Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Poštenje ideologija? Jadna li je to stranka!

U Rimu bi, prema sondažama, mogla pobijediti kandidatkinja M5s, mlada odvjetnica Virginia Raggi (37), koja je izjavila kako bi i kao gradonačelnica dala ostavku na taj položaj ako bi to od nje zatražio Grillo
22. svibnja 2016. u 23:00 0 komentara 1411 prikaza
Talijanska zastava
Foto: Thinkstock

Onestà, onestà... (Poštenje, poštenje...), uzvikivali su članovi Pokreta pet zvijezda (M5s) na sprovodu jednom od njegovih osnivača – Gianrobertu Casaleggiju. Drugi otac pokreta, komičar Beppe Grillo, koji je sada postao jedina točka oslonca za sve političare (ili građane, kako sami sebe zovu) te stranke koja to i nije (kako se i sami definiraju), izjavio je prije nekoliko dana: “Ili ćemo pobijediti na izborima sljedeće godine (parlamentarni izbori trebali bi se održati 2018., ali M5s drži da će vlada Mattea Renzija pasti i prije) ili odlazimo kući”. Dakle pokret M5s, koji je prema ispitivanju javnog mišljenja najjača stranka u Italiji, raspast će se ne pobijedi li na sljedećim parlamentarnim izborima.

No, prije tih, administrativni su izbori (biraju se gradonačelnici Rima, Milana, Torina, Napulja...) koji će biti održani početkom lipnja (5. lipnja prvi krug i 19. drugi) i na kojima bi pobjede u nekim gradovima, primjerice u Rimu, mogli odnijeti Grillovi kandidati. U Rimu bi, prema sondažama, mogla pobijediti kandidatkinja M5s, mlada odvjetnica Virginia Raggi (37), koja je izjavila kako bi i kao gradonačelnica dala ostavku na taj položaj ako bi to od nje zatražio Grillo. Naime, gradonačelnik Parme, član M5s, Federico Pizzarotti, koji je obaviješten da je pod istragom zbog navodne zloporabe položaja, nije htio dati ostavku ni kada je to od njega zatražio Grillo, pa je izbačen iz pokreta. Još se ne zna hoće li uopće odgovarati pred sudom, odnosno je li zaista zloupotrijebio položaj, ali morao je dati ostavku jer je geslo M5s poštenje. Na stranu to što je Pizzarotti pošten dok se ne dokaže suprotno, ali ako neka stranka poštenje pretvori u ideologiju, onda je to žalosno – za državu, za političare, za stranke... jer bi se trebalo podrazumijevati da je osoba koja želi služiti građanima-biračima apriori poštena. Postalo je jasno svima, napisao je Paolo Becchi (sveučilišni profesor i svojedobni savjetnik M5s) u komentaru lista Stampa, kako je propala politika temeljena samo na poštenju.

Jadan je narod koji ima potrebu za poštenim političarima, parafrazirao bih izreku “jadan je narod koji ima potrebu za herojima” čuvenog britanskog premijera W. Churchilla i B. Brechta (stavio ju je u usta Galileju u djelu Život Galilejev).

>> Pat-pozicija: novi izbori ili savez Bersani – Berlusconi

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.