Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka za Bijelu kuću

Socijalist Sanders kao cool lik u očima mladih

Bernie Sanders
Foto: Reuters/PIXSELL
16.02.2016.
u 11:45

U utrku za Bijelu kuću krenuo kao autsajder, a sad prijeti Hillary Clinton

Dok stariji analiziraju, mnogi mladi su već odlučili: potencijalni kandidat Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima Bernie Sanders, koji za sebe kaže da je socijalist, baš je “cool” lik i sa svoje 74 godine! Nose se majice s njegovom slikom, uspoređuju ga s jedi učiteljem Yodom iz Ratova zvijezda, boji se kosa u bijelo i nosi raskuštrano, nastaju i pjesmice: volim Bernieja, Bernie je dobar, Bernie je revolucionar. Zaista, za Sjedinjene Države on je revolucionar, htio bi besplatno zdravstvo i besplatno školovanje.

Socijalizam najtraženija riječ

Takvo što postoji u Europi već desetljećima, ali za Ameriku bi to bila potpuna novost. Stariji koji su odrastali plašeni Sovjetskim Savezom, crvenim carstvom zla na istoku, iznenađeni su, no stasala je generacija koja ne pamti hladni rat, nije uplašena širenjem komunističke nemani, a riječ socijalizam u Americi, za razliku od Hrvatske, više nije psovka. Dapače, to je najtraženija riječ u posljednje vrijeme na Merriem-Webster online rječniku. Naravno, koliko god Sandersovi prijedlozi zvučali radikalno za Sjedinjene Države, ipak tu nije riječ o socijalizmu, nego samo o socijalnoj državi nalik na europske. Hoće li Sanders iznenaditi i ići do kraja? Mnogi su skeptični, uvjereni da netko tko govori tako radikalne stvari ne može pobijediti. Tako i ekonomist Vladimir Gligorov piše kako Sanders zapravo nema politički program, nego poziva na revoluciju i taj je poziv sredstvo identifikacije i mobiliziranja istomišljenika. “Politički program, to je Hillary. U međunarodnoj politici diplomacija uz prijetnju uporabom sile, a u unutrašnjoj politici postupnost, dakle Obamina politika, ali ne i Obamin ili Sandersov populizam.”, piše Gligorov pa ističe kako neke stvari – besplatan studij ili zdravstveno osiguranje za sve – nije lako ostvariti jer nedostaje sredstava. Nešto slično prigovarala je svom protukandidatu i Hillary Clinton na sučeljavanju nakon što je u prvoj državi predizbora, u New Hampshireu, izgubila. Spusti se na zemlju, budi realan, upozorila je svog protivnika. Dakle, to što Sanders nudi je nepraktično i nerealno, kaže Hillary. Aktivist Michael Moore na sve je te prigovore već odgovorio, podsjetivši na povijest kandidata koji nisu imali šanse u Americi. Prvo su govorili da protestantska Amerika nikad neće izabrati katolika, pa je izabran John F. Kennedy. Onda se tvrdilo da južnjak nema izgleda, pa je u Bijelu kuću došao Jimmy Carter. Razvedeni nemaju izgleda, tvrdilo se prije nego što je izabran Ronald Reagan. Nitko tko nije bio u vojsci ne može dobiti mandat, bili su uvjereni analitičari, pa je ipak izabran Bill Clinton. Na kraju je došao i kandidat koji je bio Afroamerikanac srednjeg imena Husein. “Ako je najveći adut Hillary Clinton to što je Bernie socijalist jer socijalist ne može pobijediti, onda je ona izgubljena. Sanders bi uvjerljivije pobijedio Trumpa nego Hillary Clinton”, piše Moore, objašnjavajući i što je to demokratski socijalizam koji zagovara Sanders: istinska demokracija gdje svi odlučuju, a ne samo bogati. Moore podržava Sandersa otkad ga je upoznao, 1990. godine kad se Sanders kao gradonačelnik Barlingtona u Vermontu kandidirao za Kongres i pobijedio, a u tome mu je pomagao Moore.

Sad se Sanders kao autsajder kandidirao za utrku u kojoj je pobjednica bila unaprijed proglašena, a kako bi se osigurala od ponavljanja iskustva s Obamom krenula je u kampanju rano, i ne samo na terenu nego i u virtualnom svijetu. No, neugodnosti za favoritkinju počele su ubrzo, kad se na Sandersovim skupovima počelo okupljati daleko više ljudi nego na njezinima. Možda je uzrok i u razlikama u porijeklu. Clinton je odrasla u dobrostojećoj obitelji, a Sanders je, kako to sam piše na Facebooku, odrastao u obitelji koja nije imala puno novca. Njegov brat priča kako su imali za hranu i odjeću, ali zavjese i tepih su bili prevelik zalogaj za obitelj Sanders. “Moj otac došao je iz Poljske kad je imao 17 godina bez prebijene pare u džepu i odrasli smo bez novca u troiposobnom stanu s kontroliranom najamninom. To što nismo imali dovoljno novca stalno je izazivalo napetosti. Kao dijete sam naučio na puno načina što manjak novca znači za obitelj. To je lekcija koju nikad nisam zaboravio”, piše Sanders koji Amerikancima nudi političku revoluciju u kojoj više, kaže, milijunaši neće odlučivati kroz financiranje kampanja tko će biti predsjednik, a i velike banke moći će propasti. U bogatoj Americi puno je siromašnih, upozorio je nedavno ekonomist Joseph Stiglitz. Siromašno je 14,5 posto Amerikanaca, ali gotovo 20 posto djece odrasta u siromaštvu, pa među razvijenim zemljama samo Rumunjska ima višu stopu siromaštva djece. Kako bi to Sanders riješio? Digao bi najnižu satnicu s 8,5 na 15 dolara.

Veće plaće? To nije nerealno

Pod pritiskom jakog protivnika s ljevice i Clinton govori o rastu najniže satnice, ali ne na 15 nego na 12 dolara. To je, kažu promatrači, puno realnije. Naravno, čim je riječ o dizanju plaća ili povećanju poreza najbogatijima, tvrdi se da to nije realno, da bogata Amerika ne može osigurati liječnike ni školovanje svima. “New York Times” nakon sučeljavanja Sandersa i Clintonove piše kako je ona bila mirna, “cool” i efikasna, no tko je “cool”, pitanje je na koje će odgovoriti američki birači, a mnoge od njih pokosila je kriza 2008. i još se nisu oporavili. Za razliku od Sandersa, ona ne vjeruje da je moguće ukinuti školarine zbog kojih se mladi Amerikanci koji ne potječu iz bogatih obitelji moraju zadužiti kako bi studirali i počinju karijeru s dugom koji plaćaju godinama.

U predsjedničku kampanju kao da se uključio i Hollywood, jer ove godine kompanija Brada Pitta lansirala je film “Oklada stoljeća” koji govori o financijskim igračima u Americi koji su doveli do kraha 2008. od kojeg se svijet još nije oporavio, utemeljen na stvarnim likovima.

A bankarski sustav posebno je na meti potencijalnog demokratskog kandidata. Američki predsjednički kandidat dobiva i pažnju izraelskih medija, jer Sanders je porijeklom Židov iz Poljske i prvi je Židov koji je pobijedio u jednoj državi u američkim predizborima. Međutim, ne samo što Sanders ne ističe previše svoje židovstvo, pa kaže da je dijete poljskih useljenika, nego je i prilično kritičan prema Izraelu, kaže da bi SAD trebao pritisnuti Izrael na kompromis s Palestincima, a i korio je Izrael jer prodaje oružje najgorim režimima u Latinskoj Americi. Kao mladić neko je vrijeme živio u Izraelu, u kibucu koji su osnovali Židovi iz Rumunjske i Jugoslavije još prije 2. svjetskog rata. Iako bi možda i židovstvo bilo donedavno prepreka na putu u Bijelu kuću unatoč jakom židovskom lobiju u Americi, i na to mlađi naraštaj odmahuje rukom. Židov? Pa što onda!  

>> Bernie Sanders i Donald Trump pobjednici predizbora u New Hampshireu 

>> Trump djeci iz Sirije: odlazite iz SAD-a!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije