Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Špoljar

Petrov mora shvatiti da on nije tu da mijenja HDZ i – odlučiti se

Božo Petrov
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
27.04.2016.
u 06:57

Kako stvari stvarno stoje, na vlastitoj je koži osjetio Ivan Kovačić, šef kluba zastupnika Mosta

        Koalicijska Vlada Mosta, HDZ-a i njegovih satelita na čelu s politički neiskusnim premijerom Tihomirom Oreškovićem i nakon tri mjeseca još je prizemljena. Mehaničari nikako ne uspijevaju popraviti kvar. Čini se da je stvar ozbiljna, da je Vlada parkirana u hangaru zbog teške konstrukcijske greške – potpunog nepovjerenja Mosta u partnere iz HDZ-a i njegove Domoljubne koalicije.

Birajući između SDP-a i HDZ-a, lider Mosta Božo Petrov izabrao je HDZ, naivno vjerujući da će Most po svojoj mjeri preodgojiti HDZ. I onda s takvim promijenjenim HDZ-om zajedno promijeniti Hrvatsku. Nabolje, dakako. Petrov i njegovi suradnici zamislili su da će HDZ “pokrstiti”, kao svojedobno europski misionari afričke i južnoameričke starosjedioce.

Ali, ne ide. Kako stvari stvarno stoje, na vlastitoj je koži osjetio predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić. Gradonačelnik Omiša pobjesnio je na HDZ nakon što je bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić – zbog kojeg je Kovačić i ušao u politiku kako bi ga svrgnuo sa čela svoga grada – ponovno izabran za šefa omiškog HDZ-a. "Ako je budućnost HDZ-a u starim, isluženim kadrovima, onda samo mogu reći: tko vas je.." – rekao je Kovačić i dodao da je za njega suradnja s HDZ-om završena.

Uzalud je Božo Petrov pokušao izgladiti stvar, naglašavajući da Kovačić mora nacionalne interese staviti ispred lokalnih, jer lider Mosta i sam još živi u iluziji da će Most preodgojiti HDZ. HDZ će ostati u dlaku isti, ili će se promijeniti nabolje ili nagore, ali ne zbog utjecaja Mosta, nego vlastitim odlukama. Dok u Mostu to ne shvate, Vlada će ostati prizemljena. Ako (i kada) to shvate, Petrov i njegovi mostaši moći će izabrati: letjeti s tim i takvim HDZ-om ili se iskrcati iz aviona. “Raskid suradnje s Domoljubnom koalicijom moguć je samo ako se ne pokrenu reforme ili oštete interesi RH”, poručio je Petrov. Za smirivanje vlastitih birača izjava je korektna. Ali nas vraća na početak. Kako pokrenuti reforme ako jedan drugom ne vjeruju?•     

>> 'Most nikada nije zatvorio vrata suradnji sa SDP-om i Milanovićem'

Komentara 11

Avatar abakus
abakus
09:13 27.04.2016.

Na Petrovu i njegovim MOST-ovcima je da pod hitno osvijeste odgovornost koju su dobili (a koju su sami tražili) na nacionalnom nivou i da još hitnije prerastu svoj provincijalizam koji upravo "vrišti" iz njihovih poteza otkad su došli pod jaču lupu javnosti nego ranije. Reforme treba provesti, ali to se ne radi svađama (a pogotovo ne onima preko medija) već pregovorima i dogovorima, pa i sa starim, sa 100 masti premazanim HDZ-ovcima, jer su s njima "u braku" vlasti. Oko mogućnosti novih izbora ili ulaska u koaliciju s SDP-om iskreno se nadam da se šale tj. da je riječ o prijetnji HDZ-u radi poboljšavanja svojih pozicija, jer bi tako nešto značilo da smo zbog njih (MOST-ovaca) izgubili najmanje godinu dana, u situaciji u kojoj je svaki tjedan gubitka vremena katastrofa s nepovratnim posljedicama. Tražili ste sudioništvo u vlasti - imate ga. I sada radite, kako znate i umijete. Vaše id.iotske prepirke s HDZ-om ne zanimaju nas: Rješavajte svoje odnose i probleme i radite.

Avatar juricamesko
juricamesko
11:59 27.04.2016.

čim se prije Hdz riješi Mosta i njihova licemjerja bit će puno bolje pa i po cijenu novih izbora pa i po cijenu odlaska u oporbu.ljudi iz Mosta niti imaju znanja niti sposobnosti a niti znaju što hoće.ovo e samo nepotrebno mučenje i ukoliko se ovako nastavi pa i samo deset dana bolje je raspisati nove izbore inače će Hrvatska imati još jednu uludo izgubljenu godinu.

MA
MarioG
08:45 27.04.2016.

Tendenciozno i promašeno.. Petrov pokušava držati na skupu grupu anonimaca od kojih mnogi do izbora se nisu ni poznavali, a izbore su dobili pod idejom "trećeg puta" s referencom uspješnih lokalnih političara. Onda se ispostavilo da su dobili previše glasovava nego što su očekivali tj. više od onoga da bi mogli u "hladovini" kritizirati i suflirati. Ispostavilo se također da se radi o ešalonu srednje sposobnih (stručnih) osoba koje su zasjele na vrlo važna mjesta u policiji i gospodarstvu, a ni formalno ni iskustveno nemaju nekih referenci. Primitivni istup Kovačića Petrom je morao opravdati. Da je bilo koja druga stranka uvjetovala "lokalni deal" s nacionalnom suradnjom, bila bi popljuvana od svih. U tome je autor promašio poantu. Situacija s Mostom je svima jasna "ili su s njima (DK) ili ih nema". Ovo što gledamo po medijima su mali potresi koji služe tome da sve drže budnima i svjesnima toga što jesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije