Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Kovačić

Nismo oporba HND-u. U našem su članstvu novinari najrazličitijih političkih i svjetonazorskih opredjeljenja

Siniša Kovačić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
13.11.2015.
u 21:00

Novinari vrlo lako završavaju na burzi rada i potrebna im je pravna pomoć

Urednik Dnevnika Hrvatske televizije Siniša Kovačić izabran je prošli tjedan za prvog predsjednika novoosnovanog novinarskog udruženja Hrvatski novinari i publicisti (HNIP). Kovačić, koji ima 20 godina profesionalnog iskustva i može se pohvaliti nagradom Hrvatskog novinarskog društva (HND) za istraživačko novinarstvo, kaže da HNIP zasad ima 45 članova, veći dio njih je s HRT-a, dok su ostali iz drugih redakcija, od internetskih portala do dnevnih novina. Kovačić poziva sve novinare, publiciste i medijske djelatnike da se pridruže i aktivno uključe u rad nove cehovske organizacije. U razgovoru za Večernji list, među ostalim, govori zašto je s kolegama osnovao novu cehovsku organizaciju iako već postoji HND, o stanju u hrvatskom novinarstvu te svojim prvim potezima otkako je predsjednik HNIP-a.

Ideja se rađala više godina

:: Što vas je motiviralo da osnujete HNIP?

Ideja o pokretanju ovakve udruge nije od jučer, ona se rađala više godina. Nekoliko je povoda za to, od erozije novinarske profesije preko pada povjerenja javnosti u medije pa do toga da je na djelu vulgarna komercijalizacija dijela medija. Nadalje, ne postoji objektivizacija dobrog dijela internetskog izvještavanja, padaju medijske slobode, sve je manje istraživačkih tema, nema kritičkog izvještavanja o velikim oglašivačima, novinari se boje boriti za svoj status unutar svojih redakcija te vrlo lako završavaju na zavodu za zapošljavanje i potrebna im je pravna pomoć. To su samo neki od razloga. Ima ih, inače, jako puno i navedeni su u našim programskim smjernicama.

:: Što će HNIP učiniti vezano za to?

Želimo raditi na tome da se poboljša niz stvari, da se povećaju novinarske slobode, da se bolje zakonski regulira medijsko tržište, da se prisili zakonodavca da se aktivnije bavi medijima, vlasništvom nad njima i, naravno, da se počnemo zalagati za profesionalna i socijalna prava novinara.

:: Na koji ćete način to pokušati postići?

Imamo tri odbora kroz koja ćemo djelovati, iskristalizirat ćemo kroz njih konkretne ideje i prijedloge te krenuti prema institucijama.

:: Zar je bilo potrebno da se osnuje HNIP da se rješavaju problemi novinarstva koje ste naveli s obzirom na to da već postoji Hrvatsko novinarsko društvo?

Dobar dio članstva bio je nezadovoljan udrugom koju spominjete jer se ona, među ostalim, profilirala kao jedna aktivistička udruga koja se ponajmanje bavi cehovskim pitanjima. A dobar dio članova HNIP-a nikad nije bio član HND-a ili neke druge organizacije i sami su tražili novu platformu za djelovanje.

:: Koji je to aktivizam HND-a o kojem govorite? Lijevi?

Ne želimo dijeliti ljude na lijeve i na desne. Želimo njegovati pluralizam i različitost. Nas ne zanima nijedna vrsta političkog ili ideološkog ili tržišnog aktivizma. Dakle, zanima nas isključivo objektivno bavljenje profesijom.

:: Percepcija je da je HND ljevičarski, dok je HNIP percipiran kao desničarski. Je li HNIP desničarska organizacija osnovana kao konkurencija ljevičarskom HND-u?

Ta percepcija nije točna. U našem članstvu zastupljeni su novinari koji su privatno najrazličitijih političkih i svjetonazorskih opredjeljenja. Ne želimo se uspoređivati s HND-om, a naše djelovanje opovrgnut će dojam o kojem govorite. Mi se želimo isključivo baviti pravima novinara i stanjem u profesiji. Najlakše je danas nekom lijepiti etikete. Dobar dio nas koji smo u HNIP-u prošao je u svojim karijerama niz etiketa, pa smo bili Tuđmanovi, Račanovi, Josipovićevi, Pašalićevi, Sanaderovi, Milanovićevi. Pa smo malo desni pa malo lijevi. Nas te etikete ne zanimaju. Ne zanima me nečiji privatni stav o političkom opredjeljenju. Ako malo bolje promotrite naše članstvo, vidjet ćete da smo jako različiti baš po pitanju ideologije. Ona jest i treba ostati privatna stvar svakog novinara.

:: Što je vas motiviralo da se kandidirate za predsjednika HNIP-a?

Nisam se sam kandidirao, imali smo demokratsku proceduru izbora. Dva tjedna prije izborne skupštine svi su članovi mogli kandidirati onoga kojeg su željeli za sve funkcije. Prvo me kandidirao Hrvoje Juvančić, ti su se mailovi namnožili, a onda sam razgovarao s obitelji i donio odluku da ću prihvati kandidaturu. To je bila moja prva kandidatura i, evo, prva funkcija u mojih 20 godina novinarske karijere. Imao sam protukandidatkinju, Karolinu Vidović Krišto, glasovanje je bilo tajno.

:: Tko je sve u tijelima HNIP-a?

Imamo potpredsjednicu Katju Kušec, tajnik je Hrvoje Juvančić, izabrani član tajništva Marko Jurič, predsjednik Nadzornog odbora je Ivica Blažičko, izabrani članovi NO-a su Ivan Hrstić i Karolina Vidović Krišto. Etički odbor ima 15 članova, a njegov je predsjednik Juro Vujić.

:: Na inicijalnoj skupštini HNIP-a bio je i Velimir Bujanec, kojeg će vam mnogi spočitnuti zbog zloupotrebe droga.

Nas ne zanima privatni život osoba, nego njihov profesionalni rad. Ako netko ima problem s profesionalnim radom kolege Bujanca, za to imamo Etički forum koji to može raspraviti. Ono što je činjenica, kolega ima vrlo gledan i komentiran talk show, izaziva pozornost, ima relevantne i atraktivne goste, otvorio je medijski prostor ljudima koji ga nisu mogli dobiti.

U potrazi za donacijama

:: Koji će biti vaši prvi konkretni potezi?

Prvi je bio da riješimo besplatnu pravnu pomoć novinarima koji su se našli u teškoj socijalnoj ili pravnoj situaciji ili slute da bi se mogli naći i treba im neka vrsta savjeta. To smo već riješili. Od ponedjeljka svi članovi HNIP-a moći će kontaktirati odvjetnika Nevija Svilara. Drugi je riješiti pitanje donacija i utvrditi kriterije prema kojim ćemo institucijama ići s molbama da nas podrže. Treći je izazov naći prostor. Dobili smo privremeno krov i podršku od Matice hrvatske, na tome smo im zahvalni, ali trajno ne možemo tamo ostati. 

>> Siniša Kovačić: Prioritet udruge besplatna pravna pomoć za novinare 

>> HND: Izostavljanje počasti Siniši Glavaševiću sramota je za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije