Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija nakon izbora

Pat-pozicija: novi izbori ili savez Bersani – Berlusconi

Pierluigi Bersani
Foto: Milestone Media/PIXSELL
1/3
25.02.2013.
u 16:30

Dvije su pretpostavke. Ili će se stvoriti vlada koja bi samo pripremila novi izborni zakon i sazvala nove izbore ili će se odmah izaći na izbore

Koalicija lijevog centra Pierluigija Bersanija dobila je oko 32 posto glasova, dok je desni centar Silvija Berlusconija dobio 30 posto glasova, a pokret koji podupire Marija Montija osvojio je samo oko 10 posto, dok je pokret Pet zvijezda Beppea Grilla dobio 25 posto glasova na talijanskim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju i ponedjeljak.

Dakle veliki pobjednik izbora je Grillo, a time znači kako su Talijani glasovali za pokret koji je protiv stranaka. Potpuno se mijenja talijanska politička situacija. Pokret koji se pojavio prvi puta na izborima odnio je glasove tradicionalnim strankama. Veliki gubitnik je Bersani, koji je smatrao da će gotovo sigurno pobijediti i postati novim premijerom. Bersani je trebao slaviti pobjedi, a odgodio je za utorak bilo kakvu izjavio o izbornim rezultatima. Unutar njegove Demokratske stranke vlada veliko razočarenje.

I Silvio Berlusconi će tek sutra komentirati izborne rezultate. Prema izbornim rezultatima neće biti moguće sastaviti vladu. Dvije su pretpostavke. Ili će se stvoriti vlada koja bi samo pripremila novi izborni zakon i sazvala nove izbore ili će se odmah izaći na izbore. Berlusconi je, pak, osvojio više glasova od predviđenih uoči izbora. Ponudio je povrat poreza plaćenog za nekretnine i Talijani su povjerovali toj mogućnosti. Demokratska stranka Bersanije nije ništa novoga ponudila. Razočaran je i Monti, koji je dobio mnogo manje glasova od očekivanih. Ako se bude izašlo na nove parlamentarne izbore možda bi Grillo na njima mogao dobiti i više od onoga što je dobio sada, jer je Talijanima stvarno dosta tradicionalnih stranaka usidrenih na svojim položajima bez ikakvih novih ideja.

>>'Silvio Berlusconi je prekršio izbornu šutnju i izrekao laž!'

Komentara 6

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
18:44 26.02.2013.

Bezveze, pa Italija je nakon II sv. rata notorno poznata po nestabilnim vladama. Insideri (Bersani, Berlusconi, Monti) su dobili 70% glasova, znači 70% glasova za staru gardu. Nije čak ni blizu a protestni glasovi koji je dobio Grillo su beznačajnini jer mu pokret nema ni koheziju ni čvrstu platformu, sada će Berlusconi kupiti par tuceta njegovih i tralala po starom.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
17:45 25.02.2013.

Koji kaos....jedno je samo sigurno....bankara Montija Talijani su šutnuli...kao što sam i predvidila.

DU
Deleted user
18:24 25.02.2013.

svejedno što su ga šutnuli, budu došli oni na njegovo, samo sa daleko većim dugom pa će biti kao u grčkoj, otpišiteeeeee nam dugoveeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije