam vozačka kad imate iskaznicu HDZ-a? Inzistiranjem na neobranjivom u politici dobivamo jedan simbol: Plenkovićev žalac - mjernu jedinicu za vjerodostojnost!

Komentara 25

BO
boovuu
00:13 17.03.2019.

Što će vam vozačka kad imate iskaznicu HDZ-a ------------------ i ja sam član HDZ-a pa imam vozačku dozvoli. i ja sam provjerio tek sada njenu valjanost.

DU
Deleted user
22:30 16.03.2019.

Koja je svrha ovog članka? Što je ovaj vrli novinar izrekao novo u odnosu na sve što smo pročitali u posljednja dva tjedna ? Možda bi bilo dobro da i on provjeri vozačku, možda mu je istekla, a crvena knjižica trenutačno ne pomaže.

KO
koraknaprijed
22:23 16.03.2019.

Nisi tako mislio i govorio kad je ona SveDrP- ovka u Istri pijana ubila oca od troje djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije