Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.04.2018. u 13:25

Nijedna najavljena promjena ne tiče se Učiteljskog fakulteta koji je prvi trebao reformu

Nema u Hrvatskoj ministra ni ministrice obrazovanja koji u posljednje četiri godine u reformi obrazovanja nisu zapeli na istome – voditelju ERS-a. Na tome koraku zastane baš sve, a sada drugi put Hrvatska dobiva trećeg voditelja kojeg se imenuje izravno – Radovana Fuchsa.

I neće, niti može njegovo imenovanje zaustaviti tijek obećanih promjena u obrazovanju, ali s njim ministrica Divjak dobiva znatno jačeg konkurenta koji dobro poznaje rad u Ministarstvu, ali i Strategiju obrazovanja, krovnog dokumenta obrazovnih promjena.

S njim ministrica ima osobu svjesnu nužnosti promjena u obrazovanju, ali i osobu koja se neće impresionirati činjenicom da se na eksperimentalnu provedbu reformskog procesa prijavilo tek sedamdesetak škola. Jer, budimo realni, to je na ukupan broj školskih ustanova u Hrvatskoj malo, gotovo nedovoljno za relevantan uzorak eksperimentalne provedbe.

S njim ministrica prava na žalbe više nema jer ishod eksperimentalnog tijeka reforme samo je njezina odgovornost. Kao što je samo njezina odgovornost osigurati da u pet mjeseci učitelji, nastavnici i profesori dobiju potrebnu edukaciju, shvate kako će i što ocjenjivati, po kojim će sadržajima podučavati i naučiti kritički misliti da bi isto znanje mogli primijeniti u učionicama. Jer baš svima je u sustavu dozlogrdilo slušati da se djecu mora naučiti kritički misliti – a kada treba odgovoriti, na primjerima, kako će to izgledati u učionicama, svi naglo zašute.

Je li pet mjeseci doista dovoljno da nastavnike, od kojih većina cijeli svoj radni vijek predaje na jednaki način, educiramo za nov način podučavanja – ministrica jamči da jest. No nijedna najavljena promjena u moru otvorenih područja koja se planiraju mijenjati ne dotiče korjenite promjene na Učiteljskom fakultetu. Upravo je taj fakultet trebao prvi doživjeti temeljitu promjenu koja je trebala početi i s eksperimentalnom primjenom reforme.

Ovako ispada da ćemo buduće učitelje školovati kako bismo ih s diplomama ponovno podučavali kako podučavati!

Komentara 4

Avatar istovari
istovari
05:37 10.04.2018.

U Hrvata kilo mozga 2 marke...najbolje tako da i ostane.Čemu ovce učiti da "kritički razmišljaju" kad su tu da bleje,daju meso, mlijeko i da ih se šiša....čemu praviti probleme crkvi!?

AN
anthropos
18:41 09.04.2018.

Ma čini mi se da je ona na tu poziciju dovedena da učini kaos nikakav pametan napredak. Kako se uopće mogla toliko održati? Čista štetna politika i ideologija jedne beznačajne stranke. Demokracija?

AF
afer
21:46 09.04.2018.

Teflonski Plenki....sve vas je preveslao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije